Kom ihåg mig
Glömt lösenord Logga in
Ange din e-postadress så skickas du en länk där du kan återställa ditt lösenord...
Inloggning Skicka
BETYG
3.9
av 5

Chinatown


Los Angeles 1937. Privatdeckaren Gittes är expert på skilsmässofall. En dag får han i uppdrag av en dam att skaffa bevis på att hennes make är otrogen. Gittes ansträngningar resulterar i mord och han hamnar i en livsfarlig härva som handlar om mark och vatten.


Originaltitel Chinatown
Regissör Roman Polanski
Manus Robert Towne, Roman Polanski
Genre Drama, Kriminalare, Thriller, Mysterium, 70-tal
Skådespelare Jack Nicholson, Faye Dunaway, Perry Lopez, John Huston, John Hillerman, Darrell Zwerling, Diane Ladd, Roy Jenson, Richard Bakalyan, Joe Mantell, Bruce Glover, Burt Young, Belinda Palmer, James Hong, Jerry Fujikawa, Beulah Quo, Roman Polanski
Betygsätt Logga in eller bli medlem för att rösta
Betygsantal 6570
Filmnummer 3908

Recensioner

Skapad 2019-12-20 av Redwood
Robert Towne hade verkligen något att stå på när han skrev manuset till den (numera) kultförklarade Chinatown. Towne var sedan länge en fan av gamla \"noir\"-filmer - I Chinatown finns ett tydli...   Läs mer »

Skapad 2019-12-07 av Priceguy
Ingen kort beskrivning kan göra den här filmens handling rättvisa, det är den alldeles för komplicerad för. Jag tänker ändå göra ett försök. Jack Nicholson är perfekt som privatdetektiven...   Läs mer »

Skapad 2019-11-18 av
Allt är sanning med modifikation: ett ja eller nej är som lock ovanpå en större sanning, som vi ibland skulle kalla motsägelse. Jake Gittes är en kalifornisk privatdetektiv under mellankrigstide...   Läs mer »

Kommentarer


apelsin
2021-03-22
Långtråkig skit från början till slut.
svältaren
2021-01-16
Otroligt snygg film, och Jack är i sitt esse. Som vanligt med deckargenren blir jag aldrig särskilt engagerad i själva mordgåtan.
V70
2018-09-11
Tät välgjord film vars berättelse dessvärre känns unken idag.
Pi-R
2018-09-01
Att lyckas gestalta cynism på ett sådant här iskallt genuint sätt, utan att hänfalla till varken våldsorgier, sensationalism, eller svartvita rollfigurer är i sanning ett mästerstycke. Det är moget, och det förutsätter en samverkan mellan filmskapandets alla komponenter som närapå aldrig inträffar. Det är en av sjuttiotalshollywoods mest ultimata rullar. Den plockar upp precis rätt inslag från den klassiska filmnoiren, och lämnar sådant som skulle inneburit en överhängande risk att bli parodiskt (voiceovers, endimensionella kvinnogestalter, trenchcoats i regn, machomän vars enda svagheter är kvinnor och sprit...) Och bäst av allt: filmmakarna flörtar inte med publiken – utom möjligen när det kommer til scenografin, som ibland förlorar sig väl mycket i glädjen att få gestalta trettiotalet. Detta är också filmens, i mina ögon, egentligen enda svaghet. Och det är i sammanhanget verkligen en petitess
päronanton
2018-08-27
En klassiker! Jack Nicholson och Faye Dunaway är riktigt bra! Mycket bra musik i filmen!
KyLLo
2018-07-17
Ännu en av Polanskis överskattade filmer.
Björkman
2018-01-06
Det finns en del bra att ta av i denna film som märkbart är inspelad i en tid då man vågade vara lite mer mörk i sinnet och saker inte skulle vara för lättsmälta. Med det sagt så är det ändå inte en film som fastnar, mer än den absolut sista scenen som är minnesvärd. Ganska skön feeling och helt okej skådespeleri, men något fattas.
Albion
2017-12-11
Omtitt efter 8 år. Jag slås verkligen av hur snygg filmen är paketerad både visuellt och soundtrack. Ett utmärkt exempel på att Filmnoir inte nödvändigtvis måste hänvisas till den svartvita tiden. Jack Nicholson och Faye Dunaway glänser förstås. Betyget blir återigen en 5;a
RustyFilm
2016-12-09
Det gäller att skärpa sig om man ska hänga med i den här thrillerns snåriga intrig. Så det är väl bara och skärpa sig, för detta är en riktig film-klassiker . Fotot och skådespelarinsatserna går i alla fall inte att klaga på..

2016-10-09
Alt som Polanski rører ved blir guld eller sølv.
Visa äldre kommentarer »