Kom ihåg mig
Glömt lösenord Logga in
Ange din e-postadress så skickas du en länk där du kan återställa ditt lösenord...
Inloggning Skicka
BETYG
1.8
av 5

De gröna baskrarna


Överste Kirby leder en grupp gröna baskrar på specialuppdrag i Vietnam.


Originaltitel The Green Berets
Regissör Ray Kellogg, John Wayne
Manus James Lee Barrett
Genre Drama, Action, Krig, 60-tal
Skådespelare John Wayne, Jim Hutton, Aldo Ray, David Janssen, Raymond St Jacques, Bruce Cabot, Jack Soo, George Takei, Patrick Wayne, Luke Askew, Irene Tsu
Betygsätt Logga in eller bli medlem för att rösta
Betygsantal 229
Filmnummer 7979

Recensioner

Filmen har inga recensioner ännu.

Kommentarer


Barneyk
2021-09-20
Ovanligt med att se en film om Vietnamnkriget som är så patriotisk, flaggviftande och pro-war. Att det är ovanligt är kanske av en anledning för det här är rätt osmakligt minst sagt. Att det dessutom är stelbent och rätt kasst gör inte saken bättre.
Vasp
2017-07-20
Inte den starkaste 4:an men filmen är öppen med vad den är. Den har riktigt välgjorda krigsscener och jag gillar verkligen att vi får fokus på den Sydvietnamesiska sidan. Kan nog vara den filmen där mitt förväntade betyg stämmer minst med vad jag sen sätter. Förväntat betyg var 1.
Starkbröl
2017-07-11
Det är självklart propaganda, men av större intresse är alla de som inte är kapabla att förstå att deras egna uppfattningar är formade av ännu skickligare propaganda. Nåja. Filmens problem är inte propagandan utan att den saknar en meningsfull story, och är oändligt lång, tråkig och illa spelad. De tydligaste propagandagreppen (barnen, hunden) är pinsamt dåligt utförda. Budskap levereras som illa hållna monologer. Jaja. Den liknar rent filmiskt en hel del andra filmer från samma era och är helt enkelt sjuttiotalsdålig även om den kom 1968.
goeran
2016-05-29
En välgjord krigsfilm med ett bra budskap som är tillägnad The United States Army Special Forces; eller som de kallas i dagligt tal de Gröna baskrarna. Filmen står och faller naturligtvis med John Waynes viktiga insats i filmen i huvudrollen som överste Kirby; han kunde verkligen lyfta varje film som han medverkade i med sin personlighet.
Divinitus
2016-05-28
Till skillnad från de flesta (alla?) andra filmer om kriget i Vietnam så är det här i alla fall inte någon kommunistisk propaganda menad att förstöra västfolkens moral och det är om inget annat åtminstone en uppfriskande omväxling. Den märks lite väl tydligt att det här är en krigsfilm från 60-talet men allt i allo var den ändå underhållande. Värd att ses... möjligtvis med undantag om man är kommunist.
Harford
2014-11-04
Filmen är inte ens förtäckt propaganda för Gröna Baskrarna, det var John Waynes mening att göra kriget mer populärt i USA. John Waynes fiender är politikerna, media och allmänheten som inte inser att det är militären som vet bäst. Wayne åkte inte ens till Asien för att spela in den. Den gjordes helt i Georgia och Alabama, USA. Det är lätt att kräva att landets tonåringar ska bege sig i strid i ett land de inte ens kan hitta på kartan när man själv är för rädd för att åka dit. John Wayne gjorde precis som Ronald Reagan och tillbringade andra världskriget i Hollywood. Många av de värsta krigshetsarna smet ifrån militärtjänsten; Rumsfeld, Cheney och Bush bland många andra. De ville inte dö för sitt land, de ville att andra skulle göra det åt dem. De måste ha världens bästa sjukvårdare. En tittar en pojke i halsen och förklarar "Du är frisk!" Något för svenska vårdcentraler att ta efter? Skådespelarinsatserna är bitvis usla, specialeffekter och action-scener löjeväckande, även för att vara en film från 1968. Det är lätt att inse varför detta är en av de mest hatade amerikanska filmerna. Det är sällan en film ger en sån unken eftersmak.
Bredman
2012-06-25
En kass film. Oavsett budskapet.
Supernaut
2012-06-04
På många sätt usel, men det går inte att blunda för hur snygg filmen är. Filmad under kriget med utrustning lånad av enheterna som porträtteras. I övrigt smörja och propaganda.
Slowdive2
2012-03-19
En farbror och några andra försöker hjälpa några människor långt borta. En pojke, hans hund och några kvinnor har det jobbigt. Det är viktigt att man är stark och modig - då kan man hjälpa till. En dag kanske du också kan hjälpa dom fattiga mot dom dumma som bara luras och torteras och hittar på vapen som gör jätteont. Om man är stark och modig och har jättemycket pistoler så kan man hjälpa pojken och kvinnor.
volvo_240
2012-03-18
Bra film men kunde haft lite bättre krigscener. Sedan bra med en vietnamrulle med ett färscht perspektiv som inte gnäller på den amerikanska truppnärvaron tex. Tråkigt att filmtipset är så dominerat av zeitgeisthjärntvättade vänsterdårar.
Visa äldre kommentarer »