3.6

Den bästa sommaren

Mårten och Annika är fosterbarn och ska tillbringa sommaren hos begravningsentreprenören Yngve Johansson. Johansson är inte riktigt van vid barn och har aldrig varit gift. Han är strikt men rättvis mot barnen och han mjuknar allt eftersom tiden går.

Skapad 2019-12-21 av Stygga-Vargen
En gång i tiden tittade jag i princip bara på skräckfilmer och även om det slank in lite annat också ibland så hade jag ganska svårt för andra genrer då. Men en gång satt jag och tittade på...   Läs mer »

Skapad 2019-12-06 av Cineasten
Ulf Malmros har med sitt speciella bildspråk och sinne för udda och medryckande historier återigen lyckats imponera på mig. Med \"Den bästa sommaren\" låter han oss återvända till och njuta av...   Läs mer »

darkmist82
2024-05-31
Den bästa sommaren är en film där Ulf Malmros visar att han kan skapa en mera känslosam film med sorg, humor och lättsam romantik. Med Kjell Bergqvist i spetsen får våra karaktärer ta del av varandras liv och handlingen är en lättsam film men som ändå berör mycket. Musiken är bra och tidsperioden är väl producerad. Jag har inte haft så stort intresse av Malmros filmer men han visar här att han kan skapa bra filmer. Den bästa sommaren är en film värt att se och en av Bergqvist bästa.
Sheepy
2024-01-29
En mysig film skriven och regisserad av Ulf Malmros. Kjell Bergqvist gör en stabil och något mer återhållsam insats som begravningsentreprenören Yngve Johansson. Han är strikt men inte osympatisk och det finns flera lager i hans personlighet. Även barnen Mårten (Anastasios Soulis) och Annika (Rebecca Scheja) är bra och trovärdiga i sina respektive roller. I slutändan är den en duglig som behaglig svensk film som ger en varm känsla. Däremot sticker den inte ut särskilt mycket i vare sig handling eller presentation.
Körsbär
2023-11-01
Filmen är ju störtskön, kör sin egen stil :) Älskar det! Vart riktigt underhållen!
2021-07-03
Renodlad feel-good och numera en modern klassiker. Bergqvist är riktigt bra här.
okidoki
2019-06-24
Charmig och varm.
Memmem
2019-06-22
Fin feelgood-film! Ett till synes enkelt och osofistikerat manus, men med psykologisk blick, har blivit ett lättförstått och rörande drama om den ibland besvärliga situationen för ensamma. En begravningsentreprenör i slutet av 40-talet, ensam sedan mamman dog, har tagit hand om två sommarbarn i flera år. Denna gång är det en pojke och en flicka, något blev fel, men han finner sig. Han är noga med regler, men osäker och inte elak, så barnen börjar tycka om honom och vill gärna gifta bort honom med den ensamma sommarlärarinnan. Utmärkt spelat av Kjell Bergkvist, som den osäkre men självuppmuntrande entreprenören. Fint spelat även av andra skådespelare, bland annat Brasse Brännström. Fina bilder från en sommarfager mindre ort, idylliska villor, stadshotellet, ett sjukhus, en byskola, fabrik och landsvägar samt trädgårdar. Mycket följsam musik. Betyg: 4-
easyznipe
2019-06-21
Berörande film som är en utav det bättre svenska filmer. Kjell Bergqvist är lysande.
päronanton
2018-07-16
En jätte fin film! Älskar den!
Trangor
2018-05-10
Femma efter omtitt. En film som lyfts av Bergqvists skådespelarinsats som är en av de bästa jag någonsin sett.

2017-11-19
Väl värd en fyra.