Kom ihåg mig
Glömt lösenord Logga in
Ange din e-postadress så skickas du en länk där du kan återställa ditt lösenord...
Inloggning Skicka
BETYG
3.9
av 5

De 400 slagen


Franskt drama om 14-årige starka Antoine Doinel vars föräldrar inte visar särskilt stort intresse för honom. Det skall komma att krävas mycket av Antoine för att han ska erkänna sin lidelse.


Originaltitel Les quatre cents coups
Alternativ titel The 400 Blows
Regissör François Truffaut
Manus François Truffaut, Marcel Moussy
Genre Drama, Kriminalare, 50-tal
Skådespelare Jean-Pierre Léaud, Claire Maurier, Albert Rémy, Guy Decomble, Georges Flamant, Patrick Auffray
Betygsätt Logga in eller bli medlem för att rösta
Betygsantal 3300
Filmnummer 4686

Recensioner

Skapad 2019-12-08 av ost_henke
”De 400 slagen” från 1959 är en självbiografisk film av Francois Truffaut. Filmen tillhör den Franska nya vågen och de filmer som räknas dit var lite mer verklighetsnära än de amerikanska sa...   Läs mer »

Skapad 2019-11-29 av Kubrick
Enormt överskattad film som enligt många är en klassiker, en av dom första i den nya franska vågen. Handlar om en 13-årig pojke i Paris som har problem hemma och i skolan, han börjar skolka och...   Läs mer »

Kommentarer


Memmem
2023-07-31
Hyllad franska nya vågen-film! Dramat inleds med flera minuter av en kamera som rör sig från fina välbärgade kvarter i Paris med Eiffel-tornet i fonden för att förflytta sig längs med industriområden och till sist sluta i ett slitet trapphus och in genom en dörr till en trång tvårumslägenhet. Där bor regissören François Truffauts alter ego, 14-årige Antoine med mamma och styvpappa. Antoine har svårt att koppla av och koncentrera sig, händerna rör sig ideligen och han hittar på småfuffens. Han verkar ha ADHD. I skolan irriterar sig lärarna på honom. Han börjar skolka och föräldrarna blir allt mer förtvivlade. Dramat är känt för sin ovanligt rörliga kamera som följer Antoine i skolan, på väg genom Paris och hemma. Jean-Pierre Léaud spelar verkligen ut ett register av känslor: oro, glädje, besvikelse, hopplöshet, påhittighet med ansikte, kroppsrörelse och röst. Bilderna visar hemmet, skolan, kompisens rikemanshem, olika delar av Paris m.m. Den franska titeln "Les 400 coups" är en fras som betyder ungefär "Leva livet" men är ordangrant översatt till övriga språk. "De 400 slagen" är missvisande. Antoine blir inte slagen mer än att få ta emot några örfilar. Filmen har fått ta emot många priser, bland annat för bäste reregissör på Filmfestivalen i Cannes 1959.
RustyFilm
2022-12-06
En då 26 årig François Truffaut imponerar stort med sin debutlångfilm. Han skapade ju en mängd filmer efter denna. Jag har bara sett ett par av dessa (men det ska bli fler, jag lovar). Ännu mer imponerande blir det när vi ser att han står som både producent, regissör, manusförfattare och att det är delvis självbiografiskt. Filmen har en enkel handling och klassar väl in som ett drama men känns ibland nästan som en dokumentär. Det handlar om Antoine (Jean-Pierre Léaud), en lite stökig kille i tidiga tonåren. Trots stökigheten tycks han ha mycket av moralisk styrka. Tyvärr så har han fått växa upp och leva med dysfunktionella föräldrar och får därmed även problem i skolan. Filmens tekniska kvalitet är förvånansvärt bra (för det kan ju inte ha varit obegränsat med pengar där för unga Truffaut i debuten). Snygga, effektiva och vardagliga svartvita porträtt och parismiljöbilder bjuds i mängd. Till och med i 2.35:1 (dyaliscope) format.
pelikan
2022-09-03
Une perle de la culture française, un vrai classique, et pour de bonnes raisons ! Début joyeux, qui lentement d'approfondit et noircit.
andmoreagain
2018-11-22
Franska ny vågen kickstartade med denna film för att sedan bara tappa. Inget går upp mot den här filmen och den bekräftar verkligen Truffauts kreativitet. Godard.
Supernaut
2016-05-15
Vacker och rå.
Dele
2015-01-11
En lågmäld och fin realistisk barndomsskildring ur konsekvenserna av frånvarande föräldrar och ett alltför auktoritärt vuxet förhållningssätt.
Krille80
2015-01-03
Jag gillar filmen och dess foto och regi och jag fick en bra och fin filmstund men någonstans tror jag ändå att det faktum att jag inte drogs in fullständigt i berättandet hindrade mig från att få en fantastisk filmstund. 3+
Taandborste
2014-07-16
Starkt och vackert men ändå lättsamt på något sätt. Den unga skådespelaren är övertygande och bra.
ClintanTheKing
2014-01-07
Berörande och en framförallt otäck och kall film, främst då skolscenerna. Också en mycket bra film med duktiga skådespelare. Jag har sett en del franska filmer de senaste dagarna och man blir fan aldrig besviken alltså. Tvärtom. Jean-Pierre Léaud gör en exceptionell insats som den unge Antoine. Snygg film med bra manus. Slutet var väldigt fint.
Petterror
2013-08-20
Att jag inte sett denna film tidigare! Helt fantastisk film med så mycket känslor. Hög klass!
Visa äldre kommentarer »