Kom ihåg mig
Glömt lösenord Logga in
Ange din e-postadress så skickas du en länk där du kan återställa ditt lösenord...
Inloggning Skicka
BETYG
3.4
av 5

Bröderna Lejonhjärta


Bröderna Karl och Jonatan återförenas efter sina korta liv på jorden i landet Nangijala. Livet i Körsbärsdalen verkar till en början idylliskt, men det visar sig snart att allt inte är som det ska. Den närliggande Törnrosdalen är ockuperad.


Originaltitel Bröderna Lejonhjärta
Regissör Olle Hellbom
Manus Astrid Lindgren
Genre Familjefilm, Äventyr, Fantasy, 70-tal
Skådespelare Staffan Götestam, Lars Söderdahl, Allan Edwall, Gunn Wållgren, Folke Hjort, Per Oscarsson, Tommy Johnson, Jan Nygren, Micha Gabay, Georg Årlin, Bertil Norström, Mats Andersson, Aksel Erhardtsen, Ulf Håkan Jansson, Lone Rode, Bengt Brunskog, Erno Müller, Göthe Grefbo
Betygsätt Logga in eller bli medlem för att rösta
Betygsantal 20387
Filmnummer 3765

Recensioner

Skapad 2019-11-25 av Stygga-Vargen
Bröderna Lejonhjärta är onekligen ett av Astrid Lindgrens främsta verk och år 1977 kom den klassiska filmatiseringen av boken i regi av Olle Hellbom, som även ligger bakom fler klassiska Lindgre...   Läs mer »

Kommentarer


Dele
2021-03-10
Berättelsen är en av Astrid Lindgrens starkaste och räcker nästan till att skyla den låga budgeten som gör att filmen vacklar lite.
andmoreagain
2020-08-12
Mindes den som en undantagsfilm gällande A Lindgren-filmmatiseringar dvs ovanligt bra för genren. Har nu sett om den och ett betygshack nedåt känns oundvikligt, ibland var jag sugen att t.o.m sätta en tvåa. Långt ifrån ett mästerverk och mycket som var träaktigt men, okej då, bättre än exempelvis Mio min Mio.
myslas
2020-06-20
Inledningen av filmen är rent magisk. Att låta barn dö i en barnfilm kräver en hel del mod och firma Lindgren och Hellbom sköter den delen helt perfekt. Väl i Nangijala håller handlingen fortfarande väldigt hög klass men den låga budgeten gör att produktionen blir lidande och vissa saker ser fjantiga ut (pilbågarna ser ut som om de är tagna från ett billigt leksakslager till exempel), även om Katla är välgjord med tanke på vad som fanns till hands under den tiden. Många skådespelare gör det bra men det finns också en del stappliga delar vilket inte hade spelat någon roll om det handlat om en lite mer komisk film som de flesta av de andra Lindgren-produktionerna men i en mer allvarsam och mörk film som denna förstör det helheten något. Hur som helst en väldigt bra film som med en större budget kunnat ta steget upp och blivit fantastisk.
Ful_fisk
2019-01-06
Herrejösses vilken bra film det här är. Både Lindgrens grundberättelse som för övrigt är oerhört jävla mörk och tragisk såhär med vuxna ögon, och Hellboms regi, som här visar ett ordentligt styrkeprov. Den svartvita inledningen är magisk, och musiken bara stärker den drömska känslan, och när vi väl hamnar i Nangiala känns nästan själva äventyret med Tengil lite sekundärt. Men sedan kommer man in i den biten också så blommar filmen åter upp i ännu fler mörka teman, och inte minst Allan Edwalls oförglömliga roll. Avslutningen är en riktig tårdrypare. Sanslöst egentligen att detta är något man såg på Bolibompa. Visuellt påminns jag av Tarkovskij och berättelsen är om än spännande och äventyrlig så ändå kolsvart, i stort sett fullkomligt humorbefriad, brutal och kolsvart. Men jäklar vad ungarna älskar det i alla fall, och det bör alla vuxna med själ och hjärta också göra. Ett solklart mästerverk!
Rai
2022-05-02
Jag tillhör absolut inte Astrid Lindgrens fan club. Har aldrig, inte ens som liten varit speciellt förtjust i hennes böcker och filmer. Bröderna Lejonhjärta är det dock något speciellt med. Både boken och filmen har satt en viss prägling på mitt eget skrivandet. Jag längtar till nya Bröderna Lejonhjärta kommer upp på vita duken , om den nu någonsin gör det, Suck!!
film_Alex
2017-09-30
Läser jag en enda diss av Katla så kommer jag hem till dig och stryper dig med en handduk. Inget hot, bara så att du vet.
Stygga-Vargen
2016-09-10
Avskydde denna som barn. Det var först i vuxen ålder jag insåg hur välgjord denna klassiker faktiskt är.

2015-09-20
For barn en soleklar femmer.
trallaren
2015-02-01
Astrid Lindgren har fångat Sverige i bondesamhället (Emil, Barnen i Bullerbyn) när Sverige började lämna bondesamhället (Madicken, Lotta på Bråkmakargatan). Hon gjorde ett halvhjärtat försök att skildra storstad (vad hade hon rökt när hon hitta på Karlsson på taket?) Bröderna Lejonhjärta är en billig Lindgrensk ripoff av Tolkiens och C.S Lewis äventyr. Filmen är, om inte sämre så, lika sopig som boken.
TheHerminator
2015-01-17
Såg precis om. 4an står sig.
Visa äldre kommentarer »