Kom ihåg mig
Glömt lösenord Logga in
Ange din e-postadress så skickas du en länk där du kan återställa ditt lösenord...
Inloggning Skicka
BETYG
3.8
av 5

Demonernas port


En tjuv våldtar en kvinna och mördar hennes make. Men när historien berättas ur fyra olika vinklar - kvinnans, tjuvens, den mördade mannens och ett vittnes - är det plötsligt inte alls säkert vad som hände. Historien blir alltmer motsägelsefull och ord står mot ord och handling mot handling. Det visar sig snart att ingen av de fyra verkar vara särskilt sanningsenlig.


Originaltitel Rashômon
Regissör Akira Kurosawa
Manus Akira Kurosawa, Shinobu Hashimoto
Genre Drama, Kriminalare, Mysterium, 50-tal
Skådespelare Toshirô Mifune, Minoru Chiaki, Takashi Shimura, Machiko Kyô, Masayuki Mori, Daisuke Katô, Kichijiro Ueda, Noriko Honma
Betygsätt Logga in eller bli medlem för att rösta
Betygsantal 2401
Filmnummer 2905

Recensioner

Skapad 2019-12-23 av BeforeYouDie
En skogshuggare springer på en mördad man i skogen, vilket startar en utredning, och vi får senare följa rättegången där banditen, frun till mannen, och mannen som blivit mördad (genom ett med...   Läs mer »

Skapad 2019-12-09 av Juanito
Rashomon - Demonernas port är den tredje Kurosawa-film jag ser, efter De sju samurajerna (1953) och Revolvern (1949). Som vanligt spelar Kurosawa-kompanjonen Toshiro Mifune en av huvudrollerna (dom g...   Läs mer »

Kommentarer


djonipony
2022-05-17
På ett mindre smickrande sätt vansinnigt imponerande att få 88 minuter att kännas så infernaliskt långa. Segt som tuggummi, ingen spänning, inte anmärkningsvärt snygg och dessutom ett hejdundrande överspel.
HerrNenne
2022-04-04
2022-01-17: Jag gillar sättet man väljer att berätta den på. Det blir dessvärre inte tillräckligt för att hålla uppe mitt intresse helt, jag har svårt att relatera till alla dessa hedersvändningar.
Albion
2021-10-09
Nedrig kvinnosyn och pinsamt överspel som gränsar till fånerier. Det blir väl det bestående minnet av detta larv. Betyget blir en svag 2;a, 2-
V70
2021-09-29
Soundtracket (en ogenerat slö variant av Bolero) störde liksom alla teatrala skratt och de spattiga actionscenerna. En b-film som tiden inte gynnat.
hsimpson
2020-04-27
Omtitt och sänkning med ett steg. Den är ju ganska snygg, men känns längre än vad den är (vilket är en bedrift när den trots allt är ganska kort). Tanken om sanning som något subjektivt är ju tjurbajs också.
KyLLo
2018-11-06
Kanske hämtade Ingmar Bergman inspiration till Jungfrukällan (som jag föredrar) från den här. Den är snygg, smärtsam och något teatral. Trots sina 88 minuter känns den dock ensidig och utdragen. Ingen Kurosawa-favorit.
Zebulonm
2017-04-11
Blir för enformigt med alla dessa olika versioner av storyn. Det bästa är slutet men det kan inte väga upp hela filmen.
andybrando
2016-10-03
En fullkomligt mästerlig studie av sanningen och den mänskliga naturen.
myslas
2016-08-28
Det är en intressant historia men det blir lätt lite enformigt tills man kommer till slutet och sensmoralen. Fortfarande en bra film men det finns många andra jag föredrar av Kurosawa och med Mifune.
Ful_fisk
2016-07-13
Såsom många verkar ha skrivit före mig så kan det nog vara en film som står sig utmärkt för många tittar. Jag gillar filmen redan nu och är nära att sätta en fyra, men jag är ändå inte riktigt lyrisk. Liksom det mesta, eller ja varför inte allt, jag sett av Kurosawa så är det välgjort, elegant och bra samtidigt som jag ändå inte blir hänförd. Men detta är en bra film i alla fall, som är väl värd en trea av det starkare slaget.
Visa äldre kommentarer »