De oförsonliga

Texas på 1850-talet. En familj strider med indianer i trakten om Rachel Zachary, som indianerna påstår blev tagen ifrån dem under en räd, medan familjen påstår att de adopterat henne.

Originaltitel The Unforgiven
Regissör John Huston
Manus Ben Maddow
Genre Drama, Romantik, Western, 60-tal
Skådespelare Burt Lancaster, Audrey Hepburn, Audie Murphy, John Saxon, Charles Bickford, Lillian Gish, Albert Salmi, Joseph Wiseman, Doug McClure, June Walker

DOKAN
2023-08-15
Intensivt familjedrama i vilda västern men indiansynen kanske inte känns helt tipp topp även om filmen försöker säga ett och annat om trångsynthet & rasism. Men varför då ändå skildra de röda som skrikande och mer eller mindre imbecilla vildar som ledigt faller i alla de vitas fällor. Fint Dimitri Tiomkin-score.

2015-04-09
De incestuösa övertonerna blir bara obehagliga. Även om Lancaster och Hepburn inte var biologiska syskon växte de för bövelen upp tillsammans och Hepburn bör inte tråna efter sin "storebror". Men ändå en sevärd western med en lite annorlunda story.
goeran
2014-10-11
John Hustons The Unforgiven från 1960 är en inte alls oäven westernfilm om kampen mellan nybyggare och indianer; filmen är riktigt dramatisk på slutet. Bäst bland skådespelarna är utan tvivel Burt Lancaster (däremot kan det nog diskuteras om Audrey Hepburn riktigt passar in i nybyggarmiljön).
jep
2009-06-12
Tycker den är riktigt bra med en otäck eskalerande stämning där de drivs mot det ofrånkomliga. Enda negativa är det det onödigt våldsamma slutet.