3.6

Dekalogen 9: Du skall icke åtrå din nästas hustru

I den nionde filmen i Dekalogen-serien behandlas budet "Du skall icke ha begär till din nästas hustru". Här skildras livet kring en kvinna som är otrogen mot sin man, och mannens lidande.

Originaltitel Dekalog, dziewiec
Regissör Krzysztof Kieslowski
Manus Krzysztof Kieslowski, Krzysztof Piesiewicz
Genre Drama, 80-tal
Skådespelare Ewa Blaszczyk, Piotr Machalica, Artur Barcis, Jan Jankowski, Jolanta Pietek-Górecka, Katarzyna Piwowarczyk, Jerzy Trela, Malgorzata Boratynska

hsimpson
2020-07-22
Frågan är om inte detta är den bästa i serien..? Ruskigt stark!
StureStenhög
2017-09-05
En av de svagare delarna i serien. Som vanligt är scenariot intressant i botten, och Kieslowski lyckas bra med stämningen återigen. Den här gången lyckas han också väldigt bra med att skildra karaktärernas inre kval, helt utan dialog på många ställen. Men riktigt engagerad blir jag aldrig i det här paret. Kanske hade den varit bättre om den hade varit ännu lite kortare. Men en svag trea får den iaf
Ful_fisk
2016-12-13
Inte någon av de bästa delarna, men ändå är det snyggt och starkt som vanligt. Man känner sig väldigt närvarande i miljön som filmen utspelar sig i.
Darn
2014-05-27
Nja, näe. Relationsdravel utan något större innehåll eller snygg framställning. Upplösningen är visserligen godkänd.
Dutch
2013-09-20
Ganska tråkig och ointressant, jag tillhör inte heller dem som automatiskt hyllar en film bara för att den inte är amerikansk:-)
martineden
2012-10-09
[rek. 4] Även om det inte är den absolt starkaste delen i cykeln så är det ändå en av mina favoriter. Underbar regi, bra skådespel och härlig stämning samt fint detaljerad atmosfär. Mycket bra! 4+
Sznax
2012-04-12
Ibland blir filmen lite väl mycket relationsdrama, det är verkligen en av filmerna som skiljer sig mest från de andra. Samtidigt finns här alla de vanliga delarna med täta miljöer, sorgfull stämning och en konstant närvaro av ingenting. Har lite svårt för karaktärerna och skådespelarna. Betyg 6.3
ses11
2011-12-11
Ja, det här var ju inte direkt sorglöst. Lite mer rakt på sak med handlingen än i många av de andra delarna, men visst har den en talande visuell stil. En av de bättre i serien.
precineadd
2011-10-12
Jejj, back to basics efter två sämre avsnitt. Mycket gripande. Och jag passar på att lägga till vad kakbakarn säger här nedanför att den som letar efter avancerade intriger hos Kieslowski har helt missat poängen. Realism är hans stil, emotioner är hans tema, humanism är hans budskap. Tanken är att man ska känna igen den autentiska nerven och relatera till karaktärerna som om dom var en själva eller ens grannar (som man sitter i samma båt som, eftersom vi alla delar samma bitterljuva liv). Här har man mage att skriva folk på näsan, men man får det man ber om här i livet.
annihilat0r
2010-12-07
Makalös man i huvudrollen, vackrare än några av de tidigare delarna - djupet och känslorna blir enorma som resultat. Kieslowski fångar verkligen poängen, svårigheten och realiteten i budordet! Det vore en synd att ge denna film lägre än VG - det vore samtidigt en lögn att inte ge Kieslowski MVG för denna magiska del i hans stora mästerverk!