Kom ihåg mig
Glömt lösenord Logga in
Ange din e-postadress så skickas du en länk där du kan återställa ditt lösenord...
Inloggning Skicka
BETYG
3.4
av 5

Borta med vinden


Scarlett O'Hara är en bortskämd dotter till en plantageägare i den amerikanska Södern. Hennes liv kretsar kring baler, vackra kläder och intrigerande. Snart ändras dock det behagliga livet i grunden för Söderns societet då inbördeskriget bryter ut.


Originaltitel Gone with the Wind
Regissör Victor Fleming
Manus Sidney Howard
Genre Drama, Romantik, Krig, 30-tal
Skådespelare Vivien Leigh, Clark Gable, Leslie Howard, Olivia de Havilland, Hattie McDaniel, Thomas Mitchell, Barbara O'Neil, Evelyn Keyes, Ann Rutherford, Harry Davenport, Butterfly McQueen, Oscar Polk, Everett Brown, Rand Brooks, Carroll Nye, Ona Munson, Victor Jory
Betygsätt Logga in eller bli medlem för att rösta
Betygsantal 7622
Filmnummer 1224

Recensioner

Skapad 2019-12-19 av cineasten89
Borta med vinden är kanske inte en klassiker som först kommer på tal, men den är absolut oförglömlig. Den första klassikern jag kommer på skulle nog vara Härifrån till evigheten, och kanske ...   Läs mer »

Skapad 2019-12-19 av Pyster
Borta med vinden är en klassiker som utspelar sig under det amerikanska inbördeskriget. Scarlett O’hara (Vivien Leigh) är en bortskämd flicka som bor på Tara i södern med sina föräldrar och t...   Läs mer »

Skapad 2019-12-19 av MissMalibu
Borta med vinden är den älskade omtalade filmen om den vackra och viljestarka men även bortskämda Scarlett O'Hara och hennes dramatiska vardag under åren då inbördeskriget slår ut över den am...   Läs mer »

Skapad 2019-12-19 av IdaRystad
Borta med vinden är en riktig klassiker. Handlingen är antagligen känd för de flesta: Scarlett O´hara (Vivan Leigh) är en bortskämd ung dam i den gamla södern i USA. Hon kan få precis vem ho...   Läs mer »

Kommentarer


paninaro
2017-11-16
Episk och välgjord, rollfigurer med djup och vackert foto. Gjorde sig bra på Victorias duk där jag såg den för drygt ett år sedan, betyget kommer nu och jag är följaktligen tillbaka.
lumberdajack
2017-08-04
En märkvärdig film. Otroligt vacker. Slår det mesta som kom 20-år efter rent praktmässigt. Eller kanske ännu fler decennier än så. Musiken är fantastisk också. Funderade på att ge den en femma först, för det är så mycket som imponerar. Men vissa saker känns lite väl tillrättalagda rent storymässigt vilket drar ned betyget. Men en märkvärdig film är det likväl
RustyFilm
2016-12-13
Den här filmen har gått mig förbi hela långa livet, den har inte passat min bag. Men när jag nu sett den är jag till övermått imponerad. En såpopera från 1939 (långt innan begreppet var uppfunnet) som slår allt i genren som hafsats ihop under senare decennium, fantastiskt. Filmtekniskt är det otroligt bra. En färgfilm skapad för 70 år (oj, vilken färgprakt). DVD restaureringen är förvånande bra. Hög klass
JenLane
2016-09-17
Visas på Biograf Victoria i Stockholm imorgon kl 15:30! Mer info här: https://facebook.com/events/186353318451588/
Stygga-Vargen
2021-10-04
En av tidernas bästa filmer!
origC-J
2016-06-04
En legendarisk film med klara brister, men värd ett högt betyg och sitt rykte tack vare gott hantverk, enorm skala och flera utmärkta scener. Stora minus för den romantiserade bilden av gamla Södern och de rasistiska stereotyperna (men respekt till Hattie McDaniel som gör en god insats trots detta), men plus för ovannämnda styrkor, och karaktären Scarlett O'Hara. En stark kvinna som gör allt för att överleva, och får vara en jäkla subba. Omedvetet (?) progressivt 1939. För övrigt ojämn, med en alldeles för seg och melodramatisk sista fjärdedel.

2016-04-23
Holder like fint etter 77 år.
AlaRegularis
2016-02-14
En episk mastodontfilm som står sig sanslöst väl även idag. Fotot är fantastiskt och man förstår varför den vann tio Oscars på sin tid.
myslas
2016-01-01
Så bra att det är svårt att sätta ord på vad det är som gör den det. Men fotot är bland filmhistoriens vackraste, Vivien Leigh gör sin roll så bra att man inte bryr sig om vilken satmara hennes karaktär är. Alla intriger passar så perfekt in i hela historien och man sitter som klistrad trots att den är fyra timmar lång. Jag har lust att ställa mig upp, klappa händerna och ropa bravo när filmen är slut. En fantastisk produktion från början till slut.
Ful_fisk
2015-03-23
Fortfarande på så många sätt den största filmen genom tiderna. Fängslande intriger, enastående känsla och en sagolik epik. Vivien Leigh är odödlig som Scarlett O'hara och bilderna är så sanslöst snygga att man bara njuter. Och musiken ska vi inte tala om! Klassiker med stort K och en klar femma på min skala.
« Föregående kommentarerVisa äldre kommentarer »