3.3
3.3
Den förbjudna trädgården
Italien, 1938. Mussolinis svartskjortor är på stark frammarsch. Allt hårdare lagar stiftas för att begränsa judarnas frihet. I sin praktfulla trädgård ägnar sig adelsfamiljen Finzi-Contini åt tennis och kärleksintriger med illusionen att de omgärdande murarna ska skydda dem. Tills den dag verkligheten tränger sig in, blottande sitt mest avskyvärda ansikte.
Originaltitel | Il giardino dei Finzi-Contini |
Alternativ titel | The Garden of the Finzi-Continis |
Regissör | Vittorio De Sica |
Manus | Vittorio Bonicelli, Ugo Pirro |
Genre | Drama, Krig, 70-tal |
Skådespelare | Lino Capolicchio, Dominique Sanda, Fabio Testi, Romolo Valli, Helmut Berger, Camillo Cesarei, Inna Alexeieff, Katina Morisani, Barbara Pilavin, Raffaele Curi, Cinzia Bruno, Alessandro D'Alatri, Katina Viglietti, Camillo Angelini-Rota |
Vittorio De Sica lyckas att skapa en mastodontfilm i miniformat! Visserligen saknar filmen de detaljerna som en längre film hade haft, men för mig finns alla de flesta andra grundförutsättningar på plats och jag uppskattar filmen för det den lyckas att åstadkomma på den korta speltiden.
Seg o händelselös till de sista 10-15 min.
De Sica hinner med mycket på cirka 90 minuter. Framförallt uppskattar jag den långsamma upptrappningen av judeföljningen som skildras samt karaktärernas olika livsöden. Självklart är det kombinerat med fina vyer och traditionsenlig pianomusik. Postern till filmen är däremot usel…
Nära inpå utbrottet av ww2 är tiden, och miljön är norra Italien (Ferrara). Berättelsen följer en förmögen judisk familj som från ett liv i överflöd, kärleksintriger och mycket tennisspel får sina liv inskränkta av Mussolinis nazistyre. Åtstramningarna för de italienska judarna kommer i snabb takt. De utesluts från nöjesliv och skolor. Rösträtten dras in och mark konfiskeras.
Berättelsen är baserad på en roman av Giorgio Bassanis. För filmatiseringen står Vittorio De Sica. Visst får man intressant inblick i Mussolinis judeförföljelser och det är bra men filmen är likväl väldigt seg att kolla.
Ett stillsamt och småtragiskt romantiskt drama. Det är fina miljöer och emellanåt snyggt filmat, men annars ganska platt och avslaget. Lär knappast få någon att höja på ögonbrynen. Muren sticker ju förvisso ut, men den fyller ingen större praktisk funktion i filmen. Med mystik, spänning, dramatik eller överraskningar hade det kunnat bli något riktigt bra. Nu känns det mest som en slät skildring av adeln och tama kärleksintriger.
Mycket gripande och sevärd. Tusen gånger bättre än den torra och omständliga förlagan,
Efter alla lov ord här på "filmtipset" så förväntade jag mig en spännande Andra världskriget film! Tyvärr var det inte alls så speciellt spännande som jag trodde, utan mer en seg medioker film från 70-talet, där det endast händer något jätte hemskt dem sista 15 minuterna. Den var säkert bra på sin tid då den kom ut, men nu känns den bara seg och trött. Finns bättre nyare filmer i detta temat helt enkelt.
Stark, sentida berättelse av Vittorio de Sica om judar i Italien under tiden kring andra världskrigets upptrappning. Lite knepigt berättad dock, det var först i slutet jag hängde med riktigt på vad filmen ville säga. Att ha ett flertal killar med snarlika utseenden i huvudrollerna är en väldigt dålig idé. Det starka slutet glömmer man dock knappast. Stark trea.
Det är alltid intressant med filmer som fokuserar på hur det var att leva under andra världskriget, här i form av italienska judar under krigets upptrappning. Filmen lyckas på ett intressant sätt skildra hur karaktärerna hanterar den nya verklighet som smyger sig på, och framåt slutet blir det riktigt gripande, även jag blev berörd av den gamla gumman. Dock tycker jag att det är lite ryckigt berättat, scenerna följer inte alltid naturligt på varandra, och jag hade gärna sett att man hade varit lite tydligare med var handlingen befinner sig tidsmässigt. Relationen mellan de två huvudkaraktärerna hade gärna fått utvecklas mer också
Vacker och gripande film. Helt klart en av De Sicas bästa.