3.6

Blade Runner 2049

År 2049 upptäcker en ny Blade Runner, Los Angeles-polisen K, en sedan länge begravd hemlighet som har potential att försätta vad som är kvar av samhället i kaos. Efter sin upptäckt försöker K leta rätt på Rick Deckard, en före detta Blade Runner som varit försvunnen i trettio år.

Originaltitel Blade Runner 2049
Alternativ titel Blade Runner 2
Regissör Denis Villeneuve
Manus Hampton Fancher, Michael Green
Genre Thriller, Science Fiction, Mysterium, 2010-tal
Skådespelare Ryan Gosling, Harrison Ford, Ana de Armas, Sylvia Hoeks, Robin Wright, Mackenzie Davis, Carla Juri, Jared Leto, Dave Bautista, Lennie James, David Dastmalchian, Hiam Abbass, Barkhad Abdi, Tómas Lemarquis, Wood Harris, Edward James Olmos, Sallie Harmsen

LavaLi
2024-10-05
En påkostad och överdådig blockbuster. Övertydligt och endimensionellt skådespeleri. Favoriten Ryan Gosling medioker. Trista karaktärer. Charmlös, kvasiintellektuell, tom och berör inte. Alldeles för lång. Men, det som ändå gör denna koloss till film sevärd är den spektakulära kostymen. Bedårande kulört och visuell, fantastisk bild i 4k, otroliga landskap, enastående ljud och filmmusik. Ibland räcker yta långt.
Noseman2005
2024-07-07
Sedd direkt efter Scotts film visar hur väl de två filmerna ändå passar ihop. Det är extremt välgjort, men fantastiska miljöer och en magnifik ljudbild. Storyn är lite mer strömlinjeformad, men tyvärr rätt tunn. Den hade lätt kunnat gräva lite djupare i de existensiella frågor både den här och föregångaren försöker lyfta. Hursomhelst är det riktigt bra. 7/10
StureStenhög
2024-06-01
Jag gillade faktiskt den här lite mer än föregångaren, vilket dock kan vara ett tecken på att jag borde ge den en ny chans. Det här är iaf snyggt och stämningsfullt med en del intressanta teman och en helt okej story. Filmen är onödigt lång dock. Första halvan håller bra klass, men framåt slutet blir det alltmer tydligt att det inte finns tillräckligt med innehåll här för att motivera den väl tilltagna speltiden. En lite svagare trea
Björkman
2024-03-25
Bättre än sin föregångare, men inte mycket mer. Första halvan lovade väldigt gott, men sedan tappade produktionen bort sig mer och mer och storyn blev inte alls lika intressant ju längre filmen gick. Detta känns snarare som en typisk mellanfilm och borde leda till något ytterligare, antingen en film eller en serie (det sistnämnda är på gång om jag förstår det rätt, men det krävs ju då att man knyter an till 2049 på något sätt). Det enda större pluset andra halvan var den gulskimrande omgivning man befann sig i en stund (och den bekanting som dök upp där givetvis). Störst plus filmen igenom ger jag till det visuella med flera dystopiskt fulfina miljöer.
Starkbröl
2023-09-20
Otroligt snygg och nästan lika väldesignad som originalet, därför en tvåa: annars är detta en total katastrof till film, en solklar etta. Och då är jag ett stort fan av originalet (en lika solklar femma för mig). Överpretentiös, överspelad framför allt av Leto, komplicerad krystad fanservicestory (herregud måste man gräva fram Ford och en CGI-Sean Young), MASSVIS med olösta trådar (herregud skurken besegras inte ens) och dessutom tempofattig vilket kan funka om filmen har något att säga, men det har den inte, det är bara en massa plattityder som staplas på varandra, och fadda oneliners kastas omkring som absolut inte fungerar för den som tänker efter det allra minsta. Ryan Gosling har däremot hittat sin perfekta roll, en där hans träiga uttryck kan visas i nästan tre timmar utan att det är ett problem. Ana de Armas sprider trots detta som vanligt glädje i varje scen där hon är med. Åtta på IMDB? Obegripligt, om originalet är en nybakad prinsesstårta är den här en stor påse älgbajs. En av mina största filmbesvikelser någonsin.
KyLLo
2023-04-11
Denis Villeneuve är bra på att bygga upp en fantasifull science fiction-värld och skapa stämning. Jag tycker upptakten fungerar bäst, sedan blir den spretig. Dessutom för lång för sitt eget bästa och inte lika verkliga miljöer som originalet från 80-talet, som jag verkligen gillade. En svag trea.
Körsbär
2022-12-11
Ruggigt nära en etta, vilket sömnpiller. Räddas av några få enstaka scener. Men på det stora hela, alldeles för många onödiga utdragna scener.
Rele
2022-08-12
En lång och seg Science Fiction. trots flera kända skådespelare ger jag en tvåa.
DiMMUBoRGiR
2021-12-05
Igen - Dennis Villeneuve sätter stämningen, tempot och känslan... men han fattar inte hur man skapar engagemang för karaktärerna. Noll relationsbygge, noll karaktärsutveckling. Sådant slöseri!
Rift
2021-01-05
Lika tom som den är pretto.