Kom ihåg mig
Glömt lösenord Logga in
Ange din e-postadress så skickas du en länk där du kan återställa ditt lösenord...
Inloggning Skicka
BETYG
3.8
av 5

Blade Runner


Året är 2019. Mänskligheten har skapat kloner som arbetar på rymdkolonier utanför jorden. Men efter ett blodigt myteri på en av kolonierna förbjuds användandet av kloner och de direktiv ges att de ska förstöras. När några av klonerna kapar ett rymdskepp och beger sig till jorden dyker Rick Deckard upp från framtiden. Deckard tillhör en specialstyrka inom polisen, Blade runner, vars enda uppgift är att förstöra kloner.


Originaltitel Blade Runner
Regissör Ridley Scott
Manus Hampton Fancher, David Webb Peoples
Genre Thriller, Science Fiction, 80-tal
Skådespelare Harrison Ford, Sean Young, Rutger Hauer, Daryl Hannah, Brion James, M Emmet Walsh, Edward James Olmos, Joe Turkel, William Sanderson, Joanna Cassidy, James Hong, Morgan Paull, Kevin Thompson, John Edward Allen, Hy Pyke
Betygsätt Logga in eller bli medlem för att rösta
Betygsantal 20580
Filmnummer 238

Recensioner

Skapad 2019-12-23 av Windwhistler
Dystopisk science fiction med Harrison Ford och Rutger Hauer i de ledande rollerna. Ford spelar en trött polis, också kallade Bladerunner, vilka har som främsta uppgift att spåra upp och pensione...   Läs mer »

Skapad 2019-12-18 av Priceguy
Året är 2019 (minns ni när det kändes långt borta?). Artificiella människor som kallas replikanter används till tungt och obehagligt arbete i Jordens kolonier i rymden. De får inte lov att vis...   Läs mer »

Skapad 2019-12-18 av AddeColciago
I framtidens Los Angeles lever människor tillsammans med så kallade replikanter, extremt avancerade människoliknande varelser som genetiskt framställts för att ta hand om vanliga människors beho...   Läs mer »

Skapad 2019-12-18 av Spöket
Då det här anses vara en av de stora Sci Fi-rullarna kände jag mig litet tvungen att plocka ned den från hyllan och, tja, se på den. Jag visste inte riktigt vad jag hade att vänta, bortsett frå...   Läs mer »

Skapad 2019-12-18 av Orvar_Säfström
En bladerunner är en specialiserad polis, vars uppdrag är att leta fram och likvidera replikanter (artificiella människor). I en sådan framtidsversion av Los Angeles år 2019 får bladerunnern Dec...   Läs mer »

Skapad 2019-12-16 av Stomberg
”This wasn´t an issue of business, it was art” -Ridley Scott Det är få science-fiction-filmer som lyckats med att skapa en egen myt kring sig själv så som Ridley Scotts blytunga framtidsdystop...   Läs mer »

Skapad 2019-12-12 av Shahin
Fel har den som påstod att en film aldrig kan vara bättre än originalboken. För även om detta påstående, i de flesta fall, stämmer mer än väl, så utgör Ridely Scotts \"Blade runner\" det s...   Läs mer »

Kommentarer


fisk0
2021-12-17
Till sist sett final cut många år efter de tidigare versionerna. Intressant hur den väljer att inte lämna några frågor obesvarade. Vet inte om det enbart är positivt, men det är fortfarande en fantastisk film. Femman jag satte för alla år sedan står fast.
Rele
2020-05-23
En dålig film. Manuset är konstig och regin är inte så bra heller. Trots Rutger Hauer och Harrison Ford är duktiga ändrar jag betyget till en tvåa i dag.
sodomiten
2020-02-24
Tänk att Rutger Hauer dog år 2019 både i filmen och på riktigt.
Sciasia
2019-11-30
En av mina absoluta favoritfilmer på grund av musiken, miljöerna och dekoren. Däremot är inte manus och skådespeleri helt igenom jätte lyckat och saknar djup och intimitet, vilket sänker min objektiva bedömning till en 3 av 5 och 6 av 10.
labi
2019-11-24
Snark. Zzzzz...
Krantzylvania
2019-08-04
Jag håller med om allt Fredzon_M skriver men ger den en tvåa istället för 4. Skulle funka bättre som en 20 minuters musikvideo helt utan skådespeleri eller handling.
apokalypze
2019-07-28
En legend har gått ur tiden; RIP Rutger Hauer.
Paramis
2019-06-11
Trög o seg ? Det finns verkligen många människor som inte kan uppskatta film där det inte skjuts o svärs var femte sekund. Vangelis har gjort min favoritsoundtrack genom alla tider. Stämningen och scenografin är super. Se gärna "behind the scenes" dokumentären.
XJR
2019-03-27
Otroligt långsam, hade fullt jobb att hålla mig vaken. Ettan undviks tack vare snygga miljöer, men för övrigt.... nej. tråkig.
Fredzon_M
2019-01-02
Såg om efter många år. Förstår verkligen att det är en film som delar tittarna i två läger. Den är rätt trög, handling och skådespeleri är sådär, men å andra sidan bygger den upp en sjujävla stämning. Man har verkligen lyckats bygga upp en mäktig dystopisk fond till historien. Filmens historia slingrar sig med mardrömmens logik över en jordskorpa som de övre samhällsskikten evakuerat. En ångestriden värld som ackompanjeras av ett magnifikt soundtrack. Ett audiovisuellt konstverk med nästan lika perfekt stämning som regissörens föregående film Alien.
Visa äldre kommentarer »