Kom ihåg mig
Glömt lösenord Logga in
Ange din e-postadress så skickas du en länk där du kan återställa ditt lösenord...
Inloggning Skicka
BETYG
3
av 5

Berättelsen om Narnia - Häxan och lejonet


Vi får följa de fyra syskonen Pevensie - Lucy, Edmund, Susan och Peter - som lever i andra världskrigets England. Under en kurragömmalek på det stora godset, som ägs av en mystisk professor, kommer de in i landet Narnia genom en magisk garderob. Där upptäcker barnen ett vackert, och en gång fridfullt land som befolkas av talande bestar, dvärgar, fauner, kentaurer och jättar. Den elaka vita häxan Jadis förbannelse vilar över landet och det är evig vinter - men aldrig jul. Under ledning av den ädle och mystiske härskaren, det magnifika lejonet Aslan, kämpar barnen för att besegra Jadis. I en spektakulär och storslagen strid står till slut slaget om Narnia, ett slag som kan befria Narnia från den vita häxans iskalla förbannelse för evigt. Efter en roman av C S Lewis.


Originaltitel The Chronicles of Narnia: The Lion, the Witch and the Wardrobe
Regissör Andrew Adamson
Manus Christopher Markus, Stephen McFeely, Ann Peacock, Andrew Adamson
Genre Familjefilm, Äventyr, Fantasy, 2000-tal
Skådespelare Georgie Henley, Skandar Keynes, William Moseley, Anna Popplewell, Tilda Swinton, Jim Broadbent, James Cosmo, James McAvoy, Elizabeth Hawthorne, Judy McIntosh, Kiran Dhah, Patrick Kake, Shane Rangi, Rupert Everett (röst), Liam Neeson (röst), Ray Winstone (röst), Dawn French (röst)
Betygsätt Logga in eller bli medlem för att rösta
Betygsantal 16922
Filmnummer 35308

Recensioner

Skapad 2019-12-11 av horvendile
Det är nu närmare tjugo än tio år sedan jag konsumerade Narnia i någon större mängd, men jag har ändå läst böckerna flera gånger, tittat på den tecknade versionen av Häxan och Lejonet et...   Läs mer »

Kommentarer


Ghostface
2021-12-31
Möjligtvis för sockersöt men med tanke på att det är en Disneyfilm står den ändå på egna ben. Tilda Swinton är underhållande som häxan men hade gärna sett att den hade en mer mytisk/surrealistisk stämning.
Rai
2017-11-25
Nja,,, har lite svår för Narnia-filmerna...
Norpan0
2016-11-30
Inte jättedålig egentligen, men inte heller så himla bra. Såg tyvärr den dubbade versionen. Störde mig allra mest på att man såg att det var green screen så tydligt...
Stygga-Vargen
2016-09-20
Önskar de kunde göra bra filmatiseringar av Narnia-serien för en gångs skull. Efter bara ett par veckor mindes jag inte ett spår av denna film och det säger ju en hel del.
Peraxel
2015-11-20
Ok familjefilm.
mattarello
2015-05-24
Standardunderhållning; lite småcharmiga talande djur, lite spänning, bra litterär förlaga men en del grejer störde jag mig som f** på. Till exempel att filmen spinner vidare på de mest typiska skildringarna av maskulinitet och det som karakteriseras som normalt och ickenormalt. Storebrorsan Peter är såklart långt, ståtlig, blond och blåögd. Rättrådig och modig. Hans lillebror är den ängslige, mörkhårige Edmund som vid flera tillfällen pekas ut som mindre manlig, exempelvis i scenen då han protesterar mot att han får en "tjejkappa" från garderoben ( "That' s a girl' s coat" ) och får till svar: I know. Häxan och hennes följeslagare porträtteras naturligtvis som primitiva som i riter trummar och lyser med facklor... postkolonialism måntro? Nåväl det finns säker hyllmeter att läsa om detta men jag tänkte att jag skriver ned det som slår mig här och nu.
Taandborste
2015-01-10
Man får ta det lite som det är. Barnen var sämre än vad jag minns de som, men det är också en ganska snygg film. Svag 4:a.
Krille80
2014-11-25
Wow!, detta tog mig verkligen tillbaka till min barndom då jag de älskade stunderna då vi samlades framför SVT för att se den brittiska TV-serien om Narnia. Det är en underbar berättelse och här får vi även snygga effekter. Jag har blivit en hel del tuffare sedan jag var liten men jag blev tårögd på exakt samma ställe som då. 5-
Zipper
2014-08-14
Provocerande infamt. Jag gillade den gamla tv-serien som barn, men detta var bara för dumt och fånigt. Enda behållningen är Aslan och Tilda Swinton, såklart.
Brouhaha
2014-04-20
Njae. Winstone som bävern bjuder väl på några leenden med sin sköna dialekt, men annars är inte filmen något vidare underhållande. Den är inte ens särskilt snygg, vilket man hade väntat sig skulle vara triumfkortet, och när ett gäng ungar och talande djur slåss mot Galadriel (som var mycket mer karismatisk i LotR. För det är samma karaktär va?) blir det inte särskilt spännande.
Visa äldre kommentarer »