Kom ihåg mig
Glömt lösenord Logga in
Ange din e-postadress så skickas du en länk där du kan återställa ditt lösenord...
Inloggning Skicka
BETYG
2.8
av 5

Black Hawk Down


Ett amerikansk specialförband skall fånga in och avsätta den lokale klanledaren i Mogadishu, Somalia. Det väpnade motståndet är dock mycket starkare än beräknat och trettiominutersuppdraget blir snabbt till en kamp för att överleva. Filmen är baserad på FNs och USAs misslyckade inblandning i Somalia, som slutade med en våldsam upptrappning och samtliga fredsbevarande västtrupper drogs tillbaka.


Originaltitel Black Hawk Down
Regissör Ridley Scott
Manus Ken Nolan
Genre Drama, Action, Krig, 2000-tal
Skådespelare Josh Hartnett, Sam Shepard, Ewan McGregor, Tom Sizemore, Jason Isaacs, William Fichtner, Eric Bana, Ewen Bremner, Ron Eldard, Hugh Dancy, Tom Guiry, Orlando Bloom, Zeljko Ivanek, Kim Coates, Richard Tyson, Ioan Gruffudd, Jeremy Piven, Tom Hardy, Ian Virgo, Gabriel Casseus, Charlie Hofheimer, Danny Hoch, Glenn Morshower, Brendan Sexton III, Johnny Strong, Brian Van Holt, Nikolaj Coster-Waldau, Steven Ford, Gregory Sporleder, Carmine Giovinazzo, Matthew Marsden, Enrique Murciano, George Harris, Ty Burrell, Razaaq Adoti, Treva Etienne, Boyd Kestner, Jason Hildebrandt
Betygsätt Logga in eller bli medlem för att rösta
Betygsantal 14180
Filmnummer 4515

Recensioner

Skapad 2019-12-21 av floff
Händelserna i Somalia rullas i diffusa minnesbilder bak i skallen samtidigt som upptakterna visas i filmen. Tidningsbilder på misshandlade helikopterpiloter som blir dragna genom Mogadishus gator fl...   Läs mer »

Skapad 2019-12-14 av Videoten
Regissören Ridley Scott ligger bakom filmen Black Hawk Down som bygger på en verklig händelse i Somalia, Mogadishu under början av 90-talet, där ett kallblodigt inbördeskrig ägde rum. Elitförb...   Läs mer »

Skapad 2019-12-08 av perper
Ridley Scott firar visuella triumfer med denna film, tyvärr delvis på bekostnad av sin trovärdighet. OK, det är nu ingen extremt pro-amerikansk film - som många recensenter gjorde/gör gällande ...   Läs mer »

Skapad 2019-11-17 av gusobest
Filmen är baserad på en verklig händelse. Det är det första som står på duken. Jag går och ser filmen för att jag tycker att den verkar hemsk. Jag vill skriva om den och berätta hur hemsk de...   Läs mer »

Skapad 2019-11-09 av BroderHibiskus
Filmen handlar om en amerikansk krigsoperation i Somalia 1993, som går otroligt snett. Ett gäng amerikanska soldater blir övermannade av somalisk milis som tillhör den krigsherre amerikanerna jaga...   Läs mer »

Skapad 2019-11-09 av Arson
Året är 1993 och filmen handlar om den verkligehetsbaserade handligen när USA gick i Somalia på FN:s uppmaning för att tillfångata Mohamed Aididi samt även fånga några mindre betydliga Somali...   Läs mer »

Kommentarer


mammene
2023-09-12
Är ingen fantast av krigsskildringar där det ska pangas på mest hela tiden. Nu var det här en verklig händelse genom att USA gick in Mogadishu för att försöka få bort några krigsherrar, det har man friheten att tycka vad man vill om, men ska man skildra det kaos som uppstod så lär det innebära krigsscener. Så det har jag accepterat, det blev en enda lång pina, antagligen värre för de som deltog. Sedan kan man väl ha synpunkter på hur soldaterna framställs, jag vet inte om man skämtar under beskjutning och visst är det patriotiskt, men också fint att intentionen är att ingen lämnas kvar. I vilket fall som helst ett krigsdrama som jag drogs in i.
Brinkmann
2021-10-14
Ovanligt bra för att vara propagandafilm för det militärindustriella komplexet.
Albion
2020-05-03
Den här typen av film är så tröttsam att se. Ideligen detta skjutande till höger och vänster. Själva grundberättelsen är ändå intressant med slaget om Mogadishu som inte gick alls som amerikanerna tänkt sig och här får man följa storyn på nära håll så att säga. Betyget blir till slut en svag 3;a, dvs 3-
Rai
2018-03-08
nja, inge vidare va?

2017-07-27
Utrulig spennende og vellagd.
OffTheGround
2016-06-22
Omtitt. Inte lika imponerad den här gången, den svaga fyran blir stark trea då klichéerna störde mer nu.
Noseman2005
2016-06-21
Svårslagen krigsaction som dock är lite för patriotisk och onyanserad för att femman ska sitta. (8/10)
ouimadame
2016-01-13
Så sjuukt patriotisk! Men får en trea för helt ok acting
kexchokladet
2016-01-05
Det är snyggt gjort och man är verkligen fast under tiden filmen rullar, men efteråt minns man inte en enda karaktär.
ondtomten
2015-05-09
Boken är bättre
Visa äldre kommentarer »