Bird Box
En kvinna och hennes barn tvingas ut på en skräckinjagande resa, i en nära framtid där en okänd och mystisk kraft har drivit världen till ett enda stort kaos.

Originaltitel | Bird Box |
Regissör | Susanne Bier |
Manus | Eric Heisserer |
Genre | Drama, Thriller, Skräck, Science Fiction, 2010-tal |
Skådespelare | Sandra Bullock, Trevante Rhodes, John Malkovich, Sarah Paulson, Jacki Weaver, Rosa Salazar, Danielle Macdonald, Lil Rel Howery, Tom Hollander, Machine Gun Kelly, B D Wong, Pruitt Taylor Vince, Vivien Lyra Blair, Julian Edwards, Parminder Nagra |
Well, det är en Netflixfilm, och det betyder oftast att det liksom blir en pastisch på riktig film, så även i detta fall, det finns mekanik men det saknas en poäng. Greppet att låta det övernaturliga vara osett kan fungera om det inte är så groteskt over-the-top som här, och om filmen är tänkt som en allegori så är den antingen alldeles för otydlig eller alldeles för övertydlig ("vi försöker skydda oss genom att vägra se ondskan"), jag vet inte om detta även är ett problem med boken men det känns som om att någon har kommit på ett "coolt koncept" och skrivit runt det utan att veta vad han vill säga. Skådespeleriet är helt okej. Som andra kommenterat spoilar filmen sig själv ganska regelbundet inklusive redan från början, vilket förtar spänningen i det som kommer. Och så är den för lång. Vilket avsnitt som helst av The Last Of Us är bättre, och då är den serien ändå hyfsat tradig och linjär. Detta är en lagomskräckis för medelålders mammor, och det är väl den målgruppen man siktat in sig på.
Stark tvåa eller svag trea? Får en obehaglig känsla av att huvudpersonen liksom måste genomlida detta för att slutligen bli en God Mor. Slutet är förutsägbart. Men jag gillar att ”monstren” inte får någon förklaring, och det är snyggt gjort.
Detta måste väl vara en av de mest Lovecraftian film som gjorts tillsammans med The Thing och In the Mouth of Madness!
Allting måste inte alltid ha en förklaring och den psykologiska skräcken över att det finns något där ute som är för massivt och skräckinjagande att vi är totalt betydelselösa.
Inte vad man väntar sig av en Bier, men om man har överseende med det övernaturliga som står ganska oförklarat så är den ganska spännande.
Jag var tydligen den ende som tyckte det här var ganska bra?
Det går inte att bära spänning bara genom att huvudrollsinnehavaren agerar i panik filmen igenom. Ingen höjdare.
Helt ok men bitvis dumt och filmen är alldeles för lång.
Njae
Solid spänning, Sandra Bullock funkar förvånansvärt bra. Men man hoppas ju alltid på mer när det kommer till Susanne Bier.
Bara märklig