Kom ihåg mig
Glömt lösenord Logga in
Ange din e-postadress så skickas du en länk där du kan återställa ditt lösenord...
Inloggning Skicka
BETYG
3.7
av 5

Bron över floden Kwai


Under andra världskriget blir en grupp brittiska soldater tillfångatagna av japanerna. Britterna tvingas konstruera en järnvägsbro. Men den brittiska militärledningen ger en kommandostyrka i uppdrag att förstöra bron.


Originaltitel The Bridge on the River Kwai
Regissör David Lean
Manus Carl Foreman, Michael Wilson (I)
Genre Drama, Äventyr, Krig, 50-tal
Skådespelare William Holden, Alec Guinness, Jack Hawkins, Andre Morell, James Donald, Sessue Hayakawa, Geoffrey Horne, Peter Williams (II), Percy Herbert, John Boxer (I), Heihachiro Okawa
Betygsätt Logga in eller bli medlem för att rösta
Betygsantal 7125
Filmnummer 1107

Recensioner

Skapad 2019-11-12 av Jonnythefox
Jag hade inga stora förväntningar när jag såg den här filmen. Jag visste att jag skulle uppskatta den, eftersom jag gillar alla krigsfilmer som gjordes förr. Jag bestämde mig för att köpa du...   Läs mer »

Kommentarer


karlmats
2023-09-11
Klassikerstämpeln är välförtjänt, det här är en sån där film som man alltid känt till namnet på utan att nånsin varit nära att se den, ungefär som "Katt på hett plåttak" eller "Ben Hur". Nu när jag har tagit mig förbi 161-minuterströskeln så är jag glad att jag har sett den. Längden känns aldrig som ett problem och det är många skådespelarinsatser som är helt briljanta. Främst Alec Guinness men även Holden, Hawkins och Hayakawa imponerar. Galenskap säger dem, men är det verkligen galenskap det vi får se? Det känns som en avvägning mellan mikro och makro, ens personliga strävan kontra ens förpliktelser mot sitt land och sitt folk. Delarna i lägret är starkast, men jag gillar hur man lagt till den andra delen med kommandostyrkan som saknades i boken, det skapar en dynamik och variation som fungerar bra ihop. Musiken och fotot är också härligt. Jag tänkte en 3a när jag såg den, i efterhand undrar jag om det är snålt, men jag kan kompromissa och säga att det är en stark 3a så här efter första titten, men om jag nån gång får för mig att se om den så är det en kandidat för en höjning.
Rune2000
2023-09-10
En klassiker som är minst lika aktuell idag som när det spelades in.
Rai
2021-04-01
Ett mästerverk, fantastisk film!!!
myslas
2018-08-01
En imponerande produktion med ett flertal förstklassiga rollprestationer. Skildringen av japanerna är förstås ett tecken av tiden men rent dramaturgiskt är det ett lysande grepp att göra dem till samvetslösa monster.
Lotso
2018-06-19
I sin helhet är det sällan ett bygge om en träbro över en flod lyckas vara så här engagerande. David Lean har ett öga för filmskapande och jag tycker han levererar bättre här än med Lawrence of Arabia. Skådespelarna gör trovärdiga och övertygande insatser och relationen som växer mellan Alec Guinness och Sessue Hayakawa är en av de starkare bitarna i filmen. Även kamerajobbet är en av de minnesvärda delarna. Det är nära ett mästerverk, men hur ofta kan man säga det om en klassiker man ser för första gången. Jag är övertygad detta är en film som kommer växa med åren hos mig. Musiken kommer man sent glömma i vart fall!
hsimpson
2018-03-08
Storslaget, spännande och välgjort. På gränsen till i längsta laget, men funkar utmärkt som matiné. Stabil fyra!
JohnnyP
2017-11-12
Mycket storslagen film, blev en mycket stor succé, när den kom på 60-talet. Mycket bra historia och bra skådespelare. Signaturmelodin som består av ett helt kompani, som visslar melodin blev en dundersuccé över hela världen och.....den kan man faktiskt höra utan att ha sett filmen numera, genom att åka till IKEA och vänta till stängningsdags. Då har Ingvar Kamprad satt in den låten som "utgångsmarch". Se filmen...den är absolut en upplevelse!
EvilNed
2017-09-03
Väldigt bra.
KyLLo
2017-05-08
Ordentligt överskattad. Jag hade väntat mig antingen spänning, dramatik, fart eller humor. Men nej... Det är mestadels händelsefattigt, tråkigt och ensidigt. Att titta på någon som ger order med hela handen blir snabbt tröttsamt. Fågelscenen och slutet håller måttet. En väldigt svag trea.
RustyFilm
2016-12-09
En mycket mycket storslagen produktion. På 50-talet kunde dom. Jag är imponerad och en stor klassiker är det. Filmen är lång (214 min) klart det är lite "segt" men det blir sällan tråkigt. Strålande foto. En mycket lyckad restaurering, häpnadsväckande bra.
Visa äldre kommentarer »