BETYG
3.3
av 5
Capitalism: A Love Story
2009
USA
127min
IMDb
Michael Moore försöker hitta orsaken till den globala ekonomiska nedgången och tar en titt på företagen och det politiska fifflet som har kulminerat i det som Moore har beskrivit som "Det största rånet i Amerikas historia" - den stora överföringen av amerikanska skattebetalares pengar till privata finansinstitutioner.
Recensioner
Michael Moore har gjort det igen. Med utmanande retorik, provocerande paralleller och sensationella inslag tar han sig an ännu ett problem i det amerikanska systemet kapitalismen.
Dokumentären h... Läs mer »
Det finns en vind av hopp i USA efter att Barack Obama ersatte George W. Bush. Världen håller med och delar ut fredspris och hyllningar till det nya hoppet. Vad ska då Michael Moore göra film om?[... Läs mer »
Michael Moore är tillbaka. Med Sicko gläntade han lite på dörren inför kritiken av det kapitalistiska system som styr USA, men med Capitalism A Love Story sparkar han in samma dörr ordentligt... Läs mer »
Kommentarer
Här bjuds på många exempel på vad som är fel med korruption, men någon egentlig saklig kritik om kapitalism framförs aldrig. Moores avslutar filmen med att konstatera att kapitalism är ondska och bör ersättas med demokrati, men vad det innebär, eller på vilket sätt kapitalism och demokrati skulle vara varandras motsatser, förklaras inte.
Den mest förvirrade filmtiteln i världshistorien. Rån, i det här fallet den stora överföringen av amerikanska skattebetalares pengar till privata finansinstitutioner, har ingenting med kapitalism att göra. Kapitalism går ut på att man får behålla frukten av sitt arbete. Om man blir rånad så har man ju inte fått behålla frukten av sitt arbete. Rån är direkt anti-kapitalistisk. Det som Moore kritiserar i den här filmen benämns bäst som korporativism.
När Moore ska analysera kapitalism i allmänhet och amerikansk kapitalism i synnerhet blir det en subjektiv historia på ett sätt bara Moore kan. Det är inte lika bra som Bowling For Columbine eller Fahrenheit 9/11 men han är fortfarande väldigt bra på att förtydliga sina poänger. Det blir extremt publikfriande och populistiskt men han når ändå kärnan, antingen gillar man det eller så gör man det inte. Jag gillar Moore, kanske inte helt för hans extrema subjektivitet eller buffliga utstrålning, men för att han ändå vågar röra det förbjudna och ifrågasätta de saker som i mina ögon också är fel med USA. Svag fyra.
Egentligen lite simplare i utförande än flera av hans andra filmer, men ämnet är så otroligt viktigt.
En hullingförsedd studie i den amerikanska ekonomin som sätter kapitalismen på den anklagades bänk men på något sätt misslyckas den med att döma.
Instämmer med gruso till fullo. Religionen kunde han lämnat utanför.
Filmen spretar åt alla möjliga håll utan riktig fokus på nåt. De religiösa inslagen ger mig lite avsmak dessutom. Moore har gjort bättre filmer tidigare.
Oerhört stark dokumentär! Moore lyckas berätta svåra och komplexa ämnen på ett lättförståeligt och intressant sätt.
Vissa delar är väldigt bra och rörande, men det känns som om en hel del kunde klippts bort. Filmen är alldeles för lång och vid vissa tillfällen lite rörig.
Tror att Moore börjar bli lite trött. Han gör denna i sömnen hur som helst. Inget nytt. Dock 3a iaf