3.5

Dark City

John Murdoch vaknar ensam i ett främmande hotellrum. Han väcks av ett anonymt telefonsamtal där en röst säger att han är efterlyst för en serie brutala mord. Murdoch grips av panik - hans minns ingenting av sitt förflutna. När han försöker reda ut gåtan möter han en grupp olycksbådande varelser, vars kollektiva minne gör det möjligt att stoppa tiden, och förändra verkligheten.

Originaltitel Dark City
Regissör Alex Proyas
Manus Lem Dobbs, David S Goyer, Alex Proyas
Genre Thriller, Science Fiction, Mysterium, 90-tal
Skådespelare William Hurt, Kiefer Sutherland, Jennifer Connelly, Colin Friels, Bruce Spence, Melissa George, Rufus Sewell, Richard O'Brien (I), Ian Richardson, David Wenham, John Bluthal

Skapad 2019-12-16 av AddeColciago
John Murdock vaknar i ett badkar med ett sår i pannan, utan att veta var eller vem han är. När han lämnar toaletten hittar han en väska, ett vykort och en mördad kvinna. I samma veva blir han ko...   Läs mer »

Skapad 2019-12-07 av
Klassisk science-fictionfilm från 90-talet. En lysande film som tyvärr inte blev så uppmärksammad. Många kända skådespelare och Alex Proyas står för både manus och regi. En kväll vaknar Jo...   Läs mer »

Skapad 2019-12-04 av
Dark City handlar om en man, John Murdoch, som vaknar upp i ett hotellrum och inser att han inte minns vad som hände innan uppvaknandet. Det visar sig att han är misstänkt för mord på flera prost...   Läs mer »

2022-06-23
Jag hade inte sett den här sedan den var relativt ny och mindes bara att jag gillade den då. Det gjorde jag nu också. De snygga tidsmässigt odefinierbara miljöerna och den speciella noir-stämningen ger filmen en egen prägel, samtidigt som den faktiskt har ovanligt intressanta idéer. Idéer som fortfarande känns hyfsat originella trots en del efterföljare. Men jag kommer heller inte ifrån att man inte utnyttjar allt detta fullt ut. Det känns som att storyn knappt hinner komma igång förrän den är över, och jag hade gärna velat få utforska den här världen lite mer. Kiefer fungerar inte något vidare i sin roll heller, men det gör han väl tyvärr oftast inte när han spelar något annat än Jack Bauer
Starkbröl
2022-04-03
Inte så tokig alls egentligen, men alla koncept och all stil som samlats i filmen har gjorts bättre i andra filmer (speciellt The Matrix), och en uppseendeväckande dålig Kiefer Sutherland gör att man hela tiden slits ur filmvärlden och undrar om man tittar på en tredjeklass Roliga Timme.
Björkman
2021-10-03
Relativt snygg film/bra effekter för sin tid med lite fint mysmystisk känsla. Men ändå lite tunn och jag trodde det skulle bli mer än det blev. Det blev inte så djupt eller skrämmande som man i början fick intrycket av att det skulle kunna bli. Saker flöt liksom på ganska problemfritt. Störst minus för Kiefer Sutherland som gjorde en riktigt svajig och överspelad insats. Jämfört med övriga i filmen kändes han mer som någon malplacerad serietidningskarikatyr.
StaffanE71
2017-12-23
Klart underskattad film. Den är visserligen lite långsökt - på alla håll och kanter - men likaledes klockren i sin genre. Kiefer briljerar. 5'a.
WillyV
2017-03-31
Visuell och intrigmässig föregångare som Matrix snodde friskt ifrån. Har sina brister, men är en klart sevärd kultklassiker. Stark trea.
fridenpaden
2016-09-28
Gillar fortfarande filmen. Första gången jag ser om den sedan det begav sig. Har nu en DVD-utgåva med två kommentarspår. Nästa gång blir det att se filmen med Roger Eberts kommentarer. Det ska bli intressant.
Itake
2016-07-10
seeeeeeeeeeeeeeg
BlueViper
2016-02-27
Första gången jag ser den här vill jag poängtera med tanke på andra kommentarer. Gillar man den här sortens science fiction borde man uppskatta den här. Skön atmosfär! Lite lik De förlorade barnens stad i känslan, särskilt Kiefer. Ganska oamerikansk för att vara film noir tycker jag.
Krusty
2016-01-07
Väldigt långsam. Hade jag sett den när det begav sig så kanske jag hade uppskattat den på ett annat sätt.
tandersten
2016-01-05
Har inte åldrats värdigt.