Beetlejuice

Adam och Barbara är lyckliga i sitt hus vid den lilla staden Winter River. Men underliga saker börjar hända och sakta går det upp för dem att de har omkommit i en bilolycka och förvandlats till spöken. Nya människor flyttar in i huset. Adam och Barbara måste lära sig att spöka och får oväntad hjälp av spöket Beetlejuice.
Originaltitel | Beetlejuice |
Regissör | Tim Burton |
Manus | Michael McDowell, Warren Skaaren |
Genre | Komedi, Fantasy, 80-tal |
Skådespelare | Michael Keaton, Alec Baldwin, Geena Davis, Winona Ryder, Catherine O'Hara, Jeffrey Jones, Glenn Shadix, Sylvia Sidney, Robert Goulet, Dick Cavett, Annie McEnroe, Patrice Martinez, Susan Kellermann, Adelle Lutz, Maree Cheatham, Tony Cox |
Betygsantal | 12045 |
Kul med en ung och söt Winona Ryder, och roligast är alla de praktiska effekterna som imponerar. Keaton är också fantastisk som Beetlejuice. Kvalitetsmässigt är den i paritet med uppföljaren som kom cirka 35 år senare (och som jag såg innan denna).
Smart manus som lyckas kombinera surrealism och 80-talets hysteriska komedistil utan att det blir tröttsamt. Läckra kamerasvepningar.
Vilken cast de hade alltså, den här gången stör jag mig inte lika mycket på Baldwin och Davis som jag verkar ha gjort för 15 år sen och pappan som flyttar in är ganska härligt Wall Street-douchig också. Däremot kan jag fortfarande störa mig på hur random mycket av filmen är. Musiken påminner ganska mycket om The Simpsons vilket inte är så konstigt kanske när det är Danny Elfman som skrivit den. Visuellt är filmen väldigt kreativ, speciellt på de dödas sida, och det är nog också dess höjdpunkt. Men jag känner mig inte lika snäll som mitt yngre jag och avrundar istället denna gång nedåt till en stark 2a. ----- 2009-10-04 Den kommer undan lite billigt med en 3a men Keaton och Winona är skitbra som vanligt så de fixar biffen på egen hand. Stämningen och musiken är rätt skön också men man hatar alla andra karaktärer lite grann och filmen saknar intern logik fullständigt vilket blir lite frustrerande. Men som sagt, topparna är riktigt bra, när Keaton fulbyter kölapp på slutet skrattar jag nästan ihjäl mig.
Roliga karaktärer.
Jag måste påminna mig själv om att Tim Burton faktiskt har gjort några bra filmer. Men det här är inte en av dem. Winona Ryder dock en ljusglimt.
Bättre än vad jag mindes den att vara och de snygga dekorerna/effekterna förstärker min upplevelse. Dock lyckas inte manuset att skapa tillräckligt mycket spänning i handlingen, men det hela tar lite mer fart när Michael Keaton dyker upp i rutan.
En alldeles för lång skitfilm ⚰️
Jättetråkig. Har någon någonsin skrattat åt detta? Burton är verkligen ojämn...
Jisses vilken flippad värld man sögs in i.(#) Sen att skapelsen har åldrats riktigt bra. Är ju ändå från 88a/ Så verkligen en helt fantastiskt konstnärlig film som bjuder på en 7-helvetes spektakulär resa...// Jag skulle nog varit mera koncentrerad men ändock". Helt klart så blir det en omtitt om ett halvår issshhhh...3+
Underbart underhållande och Michael Keaton är perfekt i sin roll. Till och med de föråldrade stop motion-effekterna känns charmiga och passande.