Kom ihåg mig
Glömt lösenord Logga in
Ange din e-postadress så skickas du en länk där du kan återställa ditt lösenord...
Inloggning Skicka
BETYG
3.5
av 5

Den bästa av mödrar


Detta är en berättelse om en liten människas nöd mitt i en värld av krig. Över 70.000 barn evakuerades från Finland till Sverige under vinter- och fortsättningskriget (1939-1944). ”Den bästa av mödrar” är den första fiktiva filmen som berättar om ett krigsbarns öde. En film om en pojke, som har två mödrar, men samtidigt ingen alls. Filmen är baserad på en roman av Heikki Hietamies.


Originaltitel Äideistä parhain
Alternativ titel Mother of Mine, Best of Mothers, Mor lilla mor
Regissör Klaus Härö
Manus Jimmy Karlsson, Kirsi Vikman, Veikko Anttola
Genre Drama, 2000-tal
Skådespelare Brasse Brännström, Michael Nyqvist, Leif Andrée, Maria Lundqvist, Marie Göranzon, Esko Salminen, Marjaana Maijala, Penny Elvira Loftéen, Topi Majaniemi, Maria Langhammer
Betygsätt Logga in eller bli medlem för att rösta
Betygsantal 2024
Filmnummer 27332

Recensioner

Skapad 2019-11-23 av othis
Att Finland skickade 70.000 barn från sina familjer undan krig och elände till den svenska tryggheten och de svenska köttgrytorna är allmänt bekant, och på senare år har de traumatiska erfarenh...   Läs mer »

Kommentarer


fisk0
2024-04-01
Löjligt att de pratar stockholmska. Behövde de nödvändigtvis den här castingen hade de ju lätt kunnat förflytta historien till en gård i Uppland istället för Skåne. Utöver detta var musiken rätt klibbig också, med en överdrivet melodramatisk avskedsscen i slow motion. Synd att de gjort såna val som bara drar ned en annars intressant historia, med lite återhållsamhet och ett par strukna repliker hade det nog varit nära fyran, men nu blir det en svag trea
Rai
2017-10-30
Fin film....
RustyFilm
2016-12-09
Grundtemat i den här historien om det finska krigsbarnet Eero som hamnar hos skånska fosterföräldrar är i sig så väldans gripande så alla övertydliga förstärknings-effekter som har stoppats in för att förhöja känsloläget blir för mycket och lite fånigt. Tårarna flyter på bra ändå. Ett annat minus är det fantasilösa bildberättandet. Den där röda brevlådan hade snott åt sig en alldeles för stor roll i detta. De mer mänskliga huvudrolls-innehavarna Maria Lundqvist, Michael Nygren och Topi Marjaniemi var dock mycket bra.
TheHorrorfan
2013-03-17
Har sett värre, men den är ju inte skit kass.
Hypostas
2012-10-16
En av Härös svagare filmer. Inte lika drabbande som hans bästa alster. Fungerar hyfsat i alla fall. Svag trea.
a9davhar
2012-10-12
Mycket sevärd. Vacker.
Ruttan
2012-09-18
Lite långtråkig.
Xenox
2012-07-15
Välgjort svenskt drama. Maria Lundqvist spelar väldigt bra.
labi
2012-07-08
Efter att ha sett såväl den här som "Elina" kan jag bara konstatera att Härö har ett gäng tjusiga tarkovskij-åkningar bland björkstammar och vackra naturbilder i stort. Han har två svenska giganter i var och en av dessa båda filmer, Bibi Anderson (sådär) och här en utmärkt Maria Lundqvist. Men i övrigt är det mest skådebröd. Förutsägbart och melodramatiskt. Och extremt påfrestande filmmusik. I det här fallet stämmer jag in i Truffauts "skjut på pianisten"!
Don_Anun
2012-02-22
Ett. Men alltså inte för att den är dåligt gjord, eller för att ämnet är oseriöst, den är bara för ostig.
Visa äldre kommentarer »