Kom ihåg mig
Glömt lösenord Logga in
Ange din e-postadress så skickas du en länk där du kan återställa ditt lösenord...
Inloggning Skicka
BETYG
2.6
av 5

Blonde


En fiktiv historia om Marilyn Monroes liv där vi får följa hur det kan ha gått till bakom kulisserna.


Originaltitel Blonde
Regissör Andrew Dominik
Manus Andrew Dominik
Genre Drama, 2020-talet
Skådespelare Ana de Armas, Adrien Brody, Bobby Cannavale, Xavier Samuel, Julianne Nicholson, Caspar Phillipson, Toby Huss, Sara Paxton, David Warshofsky, Evan Williams, Lily Fisher, Michael Masini, Scoot McNairy, Colleen Foy, Rebecca Wisocky
Betygsätt Logga in eller bli medlem för att rösta
Betygsantal 113
Filmnummer 143237

Recensioner

Filmen har inga recensioner ännu.

Kommentarer


PeterTheW
2023-03-29
De Armas är suverän, men filmen? Jeez. Märklig och unken.
Olof_Gronlund
2023-03-08
Inte riktigt den skildringen jag hade förväntat mig på Monroes liv, annorlunda, men kändes bara akward och märkligt. Tycker inte Armas gör någon jätteroll heller och lär väl inte vinna någon Oscar för den.
Ful_fisk
2023-02-07
Blandade känslor här. Gillar estetiken ganska mycket, ibland är det hårda fotot ruskligt snyggt, och växlingarna mellan blytungt svartvitt och drömsk färg fungerar oväntat bra och får mig flera gånger att tänka på mästerverket JFK. Friformsstilen är uppfriskande och man svävar rätt snyggt mellan scenerna. Men sedan är det ju hela kopplingen till verkligheten. Så många verkliga personer framställs som så onda, och man måste ju undra hur pass rättvisa dessa skildringar är. När de till och med vågar sig på att skildra Kennedy-grejen... det finns väl egentligen inget fakta som styrker att någonting egentligen hänt där? Jag har givetvis noll koll, men det känns märkligt att gestalta verkliga människor på ett sådant brutalt vis när man inte kan backa upp det med någon som helst historisk fakta. När man sedan också lägger sådant fokus på hur Marilyn Monroe mer eller mindre var tvungen att sälja sin kropp för att klättra uppåt på karriärstegen (återigen, är detta fakta eller fantasi?) underminerar ju på många sätt hennes talang och karriär. Hon är liksom i underläge hela tiden och allt står hela tiden emot henne, och det framgår aldrig att hon egentligen hade någon talang som fick blomma ut i filmerna; snarare framställs dessa tidlösa klassiker som avskyvärda. Hennes underläge resulterar också i ett ganska svagt driv i berättandet. Hon mår skit i början och skit i slutet. Däremellan sker lite utveckling. Så allt som allt en ganska mixad historia, men jag fann den ändå rätt fängslande från början till slut. Tre timmar är kanske i mastigaste laget, men jag hade aldrig tråkigt i den här filmens sällskap. Så det får bli en trea. Och nej, jag har aldrig läst boken.
mammene
2023-01-18
Är väldigt splittrad till detta, att den framkallar många känslor det är odiskutabelt och då är det inga behagliga sådana. Bygger på Joyce Carol Oates roman/biografi, känner igen mycket därifrån, men som man måste så går det ju inte att få med allt. Det görs nedslag i hennes liv, då mycket i hennes förhållande med män, som milt sagt inte var så lyckade. Det är mycket smärta, det kryper på en så ofiltrerat. Hennes ansikte och kropp som var hennes framgång blev också hennes hinder att uppnå det hon helst ville göra. En film som berör ända in i det innersta, bra skådespel och en musik som vibrerar, ändå kan jag inte riktigt bestämma mig mer än att trean är stark. På ett sätt känns det som filmskaparen också gör ett övergrepp på Marilyn, jag tror att det är det som står i vägen för mig.
HasseV
2022-11-13
Att se "Marilyn" böla, gny och vimsa runt i över 150 min känns inte så givande och när tempot sjunker och nästan stannar mot slutet så sjunker också mitt betyg ett snäpp till.
svältaren
2022-10-03
En smula mer fantasifull, både till handling och estetik, än gemene biopic (om man får kalla den för det, trots att den bygger på en roman). Fin musik av Nick Cave och Warren Ellis och en del smått psykedeliska sekvenser.