Kom ihåg mig
Glömt lösenord Logga in
Ange din e-postadress så skickas du en länk där du kan återställa ditt lösenord...
Inloggning Skicka
BETYG
3.8
av 5

De ofrivilliga


Filmen skildrar fem livsavgörande ögonblick i fem människors liv. En tragisk komedi eller komisk tragedi om gruppens makt över individen. Det är nästan sommar i Sverige och mindre taktlösheter och dåligt uppförande finns i överflöd. Leffe är en skrytmåns inför sina vänner och han gillar att spela dem spratt, framför allt när han dricker. Samtidigt har en rättfärdig lärare problem med att inte veta var man drar gränsen: hon insisterar på att hennes kollegor behöver lite instruktioner. Sedan finns det två unga tonårsflickor som gillar att posera för sexiga bilder och att festa, men en natt hittas en av flickorna däckad i en park av en fullständig främling. En humoristisk titt på läxor att lära, föreläsningar att ge och gränser som inte bör överskridas.


Originaltitel De ofrivilliga
Alternativ titel Involuntary
Regissör Ruben Östlund
Manus Ruben Östlund, Erik Hemmendorff
Genre Drama, 2000-tal
Skådespelare Maria Lundqvist, Henrik Vikman, Leif Edlund, Cecilia Milocco, Olle Liljas, Vera Vitali, Villmar Björkman, Lola Ewerlund, Linnea Cart-Lamy, Sara Eriksson
Betygsätt Logga in eller bli medlem för att rösta
Betygsantal 5406
Filmnummer 61610

Recensioner

Skapad 2019-12-15 av EmitFlesti
Sveriges Oscarsbidrag 2009, var välkomnat relativt bra av kritikerna. Femma utav DN, fyra av Expressen, den enda som backade var Aftonbladets Jan-Olov Andersson som gav filmen två plus, med motivati...   Läs mer »

Skapad 2019-12-08 av bluevelvet
Någonstans i Göteborg! Under en födelsedagsfest blir värdinnans Man träffad i ögat av en fyrverkeripjäs, men vägrar att åka till sjukhuset. Två tonårstjejer som är besatta av att posera ...   Läs mer »

Skapad 2019-11-29 av wst
En film som skildrar fem livsavgörande ögonblick i fem människors liv. Leffe gillar att spela sina vänner ett spratt, men då han dricker kan det ibland gå lite för långt. En lärare som inte r...   Läs mer »

Kommentarer


apelsin
2021-07-23
Nja, ibland lite halvintressant, ibland ganska så tramsig. Inte mer än en tvåa
BarryHero
2020-03-23
Mörk, subtil humor i en film med otroliga skådespelarinsatser. Den känns ovanlig i det anseendet att dessa människor och deras dialoger i stor utsträckning hade kunnat vara hämtade ur verkligheten. Originellt kameraarbete och imponerande långa tagningar. Första Ruben Östlund-filmen för mig och är nyfiken på att se mer.
solan
2017-08-19
Den bästa av Rubens filmer. Play och Turist ganska platta men denna väcker tankar, vilket väl är avsikten får man förmoda.
#54
2017-03-12
Aj, vilken ångest!
TakeoNation
2016-12-07
Citerar JohanHag: "pretto-diskbänksrealism" Bra skådespeleri, i övrigt är jag inte så imponerad. Tycker inte den är underhållande. Ett försök att va obekväm och svenskt vardaglig. Upplever den dock inte som obekväm vilket gör den lika intressant som att stå med en kölapp i handen och vänta på sin tur. Är man en trend och normföljare så kanske den hade berört mer? Får iallafall en 2:a för skådespeleriet och vardagskänslan.
the_donald
2016-01-15
Underbart obekväm!
jezebel
2015-11-13
En av de bästa svenska filmer jag sett. Det låter kanske som en töntig kommentar men vissa scener känns verkligen unika.
andmoreagain
2015-07-10
Ruben Östlund har en förmåga som är intressant. Även om det är tröttsamt att inte berätta genom klipp så biter det dessto mer när karaktärerna målas fram. Många jobbiga scener och trots pretto-filmandet känns det nästan för realistiskt och väldigt...svenskt.
triakel
2015-06-16
En 98 minuters obehagskänsla. Briljant.
ilBrutto
2015-03-16
Usch vilken käftsmäll! Har inte mått så dåligt över en film sedan Festen.
Visa äldre kommentarer »