Kom ihåg mig
Glömt lösenord Logga in
Ange din e-postadress så skickas du en länk där du kan återställa ditt lösenord...
Inloggning Skicka
BETYG
3.3
av 5

Badjävlar


Semestertider på landsbygden. Invaderande sommargäster drabbar samman med ortsbefolkningen, allt utan hämningar. Det tidigare så radikala socialdemokratiska kommunfullmäktigeledamoten har helt tappat sina visioner och accepterar helt att området omvandlas till en turistort för de rika. Trubadurerna Bengt Sändh och Finn Zetterholm kommenterar händelseförloppet med små käcka sånger. Filmen väckte stora rabalder när den hade premiär och uttrycket badjävlar blev ett begrepp med Ernst Günther med avskräckande exempel.


Originaltitel Badjävlar
Regissör Christian Lund
Manus Lars Molin
Genre Komedi, 70-tal
Skådespelare Tommy Johnson, Ernst Günther, Åke Fridell, Anders Nyström, Britt Örnehed, Oscar Ljung, Brita Billsten, Sven Holmberg, Kim Anderzon, Gösta Bredefeldt, Manne Grünberger, Gun Jönsson, Inga Ålenius
Betygsätt Logga in eller bli medlem för att rösta
Betygsantal 1343
Filmnummer 4930

Recensioner

Skapad 2019-12-04 av Kurganen
Handlingen är inte helt lätt att konkretisera men i grunden finns den dåvarande problematiken och diskussionen kring huruvida semestergäster ska få ta del av den lilla kommunens offentliga sektor...   Läs mer »

Kommentarer


Starkbröl
2024-01-22
Småproggig "komedi" som i själva verket är tämligen öppen politisk propaganda, och inte är den rolig heller. Har Kim Anderzon någonsin varit i en film där hon inte klätt av sig? Grundkonflikten, dvs om verkligen "hela Sverige ska leva", har inte lösts så här drygt 50 år senare, eftersom badjävlarna vann på walkover. Jag gillar egentligen både Zetterholm och Sändh men deras instuckna små trudelutter skapar här mest irritation. En etta egentligen för den kassa politiska agitationen men en tvåa för att de mänskliga relationerna och konflikterna når upp till "okej" och för beskrivningen av idealismens död.
BjörnBandhund
2021-08-16
En rejäl besvikelse. Jag hade utlovats en komisk samhällskritisk skrattfest i Dario Fo-anda, men det här var bara segt. En stabil tvåa än så länge, kan höjas till en trea om jag ser om den och är lite snällare. Bengt Sändh höjer i alla fall filmen något.
RustyFilm
2020-11-29
Det är låg teknisk kvalitet på det här. 70-tals filmer kan ju ofta vara luddiga och oskarpa men här är det riktigt evident. Att det är en ren TV produktion (SVT) är väl orsaken till detta. Det tråkiga kameraarbetet kan nog även det skyllas på TV anpassning. När det kommer till Lars Molins manus är det bättre och en stor del av den svenska skådespelareliten har man samlat. Allt är mycket tidstypiskt (tidigt 70-tal och ”me too” ett halvt sekel bort) även storyns politiska färg är tydlig och tidstypisk. Det politiska budskapet förstärks också av trubadurerna Bengt Sändh och Finn Zetterholms trudelutter. För regin stod Christian Lund. Både han och Molin var lite över 25 år vid filmskapandet och gissningsvis passade de mer in i polisbåtens hippiegäng än på fyllefesten i den fina salongen.
Commandante
2020-05-31
Temat för filmen är lika aktuellt som då och jag gillar det politiska anslaget. Däremot är filmen så makalöst fult filmad och konstigt klippt att jag ser färdigt den på ren viljestyrka.
Rai
2018-11-22
Nja, inget märkvärdigt..
oliver_twistor
2016-01-03
Mycket bra film som tyvärr tappar chansen till femman på grund av att den är så tydligt politisk. Jag har i stort sett överseende med det, med tanke på att filmen är från 70-talet, men jag tycker att det blir lite väl mycket "om du är rik så är du elak".
Gigi1943
2014-09-22
Älskar allt som har med Lars Molin att göra. De´t var länge sen jag såg den och minns bara att jag gillade den skarpt, får se vad som händer efter nästa titt.
ClaudeStrife
2014-07-24
Intressant historiskt porträtt!
Raimo_1985
2014-05-08
Fyran får stå kvar. Andra titten och under filmen så säger till min sambo "Ja, den här gången får den en femma" men efter ett tag storknar jag av att den är så plakatvänster men ger den en fyra ändå för att den är så sabla klockren på alla sätt och vis om det inte vore för det där super-uttalade...
AndreaFurberg
2013-12-25
Ganska kul
Visa äldre kommentarer »