3.7

Brisby och NIMHs hemlighet

För att rädda sin sjuke son måste åkersorken Brisby söka hjälp från en grupp superintelligenta råttor, till vilka hon visar sig ha flera band än hon först trodde...

Originaltitel The Secret of NIMH
Regissör Don Bluth
Manus Don Bluth, John Pomeroy, Gary Goldman (I), Will Finn
Genre Drama, Animerad, Familjefilm, Äventyr, Science Fiction, Fantasy, 80-tal
Skådespelare Dom DeLuise (röst), Shannen Doherty (röst), Elizabeth Hartman (röst), Derek Jacobi (röst), Arthur Malet (röst), Hermione Baddeley (röst), Wil Wheaton (röst), Jodi Hicks (röst), Ian Fried (röst), John Carradine (röst)

Skapad 2019-10-30 av m86
Några år hos Disney, två kortfilmer, en antal långfilmer och ett eget datorspel som nu gjort comeback i 3D-version! Så långt har den kände tecknaren och regissören Don Bluth hittills kommit i ...   Läs mer »

2021-03-05
Snyft, jag älskade den här filmen som liten Pöjk!!!
RadioSaga
2016-11-24
För min del, förblir denna något av det bästa jag vet inom filmvärlden!

2015-12-17
Helt ok tegnefilm men ikke i nærheten av noe mesterverk. Ble aldrig spesielt spennende.
peu-depeu
2015-09-16
Lite konstig och ointressant i början, men blir bättre mot slutet. Musiken är passande och animeringen är väldigt fin. Hade jag fått ändra om lite i inledningen så hade det här kunnat bli en riktigt bra film.
AlbinWesley
2015-04-13
Mycket imponerad av berättelsens enkelhet - jag var inställd på stort äventyr, men så lämnade de inte ens gården typ. Med detta i beaktande är det än mer fascinerande hur mycket magi och fantastik som ryms, trots en smått realistisk prägel. Väldigt fint tecknad, ja, väldigt fin över huvud taget förstås. Ibland var den rent av spännande.
Silvanesti
2015-02-11
En bra filmatisering av en bättre bok. Jag saknar dock bokens starkare ifrågasättande av djurförsök, samt att såvitt jag minns finns inte de mer magiska inslagen i boken, där löser råttorna allt med intelligens, finurlighet och teknik.
Darn
2014-12-11
Gillar verkligen hur det inte skräds med orden. Varför dölja något, liksom? Den ständiga närvaron av ett väldigt mörker och ett allvar varvas med en finstämd ton som ligger lite subtilt i bakgrunden. Berättelsen sätts i en större kontext och ger filmen ett större liv än vad flera, t ex Disney-filmer, så ofta eftersträvar men sällan lyckats med mer än att snarare istället upprepa sig själva i sin överdrivna glorifiering av allt och alla. Här finns allt det en bra barnfilm behöver för att kunna ses och uppskattas av fler än bara barn.
precineadd
2014-06-08
Såååå okej, detta ska vara Don Bluths bästa film eller är det bara något jag hört någonstans? Tycker den liksom alla hans filmer bara är visuellt murrig/ostimulerande och med en story som är så generisk och fyrkantigt berättad att den försvinner. Och den är ingenting mot Martin Rosens två filmer - Watership Down och The Plague Dogs - som känns som lyckade versioner av vad Bluth varit ute efter här.
Ful_fisk
2014-05-25
Don Bluths genombrottsfilm, dock idag ganska bortglömd. Sorgligt, för detta är otroligt bra! Suveräna animationer, bra story, fantastisk musik (Jerry Goldsmith) och enorm stämning. Stilmässigt en del av den här tidens otäcka och mer vuxna tecknade filmer, som Den långa flykten, men även ifall man är mer förtjust i Disneys magiska filmer eller för den delen Miyazakis verk, då bör man absolut inte missa denna pärla. En film man inte bör missa, helt enkelt. Stark fyra och en av 80-talets absolut bästa tecknade filmer.
ToddDowney
2014-03-22
Det går inte att inte tycka om den här filmen. Underbar story, underbara karaktärer, underbar musik, underbara röster(engelska) och perfekt genomförande. Don Bluth har verkligen lyckats. Lika bra som hans andra stora filmer "Land Before Time" och "An American Tale". Synd att den inte är mer uppmärksammad än vad den är. Rekomenderas starkt!