3.9

Dekalogen 5: Du skall icke dräpa

En psykotisk, ung man mördar en taxichaufför brutalt och döms till döden genom hängning. Två mord, ett legalt, ett illegalt, båda vidriga.

Filmen vann jurypriset i Cannes och klipptes senare ned till ett entimmesavsnitt i Kieslowskis Dekalogserie med den svenska titeln "Dekalogen 5: Du skall icke dräpa".

Originaltitel Krótki film o zabijaniu
Alternativ titel A Short Film About Killing, En liten film om konsten att döda, Decalogue Five: Thou Shalt Not Kill, Dekalog, piec
Regissör Krzysztof Kieslowski
Manus Krzysztof Kieslowski, Krzysztof Piesiewicz
Genre Drama, 80-tal
Skådespelare Zbigniew Zapasiewicz, Miroslaw Baka, Krzysztof Globisz, Jan Tesarz

RustyFilm
2022-11-11
Vi får följa: en taxiförare som helt klart väljer och vrakar bland sitt kundklientel en nykläckt försvarsadvokat som är välutrustad med moral och hjärta en ung kille som traskar omkring på stan och beter sig lite avvikande. Länge är det svårt att tolka det vi ser, men så småningom får man en idé och i slutändan är allt klart. Kieslowski ger oss en intressant filmupplevelse samtidigt som han väcker tankar kring dödsstraffet. titel i Sverige: EN LITEN FILM OM KONSTEN ATT DÖDA
KyLLo
2021-09-03
En ganska rå och mycket väl utförd film. Samtidigt saknar jag mystik och överraskningar. Linsfiltret kan också upplevas som störande. Emellanåt är det som att titta i en gammal kikare eller på gammal film där rullen har gulnat.
hsimpson
2020-03-21
Omtitt (denna gång av Dekalog-versionen), och tyvärr sänkning med ett steg. När jag ser den i relation till de andra dekalogfilmerna är denna bra mycket svagare än exempelvis ettan och trean. Advokatens utläggningar stör tempot och rytmen en aning (även om det förmodligen funkar bättre i den långa versionen), och det smutsgula filtret och ständiga vinjetterandet stör mig ganska mycket. Trean är vrålstark, men jag kan inte motivera en fyra just nu.
2020-02-19
Snudd på mästerverk!
Asmorod
2017-11-08
Fenomenal.
saggesaliv
2015-12-14
Jag har sett den långa versionen! Historien har en ganska så intressant utgångspunkt. Men jag tycker inte att det långsamma utförandet har en så positiv effekt på filmen som helhet, det är inte dåligt, bara lite väl långsamt. Zbigniew Preisner musik är i denna del den bästa och mest välkomponerade Dekalog-del hittills. Fotot är faktiskt det mest trista jag sett i en Kieslowski-rulle, även om det ej är dåligt någonstans så är jag van vid mycket mer storslaget. Slutscenen är filmens höjdpunkt, riktigt obehaglig, höjer helhetsintrycket för mig! Betyg: 64/100
StureStenhög
2015-10-02
Jag såg den längre versionen, det är väl lika bra att börja med att nämna det. Och bra var den på Kieslowskis typiskt dystergråa sätt, eller om det rent av var dystersvart denna gång. Jag gillar iaf verkligen att han inte gör det lätt för sig, istället skildrar han ett fruktansvärt brott som omöjligt kan försvaras i sig. Alla förstår trots allt att det är fel att avrätta en oskyldig människa, så en film på det temat blir alltid ganska torftigt som diskussionsunderlag. Här öppnar man istället upp för en diskussion på ett principiellt plan, och det ger så oerhört mycket mer, och det är i slutändan också mycket mer övertygande som argumentation. Karaktärerna är intressanta dessutom, inte minst advokaten, jag hade gärna sett att han hade fått lägga ut texten ännu mer. Det finns dock en del småsaker kring berättandet som jag inte tycker är helt lyckade, men där kan problemet ha varit bristande koncentration från min sida, finns således potential för ett höjt betyg, men nu stannar det på en stark trea
Astrojacob
2015-05-13
Obehaglig och genialisk. Stark Fyra.
andy_l
2014-10-26
Såg den korta versionen (56 min). Tung! Men alldeles för kort.
Hypostas
2014-08-16
För mig som svensk är det så självklart att vara emot dödsstraff att den här filmen lite grann slår in öppna dörrar, men den borde vara en obligatorisk del av undervisningen i den amerikanska grundskolan.