Kom ihåg mig
Glömt lösenord Logga in
Ange din e-postadress så skickas du en länk där du kan återställa ditt lösenord...
Inloggning Skicka
BETYG
3.9
av 5

Cykeltjuven


En fattig familj pantsätter sina lakan för att få råd att lösa ut en cykel som man tidigare pantsatt. Detta för att fadern ska få ett jobb, vilket familjens försörjning hänger på. Första dagen på jobbet blir cykeln stulen. En desperat jakt på cykeltjuven tar sin början.


Originaltitel Ladri di biciclette
Alternativ titel Bicycle Thieves, The Bicycle Thief
Regissör Vittorio De Sica
Manus Cesare Zavattini, Suso Cecchi d\'Amico, Vittorio De Sica, Oreste Biancoli, Adolfo Franci, Gerardo Guerrieri
Genre Drama, Kriminalare, 40-tal
Skådespelare Lamberto Maggiorani, Enzo Staiola, Lianella Carell, Gino Saltamerenda, Vittorio Antonucci
Betygsätt Logga in eller bli medlem för att rösta
Betygsantal 4750
Filmnummer 4793

Recensioner

Skapad 2019-11-13 av Zashay
Cykeltjuven, som den heter på svenska, är vid första ögonkastet en ganska enkel och koncis film. Mycket händer hela tiden och det blir aldrig pretentiöst och långdraget i onödan. Eftersom film...   Läs mer »

Skapad 2019-11-13 av sethgecko
Cykeltjuven skildrar en man vid namn Antonio Ricci i 40-talets Italien, som efter en lång tids arbetslöshet lyckas få ett arbete som affischerare. Dessvärre kräver arbetet en cykel, visserligen h...   Läs mer »

Skapad 2019-11-13 av orCa
Klassisk och mästerlig är nog ganska snåla benämningar för denna ljuvliga film från 1948. Förhållandet inom familjen, de fattigas kamp för livet, och högmod i samband med rikedom är alla ex...   Läs mer »

Skapad 2019-11-13 av ea1234
I Vittorio De Sicas klassiska mästerverk från 1948 får Antonio Ricci sin cykel stulen. Han måste ha den för att utföra sitt jobb som affischuppsättare på Roms gator under efterkrigstiden då d...   Läs mer »

Skapad 2019-11-13 av cineasten89
Det är en vacker berättelse om en fattig familj vars pappan försöker hitta en jobb, och när han äntligen får ett, blir hans cykel stulen. Det blir en desperat jakt på cykeltjuven, men det ver...   Läs mer »

Kommentarer


Zebulonm
2021-03-22
Den är okey men inte mer. Överreklamerad.
RustyFilm
2019-08-20
En väl verklighetsförankrad spelfilm. Spelplats är efterkrigets Rom. Den enkla och ganska så innehållslösa historia som berättas vill visa på den utsatthet som framförallt arbetarklassen lyder under i det krigshärjade Rom. Visst håller jag med om att det hela berättas detaljerat och ofta med ett skickligt bildspråk men att det är den storfilm som den så ofta utmålas som håller jag inte med om. Med det säger jag inte att jag tycker det är en dåligt film men nog är den en smula överskattat. Översatte nyss den italienska originaltiteln och fick svaret cykeltjuvar. Och det är ju en bättre titel eftersom den är sann.
Frankish
2019-07-04
Jag får lika ont i magen som av att läsa Vredens druvor. Historierna skiljer sig mycket åt, men sensmoralen är likartad. Nötandet av den enkla människan som enträget försöker hävda sin rätt till existens i en värld försjunken i skuggor känns också alltid aktuell. En nästan konstant uppförsbacke som känns i hela kroppen. Utan Enzo Staiolas magnifika skådespelarprestation hade filmen aldrig kunnat nå ett sådant djup som den gör. Barnskådespelare brukar sällan kunna prestera som han gör här. Men även de andra skådespelarna håller hög kvalité. De få scener som med sitt kroppsspråk förefaller teatrala är det lätt att förlåta, 1948 skulle det se ut så på film. Fotot är fantastiskt.
Rai
2018-01-01
Underbar film alltså!!!
martineden
2017-04-12
[rek. 5] Som någon skriver hade jag oerhört höga förväntningar på denna film, som man hört så himla mycket om. Det är tveklöst en mycket bra film, men jag kan inte hjälpa en liten känsla av besvikelse, men detta beror säkerligen på att jag hade för höga förväntningar, som förmodligen ingen film kan leva upp till. Tror att jag kan komma att höja detta betyg efter omtitt!. Mycket bra!!! 4.
mattarello
2017-04-04
Otroligt vacker film! Enkel ja, men det är tjusningen i det hela.
the-godfather
2016-03-14
En film man har hört så mycket bra om så att man nästan började att tvivla att den skulle leva upp till alla förväntningarna som den hade. Men den gjorde det, för tiden på 90 minuter bara flyger förbi och det känns som att filmen slutar lika fort som den började. Sen att det är mycket känsla i filmen och att allt känns trovärdigt gör filmen inte sämre. Så att säga att detta är ett mästerverk är en underdrift, det är som en tavla målad med de vackraste nyanser i ständig rörelse som förstummar åskådaren med dess skönhet. En vacker och sorglig film som bara kan förtjäna en femma utav fem i betyg.
Dele
2016-01-27
En fin och känslostark mångfacetterad film om livets orättvisor och perspektiv. Allihop skapade och sprungna ur människan.
Jompalompier
2016-01-15
Bra men inte alls så fantastisk som jag trodde att den skulle vara. Även om man sympatiserar lite med huvudpersoneni början så försvinner det allt mer under hela filmen.
hellis
2015-10-24
d e väldigt mycket begärt tycker jag att försöka få en att symatisera med en italienare eller en tysk strax efter andra världskriget då jag tycker de har bara sig sj att skylla för all ont de orsakat sig sj och andra. Pojkens springande genom hela filmen höjde dock betyget
Visa äldre kommentarer »