BETYG
3.3
av 5
3.3
av 5
Boyz n the Hood
När den smarte ghettokillen Tre börjar visa tecken på problem skickar hans studerande kämpe till mamma honom för att bo hos sin militante pappa. Där träffar Tre Ricky, en blivande fotbollsstjärna, och hans halvbror Doughboy. De tre blir goda vänner trots att de har ganska så olika livsmål. Tre siktar på att läsa vidare, Ricky spelar fotboll på hög nivå och Doughboy är gangster och knarklangare.
Originaltitel | Boyz n the Hood |
Alternativ titel | Boys in the Hood |
Regissör | John Singleton |
Manus | John Singleton |
Genre | Drama, Kriminalare, 90-tal |
Skådespelare | Cuba Gooding Jr, Morris Chestnut, Ice Cube, Laurence Fishburne, Nia Long, Tyra Ferrell, Angela Bassett, Redge Green, Dedrick D Gobert, Baldwin C Sykes, Tracey Lewis-Sinclair, Alysia Rogers, Regina King, Lexie Bigham, Desi Arnez Hines II, Donovan McCrary |
Betygsätt | Logga in eller bli medlem för att rösta |
Betygsantal | 4298 |
Filmnummer | 4227 |
Recensioner
Filmen har inga recensioner ännu.Kommentarer
Rasism, utsatthet och gängvåld kokar i ett utsatt område i Los Angeles. Fokalpunkten ligger på karaktären Tre Styles (spelad av Desi Arnez Hines II och Cuba Gooding Jr.) som pojke och ung vuxen. Speciellt gripande är förmodligen filmens första del som skildrar karaktärerna som barn samt den sista akten. I den blir det mycket klart för oss hur våld föder våld och hur svårt det är att dras in i en nedåtgående våldspiral. Regissören John Singleton blev den yngsta och första färgade personen någonsin att nomineras till en Oscar för bästa regi.
Genomgående välspelad, och något såpass ovanligt som en helsvart uppfostrande moralitet, gjord något för sent enligt ganska normal 70-80-talsmall för den här typen av film. Inget glorifierande av gänglivsstil utan ett försök till realism parat med uppfostran. Budskapslampan blinkar lite väl hårt ibland men det är ändå en ganska helgjuten film som det är svårt att inte sympatisera med.
Jag vet inte riktigt vad denna film vill säga. På ett vis är det en brutal skildring av ett samhälle som tappat vissa områden helt och hållet, men det är inte bara skildrat genom svärta och brutalt våld utan här finns tydliga ingredienser av humor och försök till feelgood-trivsamhet, och gängtillhörigheten upplevs som cool när jag har förstått att filmen är tänkt som samhällskritik. Dessutom tydliga inslag av publikinfriande upplysningskampanjande mot könssjukdomar, aids och ungdomsgraviditeter etc. Därtill rätt sunkiga skådespelarinsatser (dålig regi+) så blir det här inget vidare till slut. Betyget stannar på en 2;a
Jomen den funka, kändes autentisk och bra skådespelarinsatser av samtliga.
Sett detta tidsdokument och precis lyssnat på Cecilia Khavar i radiokorrespondenterna och kan bara konstatera att tiden verkar stått stilla. Det som framgick så tydligt var skottlossningen i bakgrunden i filmen och i reportaget, polisbrutalitet och svarta som skjuter svarta, det sista kom fram tydligt i filmen. Just det fokuserades mycket här hur pappan försökte få sonen att förstå att det finns en annan väg i motsats till att bara ge upp, att det är värt att kämpa för ett annat livsval utanför våldet. Mycket bra skildrat.
Woow tiden har verkligen gått... Intressant film att se som ett tids-dokument from back in the day// Den som verkligen bär upp allt är Fishburne med sitt djupa tänkvärda agerande. Har dock Xtremt svårt för Cuba Jr, En menlös dussin skådis( Men allt är inte mörkt och elände i filmen. Faktiskt riktigt rolig emellanåt..#) Sägs lastvis med drypande satiriska on-liners,,/ Det som sticker ut mest är givet hur "vissa" primater/arter beter sig mot varandra...#( Inte undra på att det behövs tonvis med liksäckar i dessa misär områden runt om i Amerika.
30 år gammal film och mer aktuell än någonsin?
Välspelad, rå, och vad jag uppfattar som trovärdig skildring av en Los Angeles-stadsdel som man helst håller sig undan. Bra att de inte romantiserar livet som de flesta i South Central (numera South Los Angeles) lever.
Rätt bra film, men det är sista tredjedelen som verkligen gör filmen minnesvärd. Starkt och realistiskt om en dystra situationen i South Central, som snart blev grund till en hel filmvåg. Att en sådan talanglös skådis som Ice Cube levererar en sådan stark slutmonolog är fan imponerande, men som han senare skulle rappa så var han ju trots allt en "boy in the hood before the movie"... Sevärd klassiker, och att se Lawrence Fishburne och Angela Bassett är alltid ett nöje. Även ifall det är smått omöjligt att inte garva åt alla tusentals scener som parodieras i Ghetto Blaster...
Fortfarande sevärd. Vissa delar är ganska bra. Andra inte så mycket. Gillar t ex. inte Cuba Gooding i denna film. Tycker inte hans skådespel övertygar.