Black Panther

Efter händelserna i Captain America: Civil War återvänder T?Challa till sitt hemland, det isolerade, högteknologiska afrikanska landet Wakanda, för att bli dess kung. Men när en gammal fiende dyker upp måste T?Challa, både som kung och Black Panther visa sin styrka. Han dras in i en konflikt som hotar inte bara Wakandas öde, utan hela världen.
Originaltitel | Black Panther |
Regissör | Ryan Coogler |
Manus | Ryan Coogler, Joe Robert Cole |
Genre | Action, Äventyr, Science Fiction, 2010-tal |
Skådespelare | Chadwick Boseman, Michael B Jordan, Lupita Nyong'o, Danai Gurira, Letitia Wright, Daniel Kaluuya, Martin Freeman, Andy Serkis, Forest Whitaker, Angela Bassett, Winston Duke, Sterling K Brown, Florence Kasumba, John Kani, David S Lee, Nabiyah Be, Isaach De Bankolé, Connie Chiume, Dorothy Steel, Danny Sapani, Sope Aluko |
Åtminstone klart på övre halvan av filmerna i Marvel-universumet så här långt. På det moraliska planet är den ovanligt intressant för genren med en bättre utvecklad skurk än vad Marvel brukar bjuda på. Här finns också politiska teman kring exempelvis isolationism som hanteras på ett seriöst vis och som känns ännu mer aktuellt idag än när filmen kom. Den svarta pantern själv är lite småtrist dock, och Letitia Wright är usel i rollen som hans jobbiga och fåniga syrra. Överhuvudtaget blir det som alltid lite för mycket dålig humor och tradiga actionsekvenser i plastiga CGI-miljöer. Svag trea
Svårbedömd Marvel-rulle. Den är inte dålig, men den känns inte särskilt angelägen heller; kanske är den lite för upptagen med sig själv och glömmer att den är en del av ett större sammanhang. Platta karaktärer och en ganska ointressant story drar ner betyget, men det är å andra sidan välgjort och har ännu inte drabbats av den tramsighet som tyvärr färgat alltför många av MCU:s post-Endgame-filmer. 6/10
Den är bra cool. Inte särskilt lik en superhjältefilm, vilket är rätt uppfriskande. Ibland lite otydlig om vad som faktiskt händer, t ex finns det ett tidsklipp på flera år i början som inte redovisas alls särskilt tydligt.
2.5. Väldigt riktad mot barn, verkar det som. Händer saker hela tiden, så det blir ju inte dötrist, men woke-heten gör att det aldrig kan bli kanon. Överdramatiskt skådespeleri, på gränsen till karikatyr och exotism när man ska klämma in allt afrikanskt i form av tallrikstöjd underläpp, konstiga utsmyckningar i ansiktet, skalliga kvinnor med spjut, osv. Man vill väl och alla kritiker som hyllar den vill också väl med sin signalering, men det är för cartoonish och det går inte att släppa att man tittar på ett gäng britter och amerikaner, med olika mörkhet btw, som inte är det minsta afrikanska men som lägger sig till med generisk afrikansk dialekt, gör cringe:iga X-tecken, osv. Givetvis är en vit karaktär en ond boer (så man får in apartheid-kritiken) och den goda vita agenten är en tönt (så man får håna vita). Freeman är gjord för att spela just tönt, men medan det är guld i Fargo är det riktigt illa här när han ska försöka övertyga som tafatt (!) agent.
Jag älskar Marvel men här fick jag pina mig igenom en hel del klyschiga och jobbiga scener, tråkig superhjälte och ett gäsp tema. Fanns glimtar av bra hero action här och där i alla fulla fall.
Coogler är alltid bra och han har hittat en fantastisk skådespelartrupp.
Ovanligt engagerande för att vara en Marvelrulle. Dessa är nästan aldrig rent dåliga men sällan mer än ok/bra. Här finns dock fantasi och fart i överflöd samt en effektiv story med kul karaktärer. Snygg produktionsdesign också.
Positivt överraskad av denna film. Mycket bra!!
Underhållande och snygg. Nu är jag inte ngt fan av superhjältefilmer, medför styvats just det så är den helt ok. Svag trea.
Klart en av de bättre, även om sista halvtimmen är väl standard.