Kom ihåg mig
Glömt lösenord Logga in
Ange din e-postadress så skickas du en länk där du kan återställa ditt lösenord...
Inloggning Skicka
BETYG
3.8
av 5

Avatar


Den rullstolsburne Jake Sully skickas till en annan planet, Pandora, där han finner sig mitt i en konflikt mellan människor och de inhemska Na'vi.


Originaltitel Avatar
Regissör James Cameron
Manus James Cameron
Genre Action, Äventyr, Science Fiction, Fantasy, 2000-tal
Skådespelare Sam Worthington, Zoe Saldana, Sigourney Weaver, Stephen Lang, Michelle Rodriguez, Giovanni Ribisi, Joel David Moore, CCH Pounder, Wes Studi, Laz Alonso, Dileep Rao, Matt Gerald, Sean Anthony Moran, Peter Mensah
Betygsätt Logga in eller bli medlem för att rösta
Betygsantal 24652
Filmnummer 72704

Recensioner

Skapad 2019-12-23 av BeforeYouDie
På 1980-talet var det Terminator, på 1990-talet var det Titanic och på 2000-talet var det definitivt Avatar. James Cameron är min absoluta favoritregissör och förutom de nyligen nämnda filmerna...   Läs mer »

Skapad 2019-12-19 av mageek
Jag hade inte jättestora förväntningar på Avatar när jag klev in i biomörkret. Jag hade ju sett trailern, så jag visste redan hur den skulle sluta (!), så förutsägbar är den. Anledningen at...   Läs mer »

Skapad 2019-12-16 av Galivan
Marinsoldaten Jake Sully blir inkallad till ett projekt som går ut på att utvinna mineralet unobtanium på Pandora, en annan planet. Han ska kontakta och meddela detta till urbefolkningen, de utomjo...   Läs mer »

Skapad 2019-12-13 av Gewehr
Avatar. Detta två och en halv timme långa själsliga övergrepp. Denna pekorala fis, sprungen ur en megaloman vettvilling utan någonting annat än vinstintresse för ögonen. Den man jag syftar på...   Läs mer »

Skapad 2019-11-09 av
Färgstark eskapism med moralisk klangbotten eller pretentiös sagostund med tvspelsfigurer? [-]Ingen kan ha undgått James Camerons senaste framtidsfilm Avatar, som handlar om hur giriga amerikaner g...   Läs mer »

Skapad 2019-11-09 av Frantic
\"I´m not on Pandora anymore\" är känslan jag har inom mig när jag reser mig upp ur biostolen och ser alla Bingo Rimér \"look-a-like\" människor som tar av sig sina 3-D glasögon och återvände...   Läs mer »

Kommentarer


RichardEk
2023-09-09
En modern klassiker som jag gav höga betyg när jag såg den första gången. Efter att nu har sett om den är den kanske inte lika imponerande, men håller ändå än. Berättelsen är enkel, välvilligt orientalistisk och mycket bekant (’Horse’ med Richard Harris är och förblir den bästa filmen på temat). Det är strömlinjeformat men skickligt gjort (vilket ju är Camerons varumärke) och endast vid några få gånger blir det för stereotypiskt. På det hela en imponerande film även om det kanske är att ta i och kalla den för stor filmkonst.
karlmats
2023-01-11
Japp, den håller fortfarande, jag håller med mig själv från 10 år sedan också, enda jag ångrar var att jag var så korkad att jag såg den på DVD och inte Blu-Ray. ---- 2012-02-12 Jaha, tredje besöket till Pandora gjordes med den förlängda versionen och jag måste då säga att 4an står sig lika stabilt som förut. Brutalt snygga miljöer späckade med smådetaljer och en handling som fungerar utmärkt i all sin enkelhet. Ribisi och Lang är utmärkta baddingar som, likt jag, insett att det här inte är en riktig film utan en ursäkt för att få visa upp en massa specialeffekter. Konsekvensen blir att de spelar över så mycket de kan och levererar one-liners som en annan sänker varma gin-burkar på en Tallinn-kryssning. Utforskandet av den nya planeten är magiskt och även om det är ett primitivt skogsfolk blir jag riktigt engagerad när missilerna börjar hagla mot den lilla byn. Kontrasten mellan spjutkastning och moderna Scud-missiler är mycket vacker att beskåda också. Att metallen de jagar heter "unobtainium" och att blåapornas by ligger ovanpå den största samlingen inom 200 km är väl ett bevis om något på att handling och manus enbart är ett nödvändigt ont i sammanhanget. Var det verkligen värt allt besvär om man hade kunnat flyga 5 minuter längre bort och plocka metallen där istället? Nej, jag tänkte väl inte det.
quelnightmare
2021-11-03
Bio kan också producera en värld genom konst och animation
Rele
2019-01-20
En bra film, men jag ändrar betyget till en fyra.
KyLLo
2018-07-17
Otecknade Smurfarna. :P
Hakvin
2018-05-14
Konstigt. Filmen har åldrats som grädde för mig. Nu, när man ser bortom de rent visuella aspekterna så finns det mest pinsamheter kvar. Här och nu sätter jag en (förmodligen överskattad) 3:a pga hänsyn till min ursprungliga reaktion, som var en 5:a (!!!)
Rai
2020-10-30
Har faktiskt aldrig förstått mig på den här filmen.... den är säker bra men för mig är den är kass, irriterande och jäkligt dålig....

2017-10-04
storslagen film. Et episk mesterverk med en imponerende og kraftfull antagonist.
jopjop
2017-08-26
Vilken smörja!
Stan
2017-08-25
cheese
Visa äldre kommentarer »