Kom ihåg mig
Glömt lösenord Logga in
Ange din e-postadress så skickas du en länk där du kan återställa ditt lösenord...
Inloggning Skicka
BETYG
3.7
av 5

Dekalogen 4: Du skall hedra din fader och din moder


En ung kvinna upptäcker ett förseglat kuvert i sin fars rum med texten "får ej öppnas före min död". I kuvertet ligger ett brev till henne själv från hennes bortgångna mor.


Originaltitel Dekalog, cztery
Regissör Krzysztof Kieslowski
Manus Krzysztof Kieslowski, Krzysztof Piesiewicz
Genre Drama, 80-tal
Skådespelare Adrianna Biedrzynska, Janusz Gajos, Andrzej Blumenfeld, Tomasz Kozlowicz
Betygsätt Logga in eller bli medlem för att rösta
Betygsantal 616
Filmnummer 15219

Recensioner

Filmen har inga recensioner ännu.

Kommentarer


hsimpson
2020-03-09
Klart svagast hittills i serien. För incestuöst för min smak, och huvudpersonen är i ärlighetens namn inte så intressant. Tvåan är stark, men den här gjorde mig ganska besviken, till skillnad från tidigare delar.
Ful_fisk
2016-04-07
Helt klart bra förstås, men ändå svagaste delen hittills.
saggesaliv
2015-12-14
Alltså nja! Detta är den svagaste delen hittills. Tycker lite det känns som att de två huvudkaraktärerna är för ointressanta för att få så mycket ensamtid som de får. Något pluspoäng på en stundvis intressant story samt stilrent foto. Slutet gillade jag faktiskt inte heller. I trean fungerar det mycket bättre med skådespelet mellan huvudkaraktärerna. Betyg: 49/100
StureStenhög
2015-04-23
Det här var ju den klart mest uppfuckade delen hittills, lite imponerande just därför att det inte känns som att den går in för att försöka vara provokativ och kontroversiell. Väldigt fängslande också att som publik försöka bena ut de två karaktärernas relation, jag gillar också att fullt fokus från filmens sida ligger på just det. Vet inte om jag är helt nöjd med slutet dock, skulle säga att jag direkt hatade det till en början, men har i efterhand förstått att det kan tolkas lite olika, vilket gör det intressantare. På det stora hela är det iaf ytterligare en bra del i serien, och trean är stark, tror jag
AlbinWesley
2014-10-17
Visst är den väldigt fin, men inte så att jag blir kär direkt. Mer än lite i början och lite i slutet kanske.
Hypostas
2014-08-16
Familjehemligheter... Jag har lite svårt för den här typen av incestuösa dramer; de fascinerar mig inte nämnvärt och jag stör mig samtidigt på alla perversa och djupt störda individer som lockas fram från under sina stenar, vädrar morgonluft, och plötsligt börjar ventilera tankar om att det är naturligt eller OK med incest.
Darn
2014-03-05
Börjar och slutar väldigt snyggt, rent bildmässigt och estetiskt med ett poetiskt lugn. Däremellan är det mest ett malande narrativ som inte riktigt lyfter som det kanske borde.
Dutch
2013-09-05
Njet
martineden
2012-04-23
[rek. 4] Denna del är betydligt starkare än nr. 3, men litet svagare än 1 och 2. En mycket stark del i cykeln. För tankarna till grekiska tragedier i form av incestiösa familjerelationer. Fantastisk regi och mycket bra skådespel. Själva konceptet med hemligheten som materialiseras med brevet och sedan far och dotter relationen. Manuset är smart och välstrukturerat, och om del 2 var Shakespeare according to Kieslowski kan denna del sägas vara Sofokles according to Kieslowski. Jag tycker dock att slutet förstör helheten något och växlingarna från lättsamt till intensivt borde förmedlas tydligare i bland. Mycket, mycket bra!! 4+.
Sznax
2012-03-31
En av de bättre delarna hittills, filmen innehåller oerhört många fina och starka scener och spelet mellan huvudrollerna är verkligen elektriskt. Lyckas på ett oerhört fint sätt ta upp ett ganska problematiskt ämne och göra det utan att överdriva på något sätt. Betyg 7.2
Visa äldre kommentarer »