Kom ihåg mig
Glömt lösenord Logga in
Ange din e-postadress så skickas du en länk där du kan återställa ditt lösenord...
Inloggning Skicka
BETYG
3.5
av 5

Corpus Christi


En ungdomsbrottsling får samhällstjänst på ett sågverk. Istället för att ta upp sin post på sågverket tas han av misstag för en präst i en närliggande by. I sin roll som präst påverkar han människors liv, men hotet att någon ska upptäcka sanningen är ständigt närvarande.


Originaltitel Boze Cialo
Regissör Jan Komasa
Manus Mateusz Pacewicz
Genre Drama, 2010-tal
Skådespelare Bartosz Bielenia, Aleksandra Konieczna, Eliza Rycembel, Tomasz Zietek, Barbara Kurzaj, Leszek Lichota, Zdzislaw Wardejn, Lukasz Simlat
Betygsätt Logga in eller bli medlem för att rösta
Betygsantal 91
Filmnummer 136146

Recensioner

Filmen har inga recensioner ännu.

Kommentarer


KyLLo
2023-05-08
Svårt att sammanfatta kort. Egentligen är det inget tema som direkt intresserar mig, ändå är det en film som fängslar. Mycket tack vare det fina kameraarbetet, ljud- och musikarbetet samt skådespelarna. Filmen utgår från en beprövad mall och delar känns igen från andra filmer och är förutsägbara, men den här gör avstickare så att vägen inte blir helt utstakad. Småorten bär på en viss mystik, lite grann som i tv-serien Ängelby. Egentligen inte så märkvärdigt men tillräckligt för att höja intresset. Det är säkert en film som kan uppfattas som kontroversiell bland vissa troende, men jag uppfattar inte att det är en film som är gjord för att provocera. Snarare väcka tankar om exempelvis uråldriga regler och oskrivna regler om hur präster ska vara. Att präster förväntas leva ett väldigt strikt och ålderdomligt liv, medan människor som går i kyrkan och andra inte gör det. Även om det sker utveckling tror jag också att det är svårt att sudda ut gamla föreställningar och fördomar om yrket. Eftersom filmen följer huvudpersonen hela tiden blir det naturligt att man som tittare lever sig in i hans situation och reflekterar kring honom. Huvudpersonen känns emellanåt försynt, men samtidigt har han väldigt stark tilltro till sig själv och höga mål. Man kan tycka att han gör både bra och dåliga val. Det originella med filmen är annars att den skildrar en persons så vitt skilda liv. För på andra sidan finns det kriminella och våldsamma livet. Vissa scener innehåller också starkt våld. Personligen hade jag nog helst föredragit en annan utveckling där huvudpersonen reser runt utan mål, lämnar något och tar med sig något från varje plats, lite grann som i Agnès Vardas Vagabond. Stark trea. En av de bästa filmerna jag har sett på sistone.
mammene
2023-04-25
Det får bli en svag trea, tycker länge att handlingen är bra, men till slut dras det för långt. Huvudpersonen är verkligen svår att tycka om, egentligen inget negativt. Tankar får man onekligen av detta, om att få en andra chans och om prästerskapets roll, är det i prästkappan välsignelsen ligger. Känns som man anspelar på många religiösa liknelser här.
Dream
2023-04-08
Den kriminella biten är bättre än det kristliga, men det beror ju på vad man vill kolla på.
StureStenhög
2021-06-27
Ett upplägg som gjort för att göra en dålig komedi av, men det gör man som tur är inte här. Istället använder man det till att utforska teman kring moral, förlåtelse, och om att förtjäna en andra chans. Det tycker jag att man gör bra till en början med en mångbottnad huvudperson och en bra skådespelarinsats av Bartosz Bielenia, men med tiden blir det alltmer konventionellt och filmens krystade upplägg blir allt svårare att ignorera. Lite får jag samma känsla som när jag nyligen såg Komasas senaste film The Hater. Komasa verkar vara en kompetent regissör och en intressant människa som är intresserad av intressanta saker, men någonstans längs vägen tappar han tråden i sina filmer, Men båda filmerna har varit klart sevärda, och jag ser gärna mer av honom
BenStiller
2021-04-10
En riktigt stark film som inte lämnar någon oberörd. Huvudpersonen Daniel kommer från en trasig bakgrund, vill komma ifrån sitt destruktiva liv och har religiösa grubblerier. När han av misstag blir tagen för präst ser han sin chans. Gränsen mellan gott och ont är inte alltid knivskarp. Välspelat från alla håll och snyggt filmat. Det blir en klar 4:a.
Ful_fisk
2020-04-05
Stabilt, spännande och engagerande, men den där sista växeln slås aldrig in. Tyckte det visuella språket var rätt trist med, blev förvånad av att det tydligen är Kieslowskis gamla fotograf som stått bakom kameran. Men överlag en intressant film om religionens roll i samhället med bra skådespeleri.
Albion
2020-03-29
En riktigt bra film det här. Kampen mellan "det onda" och "det goda" i en människas liv sätts verkligen på sin spets här på ett tydligt sätt och intressant presenterat. Ska man säga något om slutet också, och det ska man väl egentligen inte, men jag tycker det blev bra i alla fall. Betyget balanserar på femman, men dom stora känslorna vaknar kanske inte riktigt till liv inom mig ändå så jag stannar vid en stark 4;a, dvs 4+
goeran
2019-11-28
Jan Komasas Corpus Christi (originaltitel Boze Cialo) från 2019 är en intressant film om religiös tro och förlåtelse; och om hur svårt det kan vara att få en andra chans. Betyg 3.