3.4

Dazed and Confused

Året är 1976 och platsen en stad någonstans i Texas. Det är sista dagen på terminen och kvällen ägnas åt att åka runt i bilar, dricka öl och röka marijuana.

Originaltitel Dazed and Confused
Regissör Richard Linklater
Manus Richard Linklater
Genre Drama, Komedi, 90-tal
Skådespelare Jason London, Joey Lauren Adams, Milla Jovovich, Shawn Andrews, Rory Cochrane, Adam Goldberg, Anthony Rapp, Sasha Jenson, Marissa Ribisi, Deena Martin, Michelle Burke, Cole Hauser, Christine Harnos, Wiley Wiggins, Mark Vandermeulen, Esteban Powell, Jeremy Fox, Ben Affleck, Jason O Smith, Christin Hinojosa, Parker Posey, Matthew McConaughey, Catherine Avril Morris, Nicky Katt

Starkbröl
2024-03-27
Lyckas ganska pricksäkert fånga ungdomens förvirring och grupperingar, speciellt är skildringen av strukturerna mellan åldrarna perfekt. Någon övrig poäng saknas, det är som en djurdokumentär ungefär. Som sådan inte helt oduglig, men efter ungefär halva börjar intresset avta.
Sheepy
2023-09-04
Det är svårt att förstå att talangfulla Richard Linklater som senare skulle ge oss den absolut lysande ”before-trilogin” skrivit och regisserat denna film. Visst är det välgjort men handlingen haltar och karaktärerna är endimensionella samt trista. Det är helt enkelt svårt att se något värde i att bevittna high-school ungdomar som pratar strunt, lever rövare och röker på i 2 timmar. Det är dock kul att se Matthew McConaughey i hans första filmroll och soundtracket till filmen är fantastiskt.
BarryHero
2022-02-08
Såg den två gånger i rad på en flygning mellan Austin, Texas och Stockholm. Det säger det mesta. Fenomenal film med härliga karaktärer och suverän musik.
Rift
2020-08-04
Hur IQ-befriad kan en film bli?
elibaaba
2020-06-23
Linklater ger kommentarer om ungdomen med träffsäker skicklighet. Scenen där det diskuteras huruvida en ska leva i nuet eller ständigt sträva efter en bättre framtid är mycket fin. Det finns djup i filmen som verkar ha missats att döma av kommentarerna nedan. Fantastisk film!
monodrive
2020-06-13
Gillar idén med ett kort utsnitt (ett dygn) från en specifik tid och plats, det är både befriande och poänglöst på samma gång i nån slags härlig symbios. Var man själv med på den tiden kan jag tänka mig att det ligger något nostalgiskt skimmer över det hela också. För min del blir det mest ett underhållande tidsdokument, säkert en aning provocerande när den kom men med dagens mått ändå ganska snäll.
BenStiller
2020-04-16
Längtar du efter att se en film där amerikanska ungdomar dricker öl, röker på, säger "mannen" i varannan mening, då är det här filmen för dig. Helt utan tråd i handlingen. Filmen får en svag 1:a, endast för att filmmusiken är OK.
myslas
2018-08-14
Det har gjorts ännu bättre filmer på samma tema men det här är väldigt underhållande. Linklaters dialog är som vanligt träffsäker. Rätt otroligt hur många av de här unga skådespelarna som sedan fick väldigt framgångsrika karriärer.
DIProgan
2017-08-05
Skön men inte speciellt intressant. Gjorts bättre saker i dag. Lustigt hur många låtar den har gemensamt med spelet Guitar Hero 3.
2016-11-21
Har bara sett den här filmen en gång och det var för ganska många år sen nu men jag minns att jag tyckte den var väldigt bra.