Kom ihåg mig
Glömt lösenord Logga in
Ange din e-postadress så skickas du en länk där du kan återställa ditt lösenord...
Inloggning Skicka
BETYG
3.3
av 5

Dekalogen 3: Du skall helga vilodagen


En gift mans julaftonsfirande avbryts när en gammal älskarinna får honom att överge familjen och istället leta efter hennes nuvarande pojkvän som är försvunnen.


Originaltitel Dekalog, trzy
Alternativ titel Dekalogen 3: Tänk på sabbaten, så att du helgar den
Regissör Krzysztof Kieslowski
Manus Krzysztof Kieslowski, Krzysztof Piesiewicz
Genre Drama, 80-tal
Skådespelare Daniel Olbrychski, Maria Pakulnis
Betygsätt Logga in eller bli medlem för att rösta
Betygsantal 633
Filmnummer 15218

Recensioner

Filmen har inga recensioner ännu.

Kommentarer


hsimpson
2020-03-01
Lägst snitt av alla delar här på Filmtipset!? Det här var feelbad utan dess like. Tog ett tag om alla inre organ och vred om några varv. Hujedamej! Ruskigt snyggt foto också.
Ful_fisk
2016-02-23
En trevlig julsaga av herr Kieslowski. Fortsatt kvalitet.
saggesaliv
2015-12-13
Wow! Vilket fotografiskt, dramatiskt och mystiskt mästerligt verk. Otroligt snyggt och djävulskt välspelat. Så "Kieslowski:gt" som det kan bli. Amazing dialog. Alltså perfektion nästan! 84/!00
StureStenhög
2015-03-15
Min favorit i serien så här långt. Den här var så väldigt stämningsfull, och Kieslowski använder sig av Warszawas gråtrista vinterlandskap på ett effektfullt vis. Att använda sig av julen som ett verktyg för att skildra trasiga och olyckliga själar är även det ett bra knep som fungerar mycket väl. Jag gillar också att det är ganska lite som blir uttalat, hela kvällen blir ett spel där livets vanliga regler inte riktigt gäller längre, och mestadels av tiden bara anar vi vad allting faktiskt handlar om. Flera scener hänger kvar på näthinnan i efterhand, och karaktärerna har min sympati trots att de aldrig riktigt ber om den. Det är nog helt enkelt så att mycket här följer mallen för vad jag gillar att se på film, och då sväljer jag det villigt med hull och hår
Hypostas
2014-08-15
Den svagaste filmen av de tre första delarna i dekalogen.
AlbinWesley
2014-02-26
Jag tycker det är en smula tristare än föregående delar. Men ja det är ju ändå vad det är, bra, alltså.
Darn
2014-02-26
En liten alternativ och småsorglig skildring av julhögtiden. Men främst är det fin färgkodning och ett fint bokeh-ljusskimmer som återkommer!
Mortiis
2013-10-30
Kompetent men inte lika fängslande och bra som de två föregående delarna.
Dutch
2013-09-04
Gillar den mörka stämningen i dåtidens Polen eller var dom nu är. Och tar upp ensamhet väldigt bra, stark trea!
martineden
2012-04-18
[rek. 4] En av cykelns svagare delar. Dramatiken är här, till skiillnad från del 1 och 2, alltför passiverad och den verkliga dramaiken är inte direkt vilket skapar en slags distans till tittaren. Det är dock välidgt bra, även om man blir smått besviken efter de två triumferande mästerverken som är del 1 och 2. Här är dock cinematografin underbar!! Gillar hur julstämningen projiceras med hjälp av röd ljussättning. Skådespeleriet är bra och regin är säker, allting välutfört men manuset saknar den gnista och dramatiska tygd som fanns i de föregående episoderna. Bra! 3+/4-.
Visa äldre kommentarer »