3.9
3.9
Bondens tid på jorden
Bondens tid på jorden är en naturdokumentär och handlar om Styrbjörn och Solveig Ejneby och deras praktiska och ideologiska kamp för att bevara ett stycke äldre, omistligt odlingslandskap, utanför Oskarshamn i Småland. De bedriver sitt liv efter några väldigt starka principer. En är att vi inte ska lämna jorden i sämre skick än när vi ärvde den. Därför använder de inga miljögifter eller traktorer, det är häst och vagn som gäller.
Originaltitel | Bondens tid på jorden |
Regissör | Peter Gerdehag |
Genre | Dokumentär, 2000-tal |
brygge: Tycker inte han verkar så säker på att han sköter det perfekt, bara att han föredrar sin typ av jordbruk framför "de rätlinjiga landskapen", ur estetik- och mångfaldssynpunkt. Varför skulle frun INTE vara en bifigur? Filmaren väljer väl själv vem filmen ska handla om. Hon själv kanske inte heller ville vara så framträdande, vem vet?
jag tycker mycket om den
vill se!
Nä, i relation till Hästmannen står den här filmen sig slätt. Troligen beror det på att Styrbjörn försöker övertyga mig om något jag inte håller med om. Jag köper exempelvis inte hans syn på naturvård. Snarare rör det sig om kulturvård eller kulturjordbruk, då även han förändrar och modifierar landskapet. Varför skulle just hans avvägning mellan maskiner och dragdjur vara den optimala. Och varför presenteras aldrig personerna kring Styrbjörn? Varför är frun endast en bifigur i filmen?
Vacker film som får mig att uppleva barndomsbygdens småländska landskap från dess bästa sida. Filmen har ett viktigt budskap om den biologiska mångalden och utmaningen för framtiden. Samtidigt finns det en stark berättelse om Styrbjörn, om hans liv och mödor.
Utsökt hantverk i vilsam takt.
(rek.4) Det är så fantastiskt vackert samtidigt som det är så otroligt angeläget och viktigt! Detta är en så otroligt fin dokumentär att det är svårt att beskriva med ord, den måste bara ses av ALLA!
Är inte säker på att den förmedlar det budskap som från början avsågs, men fy fan va fin den är.
Vackra bilder, kulturlandskap blandat med kärlek och ansvar för vår miljö.