Charlotte Löwensköld
Den unge magistern Karl-Artur Ekenstedt kommer omkring 1830 som hjälppräst till Korskyrka i Värmland. Han blir förälskad i Charlotte Löwensköld som är husmamsell i prostgården. De förlovar sig. Charlotte är full av liv, handlingskraftig och praktisk. Karl-Artur kämpar med sin tro och gudsfruktan som fjärmar honom alltmer från den värld han upplever som ytlig och ogudaktig.

Originaltitel | Charlotte Löwensköld |
Alternativ titel | Charlotte Löwensköld och Anna Svärd |
Regissör | Jackie Söderman |
Manus | Bengt Bratt |
Genre | Drama, 70-tal |
Skådespelare | Ingrid Janbell, Lars Green, Gunnel Broström, Sven Wollter, Sickan Carlsson, Gunnar Björnstrand, Arja Saijonmaa, Per Oscarsson, Christina Stenius, Marika Lindström, Rune Turesson, Gösta Prüzelius, Eva Fritjofson, Stig Torstensson |
Trots nära fem timmars speltid (den förlängda tv-versionen) räcker tiden inte till för att nå romanernas djup (osv.)
Trots nära fem timmars speltid (den förlängda tv-versionen) räcker tiden inte till för nå romanernas djup. Det går heller inte att begära. Synd att boktrilogins första korta del, Löwensköldska ringen, inte ingick. Kul att återse Lars Green från Hem till byn (dessutom är Bengt Bratt manusförfattare) som den misantropiske Karl-Artur och Rederiet-Reidar (Gösta Prüzelius) i en biroll. Anna Svärd hade jag föreställt mig lite annorlunda. Inte för att jag kan klaga på Arja Saijonmaas insats, men som dalkulla ... Brukspatron Sven Wollter däremot! Och Christina Stenius Thea Sundler är lika obehaglig som i böckerna. Klarast lyser emellertid Ingrid Janbell i rollen som den oförglömliga Charlotte Löwensköld.
Miniserien är runt 2,5 timmar längre än långfilmen.