Kom ihåg mig
Glömt lösenord Logga in
Ange din e-postadress så skickas du en länk där du kan återställa ditt lösenord...
Inloggning Skicka
BETYG
3.7
av 5

Braveheart


1200-talets Skottland. Som ung tvingas William Wallace lämna sitt hemland Skottland efter att hans far blivit dödad och följa med sin farbror Argyle. När han flera år senare återvänder till sitt hemland har den grymme, brittiske kungen Edward Longhshanks styrt Skottland med järnhand. Efter att William Wallaces kvinna mördas av brittiska undersåtar leder han sina landsmän i revolt mot den brittiske kungen som styr över Skottland för att göra landet fritt.


Originaltitel Braveheart
Regissör Mel Gibson
Manus Randall Wallace
Genre Drama, Action, Krig, 90-tal, Biografi
Skådespelare Mel Gibson, Sophie Marceau, Brendan Gleeson, Patrick McGoohan, James Cosmo, Tommy Flanagan, David O'Hara, Angus MacFadyen, James Robinson, Sean Lawlor, Sandy Nelson, Peter Hanly, Jeanne Marine, Brian Cox, Alun Armstrong, Catherine McCormack, Peter Mullan
Betygsätt Logga in eller bli medlem för att rösta
Betygsantal 35033
Filmnummer 2966

Recensioner

Skapad 2019-12-22 av rhide
William Wallace, en handlingskraftig, målmedveten visionär. Huvudpersonen, spelad av Mel Gibson, må vara en av de mest tilltalande karaktärer jag någonsin sett på filmduken. Braveheart handlar...   Läs mer »

Skapad 2019-12-17 av apmannen
Braveheart är en film som på ytan handlar om den skotske nationalhjälten William Wallace och hans revolt mot den engelske kungen någon gång på den glada medeltiden, då kvinnor var kvinnor och m...   Läs mer »

Skapad 2019-12-15 av jackass
Filmen handlar om den skottske frihets kampen på 1200-talet. Edward longshanks den grymaste kung England haft genom tiderna styr och ställer bland den skottske adeln. William Wallace (Mel Gibson) s...   Läs mer »

Skapad 2019-12-13 av Jämte
Braveheart berättar om den skotske frihetskämpen William Wallace. En person som har funnits i verkligheten och gav skottarna frihet från Engelsmännen. Hans mod och övertygande ledaregenskaper led...   Läs mer »

Kommentarer


päronanton
2020-08-06
Väldigt fin film!
MovieNerd
2020-06-14
Om man bortser från den bitvis jobbiga musiken (jag hatar säckpipa mer än något annat) så är detta en fenomenal upplevelse. Längtar efter att få se denna på Filmhuset en dag!
Pi-R
2018-12-07
Det är främst de rent produktionsmöäsiga, ljud, foto osv, som räddar en skakig trea från att trilla ner till ett ännu lägre betyg. Och det är främst manuset, inklusive dialogen, som är filmens stora problem. Testosteronet sprutar värre än blodet, och Mel Gibsons skottske Jesus uppvisar en närmast total avsaknad av nyanser (återigen så handlar det om manuset – Gibsons skådespeleri skäms inte för sig). Att filmen dessutom stoppar in så mkt skottskhet som bara är möjligt utan att övergå i faktisk parodi gör det ännu värre (jag satt nästan och hoppades lite på att nån skulle råka nämna att de ätit haggis till middag, bara för att). Skådespelarmässigt är det dock bra – inte minst Patrick McGoohan som kung Edvard gör riktigt bra ifrån sig.
Rai
2018-01-04
Kan hålla med om att den är överskattad, men bra? Absolut inte!

2017-07-22
En av de beste filmene jeg sett noensinne. Tror folk er misunnelige på Gibson for hans talent som skuespiller og regissør.
RustyFilm
2016-12-09
Här vare mängder av 1200-talsvåld. Skallar klyvs, ben och armar huggs, blodet flyter. Mel Gibson både regisserar och innehar den stora hjälte huvudrollen. (egotrippad ?).
dudson
2016-08-20
Storslagen film med härliga strids scener samt underbart passande musik.
cannibalrice
2016-03-05
Första och sista filmen där jag faktiskt gillat Mel Gibson och hans skådespelarinsatser.
Brouhaha
2016-03-03
Smelly Mel alltså, vilken hjälte. Tänk er hur Skottland hade sett ut idag om det inte vore för honom. Och vilken lejonman han har i den här filmen, om inte det är värt minst en fyra vet jag inte vad som är. Jag tycker fortfarande att Mels freedom-besatthet är lite over the top, men det fungerar ju i den här filmen.
Sunken25
2016-01-05
En av mina absoluta favoritfilmer, mer episkt blir det inte. Mel Gibson som William Wallace kommer alltid vara på topp enligt mig. Freeeedom! 9.8/10
Visa äldre kommentarer »