Kom ihåg mig
Glömt lösenord Logga in
Ange din e-postadress så skickas du en länk där du kan återställa ditt lösenord...
Inloggning Skicka
BETYG
3.4
av 5

Dekalogen 8: Du skall icke bära falskt vittnesbörd


I den åttonde filmen i Dekalogen-serien behandlas budet "Du skall icke bära falsk vittnesbörd". Kan man och bör man ljuga för att rädda liv? En kvinna söker svar på en händelse från sin ungdom.


Originaltitel Dekalog, osiem
Regissör Krzysztof Kieslowski
Manus Krzysztof Kieslowski, Krzysztof Piesiewicz
Genre Drama, 80-tal
Skådespelare Maria Koscialkowska, Teresa Marczewska, Artur Barcis, Tadeusz Lomnicki, Marian Opania
Betygsätt Logga in eller bli medlem för att rösta
Betygsantal 449
Filmnummer 15658

Recensioner

Filmen har inga recensioner ännu.

Kommentarer


hsimpson
2020-07-10
Ååååh, detta var bra! Kandidat till att vara bäst i serien, men det har varit några sådana kandidater nu. Ruskigt stark film, och en ruskigt stark serie!
StureStenhög
2017-06-04
Ett stabilt avsnitt, och den känns lite som en prototyp för hela serien. Det presenteras ett intressant scenario med moralfilosofiskt tema som sedan stöts och blöts med hjälp av bra dialog, för att sedan i slutändan lämna mycket kvar till tittaren att fundera kring. Allt förstås i härligt grådaskiga polska 80-tals-miljöer. Ett vinnande koncept
Ful_fisk
2016-12-11
Fanan hålls högt i ännu en stark och fängslande episod. På många sätt lysande.
Darn
2014-05-14
Antingen är den intetsägande eller så är det bara för anonymt för min hjärna en just den här dagen. Finner varken fotot eller berättelsen särskilt eggande. Glimrar till under sista kvarten och blir godkänd till slut.
Dutch
2013-09-11
Nja detta var inte särskilt tillfredställande. Pierdo pierdo!
martineden
2012-08-18
[rek. 4] Genom att gestalta tio guds bud visar Kieslowski det allra mest männskliga. Litet kul med internreferenserna till andra delar. Kieslowksi är tveklöst en sann mästar!!! Mycket, mycket bra!!! 4+
Sznax
2012-04-12
Jag tycker att ämnet kunde behandlats på ett väldigt annorlunda sätt, det blir heller aldrig någon riktig kemi mellan karaktärerna. Kanske lite väl insiktsfull och medaitativ för sitt eget bästa. Betyg 5.8
ses11
2011-12-11
Intressant konflikt, som man hade kunnat göra något mer kring. Jag gillar den, men tycker tyvärr att den representerar Kieslowksis lägstnivå, då bildkraften inte är lika stark som i många andra.
annihilat0r
2010-12-07
Kusligt djup - som ger extrem eftertänksamhet. Mer funderingar och mindre klartext jämfört med de tidigare delarna. Hur lyckas Kieslowski gång på gång? Finns många små delar i denna berättelse som liksom bara fliker in - alla på vackra sätt. Sunvalley: Helt klart intressant frågeställning om den berusade mannen - jag rekommenderar dig att se fler av Kieslowskis filmer så kommer du närmare sanningen. Det är ett realistiskt problem - precis som allt han tar upp. Svåra men sanna problem! Kan t ex rekommendera "Urzad" (The Office), en 5-minuters kortfilm som finns på youtube - som visar den sanna men tunga bilden av Polen. Kieslowski hittade aldrig på - utan förmedlade sanna känslor tagna från riktiga individer som sig själv. Det är ett av många svar på hans storhet - att han förmedlade verkligheten på det allra ärligaste sättet! Jag njuter alltid av hans tolkningar - så även till "Dekalog, osiem". VG!
sunvalley
2010-06-14
Jag har funderat, men har inte kommit på varför Kieslowski väljer att bryta upp lektionsscenen. (När den berusade (?) killen kommer inklampandes.) Annars bra om ett egentligen enkelt moraliskt problem. Ja, det är okej att ljuga. Under vissa förutsättningar förstås.
Visa äldre kommentarer »