3.4

Basquiat – den svarte rebellen

Jean-Michel Basquiat slår igenom som graffitimålare vid 19 års ålder. Han får Andy Warhol som sin beskyddare och blir en av världens mest framgångsrika, kontroversiella och glamorösa konstnärer. Basquiat målar utifrån sina känslor och drömmer om att stabilisera förhållandet till sin flickvän. Han plågas dock av självdestruktivitet och tror egentligen inte på måleriet som sin livsform.

Originaltitel Basquiat
Regissör Julian Schnabel
Manus Michael Holman, John F Bowe, Lech Majewski, Julian Schnabel
Genre Drama, 90-tal
Skådespelare Gary Oldman, Courtney Love, Willem Dafoe, Christopher Walken, Michael Wincott, David Bowie, Tatum O'Neal, Dennis Hopper, Benicio Del Toro, Elina Löwensohn, Jeffrey Wright, Claire Forlani, Paul Bartel, Parker Posey, Michael Badalucco, Michael Chow

Bokföringsprogrammet Mineko

Raimo_1985
2019-09-26
Riktigt bra! Det trodde jag verkligen inte den skulle vara. Såg på omslaget och tänkte det här lär ju vara riktigt tramsigt. Men jag tycker särskilt David Bowie och Dennis Hopper gör riktigt bra ifrån sig.
Roswall
2016-01-08
Vacker film av Schnabel som tar sig an ämnet på ett spännande sätt. Nu vet jag inget om Basquiat, så vet inte hur Schnabels tolkning ligger mot verkligheten, men jag njöt av den. Många fina rollprestationer, inte minst av Jeffrey Wright. Mersmak!
#54
2015-12-04
Många duktiga skådespelare, emellanåt intressant film.
WoodWoman
2015-05-02
Härliga karaktärer, skönt soundtrack, väldigt inspirerande. Känndes äkta. Det är dock någonting som fattas. Helt klart sevärd.
senilix
2014-12-03
Efdemin - there will be singing (dj koze remix)
Gröne_Orm
2014-05-05
Stjärnspäckad biopic vars främsta behållning ligger de för narrativet icke-bärande scenerna. Schnabel får fram rätt mycket känsla där, men filmen är mer intressant än gripande i övrigt.
IsaSand
2012-10-04
Bowie sköter det här bra. Hur kan filmen kosta 1328:- att beställa hem?
Jonas77
2012-03-23
Tråkigt.
Supernaut
2012-02-02
Bra skådespelarinsatser och stabilt hantverk. Klart godkänd men inget särskilt speciellt.
larox
2012-01-21
Helt underbar! Skönt med ett stycke konsthistoria, vilken naturbegåvning! Imponerande! Därtill fantastiskt musikval, Basquiat fick inspiration när han lyssnade på "Bird", dvs. Charlie Parker, två själar - två naturbegåvningar som gick samma tidiga död till mötes, i drogträsket.