3.4
3.4
Den 13:e mannen
Året är 1943 och Frankrike är ockuperat av nazisterna. När en grupp beväpnade partisaner fritar tolv dödsdömda motståndsmän visar det sig att de får med sig en fånge för mycket från fängelset. Vem är denne trettonde man? En förrädare?

Originaltitel | Un homme de trop |
Alternativ titel | Shock Troops, Il 13º uomo |
Regissör | Costa-Gavras |
Manus | Costa-Gavras, Daniel Boulanger |
Genre | Drama, Krig, Thriller, 60-tal |
Skådespelare | Charles Vanel, Bruno Cremer, Jean-Claude Brialy, Michel Piccoli, Gérard Blain, Claude Brasseur, Jacques Perrin |
Jag fattar inte hur jag missat betygsätta flera pärlor! Tur att jag går igenom skådespelare nu :) Detta är film på hög nivå.
En realistisk skildring av den franska motståndsrörelsen under 2:a världskriget och ett välskrivet manus höjer betyget på filmen. Välgjorda scener med bra insatser. Gillar att en av huvudskådisarna själv gjorde den vågade stuntscenen på bron mot slutet. Väl värd att se.
En fartfylld action/krigsfilm som håller högt tempo samtidigt som den har ett intressant upplägg med en potentiell förrädare i gruppen. Det är oftast mycket välgjorda krigsscener med bra foto och skådespeleri. Definitivt en bortglömd liten pärla.
wey! är jag den enda som sett denna eller? haha
såg den iaf på cinemateket i fredags och jag tycker att den var väldigt trevlig. konstigt att den inte har något betyg...