Kom ihåg mig
Glömt lösenord Logga in
Ange din e-postadress så skickas du en länk där du kan återställa ditt lösenord...
Inloggning Skicka
BETYG
3.4
av 5

Borta med vinden


Scarlett O'Hara är en bortskämd dotter till en plantageägare i den amerikanska Södern. Hennes liv kretsar kring baler, vackra kläder och intrigerande. Snart ändras dock det behagliga livet i grunden för Söderns societet då inbördeskriget bryter ut.


Originaltitel Gone with the Wind
Regissör Victor Fleming
Manus Sidney Howard
Genre Drama, Romantik, Krig, 30-tal
Skådespelare Vivien Leigh, Clark Gable, Leslie Howard, Olivia de Havilland, Hattie McDaniel, Thomas Mitchell, Barbara O'Neil, Evelyn Keyes, Ann Rutherford, Harry Davenport, Butterfly McQueen, Oscar Polk, Everett Brown, Rand Brooks, Carroll Nye, Ona Munson, Victor Jory
Betygsätt Logga in eller bli medlem för att rösta
Betygsantal 7594
Filmnummer 1224

Recensioner

Skapad 2019-12-19 av cineasten89
Borta med vinden är kanske inte en klassiker som först kommer på tal, men den är absolut oförglömlig. Den första klassikern jag kommer på skulle nog vara Härifrån till evigheten, och kanske ...   Läs mer »

Skapad 2019-12-19 av Pyster
Borta med vinden är en klassiker som utspelar sig under det amerikanska inbördeskriget. Scarlett O’hara (Vivien Leigh) är en bortskämd flicka som bor på Tara i södern med sina föräldrar och t...   Läs mer »

Skapad 2019-12-19 av MissMalibu
Borta med vinden är den älskade omtalade filmen om den vackra och viljestarka men även bortskämda Scarlett O'Hara och hennes dramatiska vardag under åren då inbördeskriget slår ut över den am...   Läs mer »

Skapad 2019-12-19 av IdaRystad
Borta med vinden är en riktig klassiker. Handlingen är antagligen känd för de flesta: Scarlett O´hara (Vivan Leigh) är en bortskämd ung dam i den gamla södern i USA. Hon kan få precis vem ho...   Läs mer »

Kommentarer


hsimpson
2020-06-19
Det var en trälig film att komma in i. Efter en timme fick det vara bra. Hade funkat bra att somna till, dock...
Zebulonm
2020-02-25
Nu har man sett den. Inget man ser om dock.
Rai
2018-01-23
Klassiker, men inte mycket annat!!
Lotso
2018-01-04
I sin helhet är Borta med vinden en tidlös klassiker som jag sent kommer glömma bort. Det är lätt att med sådana här klassiska filmer, när man ser de för första gången att de inte håller. Men lyckligtvis är detta en av de som verkligen levererar. Det är en simpel historia som är väl berättad, och håller en investerad trots sina fyra timmar. Karaktärerna är också välskrivna, jag gillar speciellt Scarlett. Som verkligen är en person folk kan se upp till idag. Även ifall hon inte är fläckfri och gör fula saker. Men det är den romantiska biten som jag verkligen uppskattar. De är inte klyschigt någonstans, och slutar inte som man tror sig veta. Den är och nosar på femman i betyg. Men det är också en väldigt lång film som gör att omtitten inte blir lika ofta. Därför blir det en väldigt stark fyra, som kan ändras i framtiden.
Pi-R
2017-12-27
Första akten är helt fenomenal, och filmtekniskt, scenografiskt, och musikmässigt står det sig mer än väl snart 80 år senare. Skådespelarmässigt är det också svårslaget, främst, såklart Gable och Leigh, men också Olivia de Havilland. Dialogen bjuder på några av filmhistoriens främsta guldkort, och slutscenen kommer väldigt nära ren perfektion. Dock... nästan fyra timmar är lååååångt, och under en stor del av andra akten förloras känslan av genuint mästerverk... storyn tappar fart och riktning, och magin spricker något. Slutscenen innebär ändå en final minst sagt med flaggan i topp, men en fullpoängare blir det tyvärr ändå inte i betyg
paninaro
2017-11-16
Episk och välgjord, rollfigurer med djup och vackert foto. Gjorde sig bra på Victorias duk där jag såg den för drygt ett år sedan, betyget kommer nu och jag är följaktligen tillbaka.
lumberdajack
2017-08-04
En märkvärdig film. Otroligt vacker. Slår det mesta som kom 20-år efter rent praktmässigt. Eller kanske ännu fler decennier än så. Musiken är fantastisk också. Funderade på att ge den en femma först, för det är så mycket som imponerar. Men vissa saker känns lite väl tillrättalagda rent storymässigt vilket drar ned betyget. Men en märkvärdig film är det likväl
RustyFilm
2016-12-13
Den här filmen har gått mig förbi hela långa livet, den har inte passat min bag. Men när jag nu sett den är jag till övermått imponerad. En såpopera från 1939 (långt innan begreppet var uppfunnet) som slår allt i genren som hafsats ihop under senare decennium, fantastiskt. Filmtekniskt är det otroligt bra. En färgfilm skapad för 70 år (oj, vilken färgprakt). DVD restaureringen är förvånande bra. Hög klass
JenLane
2016-09-17
Visas på Biograf Victoria i Stockholm imorgon kl 15:30! Mer info här: https://facebook.com/events/186353318451588/
Stygga-Vargen
2016-07-25
Kunde gott ha varit lite kortare, men den är väldigt bra ändå.
Visa äldre kommentarer »