Kom ihåg mig
Glömt lösenord Logga in
Ange din e-postadress så skickas du en länk där du kan återställa ditt lösenord...
Inloggning Skicka
BETYG
3.7
av 5

Braveheart


1200-talets Skottland. Som ung tvingas William Wallace lämna sitt hemland Skottland efter att hans far blivit dödad och följa med sin farbror Argyle. När han flera år senare återvänder till sitt hemland har den grymme, brittiske kungen Edward Longhshanks styrt Skottland med järnhand. Efter att William Wallaces kvinna mördas av brittiska undersåtar leder han sina landsmän i revolt mot den brittiske kungen som styr över Skottland för att göra landet fritt.


Originaltitel Braveheart
Regissör Mel Gibson
Manus Randall Wallace
Genre Drama, Action, Krig, 90-tal, Biografi
Skådespelare Mel Gibson, Sophie Marceau, Brendan Gleeson, Patrick McGoohan, James Cosmo, Tommy Flanagan, David O'Hara, Angus MacFadyen, James Robinson, Sean Lawlor, Sandy Nelson, Peter Hanly, Jeanne Marine, Brian Cox, Alun Armstrong, Catherine McCormack, Peter Mullan
Betygsätt Logga in eller bli medlem för att rösta
Betygsantal 35076
Filmnummer 2966

Recensioner

Skapad 2019-12-22 av rhide
William Wallace, en handlingskraftig, målmedveten visionär. Huvudpersonen, spelad av Mel Gibson, må vara en av de mest tilltalande karaktärer jag någonsin sett på filmduken. Braveheart handlar...   Läs mer »

Skapad 2019-12-17 av apmannen
Braveheart är en film som på ytan handlar om den skotske nationalhjälten William Wallace och hans revolt mot den engelske kungen någon gång på den glada medeltiden, då kvinnor var kvinnor och m...   Läs mer »

Skapad 2019-12-15 av jackass
Filmen handlar om den skottske frihets kampen på 1200-talet. Edward longshanks den grymaste kung England haft genom tiderna styr och ställer bland den skottske adeln. William Wallace (Mel Gibson) s...   Läs mer »

Skapad 2019-12-13 av Jämte
Braveheart berättar om den skotske frihetskämpen William Wallace. En person som har funnits i verkligheten och gav skottarna frihet från Engelsmännen. Hans mod och övertygande ledaregenskaper led...   Läs mer »

Kommentarer


KG1985
2023-12-02
En smula överskattad. 3/5 | 6/10
barondecharlus
2023-09-03
Imponerande hantverk men lång och långtråkig. Tog mig fem kvällar att ta mig genom. Banbrytare för nördknude-genren? Måste i alla fall haft stort inflytande på LOTR.
sodomiten
2023-10-29
Stridsscenen där han håller svärd/ingenting alls/yxa är ett klassiskt movie mistake.
StureStenhög
2022-01-11
Jag är aningen mindre entusiastisk över den här filmen nu än vad jag var när jag såg den senast för 13 år sedan, men det är fortfarande en bombastiskt underhållande rulle. På det tekniska planet är allt fantastiskt imponerande. De historiska miljöerna må inte vara korrekta, men de är fortfarande otroligt snyggt återgivna. Likaså de enorma slagen med alla sina statister. Dessa blir heller aldrig så långdragna som de annars gärna blir i sådana här filmer. Men trots att Patrick McGoohan är väldigt kul som Edward Longshanks, så blir jag ändå lite trött på hur svartvitt allting är. Lite mer nyanser och lite mer seriösa historiskt korrekta ansatser hade inte skadat. Den moderna humorn känns t.ex. lite malplacerad. Mel Gibson är ju dessutom alldeles för gammal för den här rollen, han blir särskilt svår att ta på allvar i början när han beter sig som en hormonstinn tonåring samtidigt som han mer ser ut som en tonårsfarsa. Men man får ändå ta det här som det spektakel det är, och filmen levererar verkligen som ett sådant
päronanton
2020-08-06
Väldigt fin film!
MovieNerd
2020-06-14
Om man bortser från den bitvis jobbiga musiken (jag hatar säckpipa mer än något annat) så är detta en fenomenal upplevelse. Längtar efter att få se denna på Filmhuset en dag!
Rai
2018-01-04
Kan hålla med om att den är överskattad, men bra? Absolut inte!

2017-07-22
En av de beste filmene jeg sett noensinne. Tror folk er misunnelige på Gibson for hans talent som skuespiller og regissør.
RustyFilm
2016-12-09
Här vare mängder av 1200-talsvåld. Skallar klyvs, ben och armar huggs, blodet flyter. Mel Gibson både regisserar och innehar den stora hjälte huvudrollen. (egotrippad ?).
dudson
2016-08-20
Storslagen film med härliga strids scener samt underbart passande musik.
Visa äldre kommentarer »