3.7
3.7
Captain Fantastic - En annorlunda pappa
En far bor med sina sex barn långt inne i de djupaste skogarna i nordvästra USA. Han har ägnat sitt liv åt att lära barnen hur man ska leva och överleva långt från civilisationen, men en dag tvingas de lämna deras självgjorda paradis. När han konfronteras med den verkliga världen utmanas hans idéer om frihet och vad det innebär att försörja en familj.

Originaltitel | Captain Fantastic |
Regissör | Matt Ross |
Manus | Matt Ross |
Genre | Drama, Komedi, 2010-tal |
Skådespelare | Viggo Mortensen, George MacKay, Samantha Isler, Annalise Basso, Nicholas Hamilton, Shree Crooks, Charlie Shotwell, Trin Miller, Kathryn Hahn, Steve Zahn, Elijah Stevenson, Teddy Van Ee, Erin Moriarty, Missi Pyle, Frank Langella, Ann Dowd, Louis Hobson |
Både Viggo Mortensen och samtliga barnskådespelare imponerar i en film som stämningsmässigt påminde mig en hel del om ”Little Miss Sunshine”. Filmen blandar övertydlighet med vissa mer subtila budskap, till exempel vin kontra våldsamma tv-spel. Överlag sevärt och lagom feel-good.
Gillade denna. Viggo gör det bra. Intressant och lite annorlunda story. Bitvis riktigt gripande. 7/10
De kunde ha slutat med toalettscenen, kanske. Kul tema men lite för onyanserat, och saknar lite driv...
2021-08-13: Inte så tokigt alls…fram till sista 20 min när det tappade all rimlighet och mynnade ut i en massa oklarheter på flera sätt.
Ett snopet slut just när deras största äventyr ska påbörjas, att återgå till samhället. Som någon annan kommenterade - ingen av extremiteterna i filmen är att föredra, och man tycker mest synd om barnen som lär lida av sina föräldrars livsval hur välmenande de än var. Med det sagt - bra skådespeleri och en uppfriskande skärskådning av hur religion, livsåskådning och samhällsnormer (eller bristen av dem) formar oss.
Det finns ett budskap här om formell och informell samhällelig maktutövning kontra personliga önskningar och utveckling, det vill säga vad som är "människors bästa". Men det går lite förlorat i konstruerade drama-moment. Filmens bästa ögonblick är nog när pappan och äldste grabben bråkar om bildning kontra socialisering, men det blir aldrig något av det. Viggo är väldigt bra i en för övrigt tragiskt bortslösad film.
Fin historia med både humor och allvar. Välspelat!
Fånig film om en skruvad pappa och hans indoktrinerade barn. Ser inte varken det ”roliga” eller ”charmiga” i berättelsen. Betyget blir en 2;a
Viggo Mortensen gör det bra i sin roll som otraditionell pappa i en film som dock känns lite överskattad men har en del bra budskap. Rollfigurerna är lite av karikatyrer och kontrasten mellan Mortensens vildlivsbarn och stadsbarnen är lite väl extrem. Mynnar i slutändan ut i traditionell hollywooddramaturgi som blir ganska förutsägbar. Sevärd för Mortensens prestation och vissa tänkvärda budskap om uppfostran och livet.
En bra film som är, som någon skrev, lite väl naivt berättad. Hittar aldrig (eller vågar aldrig luta sig mot) den rätta balansen och blir lite väl mycket ytterligheter och extremer. Alla har fel, som Thåström skulle gormat.