Kom ihåg mig
Glömt lösenord Logga in
Ange din e-postadress så skickas du en länk där du kan återställa ditt lösenord...
Inloggning Skicka
BETYG
3.9
av 5

Cinema Paradiso


Salvatore, pojken, blir förhäxad av de fladdrande bilderna och när han möter Alfredo, maskinisten, blir de ganska snabbt bra vänner. Samtidigt som deras vänskap växer blir också Salvatore äldre. Han drömmer om ett en dag få göra egna filmer och då dagen kommer då han ska lämna byn säger Alfredo till honom att aldrig titta tillbaka utan bara framåt. Men en dag, 30 år senare, får han ett meddelande som kanske ändå får honom att återvända hem.


Originaltitel Nuovo Cinema Paradiso
Regissör Giuseppe Tornatore
Manus Giuseppe Tornatore
Genre Drama, Komedi, Romantik, 80-tal
Skådespelare Jacques Perrin, Marco Leonardi, Salvatore Cascio, Philippe Noiret, Antonella Attili, Pupella Maggio, Agnese Nano, Leopoldo Trieste, Enzo Cannavale, Isa Danieli, Leo Gullotta, Nicola Di Pinto, Roberta Lena
Betygsätt Logga in eller bli medlem för att rösta
Betygsantal 3833
Filmnummer 2868

Recensioner

Skapad 2019-11-14 av Orvar_Säfström
Det sägs att det bästa sättet att minnas en film, förutom det självklara; att se den en gång till, är att lyssna på filmens musik. Vilka känslor kommer då fram när jag lyssnar till Enio Mor...   Läs mer »

Skapad 2019-11-09 av mornel
Guiseppe Tornatores Oscarsbelönade verk är en metafilm i ordets största bemärkelse. Den handlar om att växa upp, att finna sig själv och är full av kärlek. Kärlek mellan ung och gammal, flick...   Läs mer »

Kommentarer


BarryHero
2023-09-18
Härlig film i samma stuk som filmer som t ex Forrest Gump som ibland kanske är överdrivet sentimentala och lättsamma. Historien mellan den lilla pojken och projektionisten är riktigt fin och Morricone står för ett briljant soundtrack. Dessutom är de siciliska miljöerna riktigt filmvackra. Såg den teatraliska versionen på två timmar som tydligen ska vara den bästa. Fin hyllning till filmklassiker och filmmagi.
AddeColciago
2021-11-26
Outhärdlig!
karlmats
2021-09-01
En sån där genomsympatisk film som är svår att tycka illa om. Kärleken till film och en grabbs nyskapade relation till biografen och dess maskinist är fin att beskåda. Minnen från en tid som flytt, var det kanske ändå bättre förr? Förutom prästens censurering då, den är det väl ingen som vill ha tillbaka. En tid när alla kunde gå runt och känna en lokal samhörighet och knutpunkt i form av biografen som alla i byn verkar ha råd att besöka hela tiden, som vi med dagens streamingtjänster, 160-kronorsbiljetter på FS och flyktiga samhällskontrakt bara kan drömma om. Pojken är givetvis vansinnigt charmig, så även den gamle maskinisten. Det är en film där man bara kan luta sig tillbaka i soffan och inte oroa sig över att det ska bli så jobbigt. Jag såg den kortare versionen på runt två timmar och det kändes alldeles lagom, jag behöver varken mer eller mindre och det är en stabil 3a.
ZoIX
2020-11-08
Vilken smetig smörja. På tok för lång. Fruktansvärt överskattad.
Albion
2019-02-19
Jag är svag för filmer som berättar "tidens tand". Det är något vemodigt med svunna tiders fröjder. Och dessutom filmer som utspelar sig i filmens värld. Illusionernas stad, Sunset Boulevard, Dag som natt med flera är exempel på personliga favoriter. Här berättas en historia från en kul vinkel, biomaskinistens, med en värme och romantik som självklart smittar av sig å det härligaste. Philippe Noiret är helt lysande i sin roll och barnrollen av Salvatore Cascio är också mycket lyckad. Det hela blir kanske lite väl smetigt till slut men en tillräckligt bra film för betyget en stark 4;a, dvs 4+
KyLLo
2019-01-06
Främst är det fotot, miljöerna och scenografin som jag tilltalas av. Det är snyggt, särskilt i vissa scener. Som ofta i italienska filmer kastas man snabbt mellan olika miljöer. Här är det ganska extremt, vilket gör den spretig. Den är dessutom sliskig emellanåt, och jag har lite svårt för musiken. Jag föredrar Pippo Carusos musik, som på sätt och vis är snarlik.
erosagape
2018-10-22
Brännande bra.
Rai
2018-01-01
Tyckte mycket om den här filmen!
andmoreagain
2017-04-16
Alltför smetig, lång och tråkig. Dessutom väldigt italienskt på ett mycket jobbigt sätt. Besviken.
RustyFilm
2016-12-07
En emotionell film som berör på alla plan, från glädje till sorg. Det hela är mäktigt uttrycksfullt och italienskt. Kanske t.o.m. för mäktigt (såg en Directors Cut 50min extra version, får väl kolla den kortare utgåvan så småningom kanske det blir lite mindre "mäktigt").
Visa äldre kommentarer »