Kom ihåg mig
Glömt lösenord Logga in
Ange din e-postadress så skickas du en länk där du kan återställa ditt lösenord...
Inloggning Skicka
BETYG
3.9
av 5

Casablanca


Rick Blaine, en cynisk nattklubbägare i den under andra världskriget kritiska staden Casablanca, får problem när hans gamla flamma Ilsa oförhappandes dyker upp och, tillsammans med sin make Laszlo, vill köpa utresepapper.


Originaltitel Casablanca
Regissör Michael Curtiz
Manus Julius J Epstein, Philip G Epstein, Howard Koch
Genre Drama, Romantik, Krig, 40-tal
Skådespelare Humphrey Bogart, Ingrid Bergman, Paul Henreid, Claude Rains, Conrad Veidt, Sydney Greenstreet, Peter Lorre, Dooley Wilson, SZ Sakall, Madeleine Lebeau, Joy Page, John Qualen, Leonid Kinskey
Betygsätt Logga in eller bli medlem för att rösta
Betygsantal 11479
Filmnummer 2817

Recensioner

Skapad 2019-12-08 av BeforeYouDie
Casablanca är en sådan där film som har allt. Michael Curtiz regisserade den för 60, nära 70 år sedan och trots det lämnar den fortfarande spår hos alla som ser den även idag. Som ganska ung ...   Läs mer »

Skapad 2019-11-14 av JoeZ
En av världens bästa filmer. Filmen utspelar sig på andra världs kriget då Lisabon blev en stor inlastnings punkt för flyktingar och Casablanca är ett av dom ställena som flyktingarna kommer ...   Läs mer »

Skapad 2019-11-14 av Priceguy
Film uppfanns för över 110 år sedan. Under den tiden har givetvis enorma framsteg gjorts, inte bara inom tekniken utan även med sättet att presentera film. Något så enkelt som att röra på kam...   Läs mer »

Kommentarer


fisk0
2022-10-20
Glömde visst att betygsätta den här när jag såg den i våras. Och att jag verkligen behövde påminna mig själv om att jag faktiskt sett den för mindre än ett år sedan, så kan jag väl inte påstå att den lämnade något bestående intryck. Lutar väl åt en stark trea.
karlmats
2022-02-17
13 år senare och jag har nog blivit lite mer rutinerad på hur de här gamla svartvita klassikerna ska tas. Den här gången var det en fröjd att se både Bogart och Bergman och deras kemi är magnifik trots att Bogart inte är mycket att titta på egentligen. Manuset är helt fenomenalt, så rappt och så fyllt av bra repliker att man baxnar, att filmen gjordes mitt under brinnande världskrig med ett ovisst slut gör det hela än mer intensivt på nåt. Tårarna från de medryckta Marseljäsensångarna var nog äkta på många håll då baren var fylld med riktiga krigsflyktingar. Claude Rains stjäl showen som fransk poliskommisarie som aldrig skäms över att hans första prio är att landa på fötterna och aldrig heller är sen att slänga ur sig en vitsig kommentar. Den här gången behövs ingen spärr mot gamla filmer, den ska upp på en 4a, det är trots allt en klassiker som verkligen förtjänat sitt epitet och inte bara för alla odödliga citat den fört med sig. (2008-10-10)
apelsin
2021-03-23
Kan man se en nästan 80år gammal film idag för första gången och tycka den är bra? Jadå, Miracle on 34th Street var en sådan. Men denna tyckte jag inte var så mycket att hänga i granen.
päronanton
2020-12-29
En solklar klassiker med vackra Ingrid Bergman och en cool Humphrey Bogart i huvudrollerna!
Rai
2020-09-28
Har konstigt nog aldrig sett filmen förrän igår. Vilken film, vilket konsterverk, vilken klassiker...
ZoIX
2020-09-07
Alltså. Vad är grejen?
Zebulonm
2019-06-12
Suverän klassiker...
BrutusBeefcake
2016-12-19
Odödliga citat och bra skådespel, men historien lämnade ändå en del att önska. Jag hade hoppats på något större efter allt man hört, men enkelheten har en viss charm det också. Förstår dess status, men inte helt hänförd. (8/15)
RustyFilm
2016-12-05
70 år gammal odödlig klassiker. Det bästa från 40-talet jag sett, en fascinerande film som har det mesta. En bra och väl berättad historia som utspelas under andra världskriget i en snygg och behaglig atmosfär. Att det hela producerats med en ganska så begränsad budget gör det hela ännu mer imponerande. Stämningsfullt pianoklink och sång från Sam (Dooley Wilson), bl.a.”As times goes by” och ” Knock on wood”, mysigt. En mycket bra produktion med stora skådisar, t.ex. Humphrey Bogart och Ingrid Bergman.
Stygga-Vargen
2016-11-14
Har man inte sett den här filmen så borde man seriöst sätta sig i skamvrån med en dumstrut på huvudet och sitta kvar där i en vecka för det här är en av tidernas absolut bästa filmer, alla kategorier. Filmen är både gripande och spännande och när det gäller skådespeleriet finns det absolut ingenting att klaga på - Humphrey Bogart och Ingrid Bergman visar var skåpet ska stå!
Visa äldre kommentarer »