Den lilla sjöjungfrun
1989
USA
83min
IMDb
Den nyfikna sjöjungfrun Ariel drömmer om ett liv ovanför ytan bland människor, ett folk som hennes far, havskungen Triton, hatar. En stormig natt räddar Ariel prins Eric efter en förlisning och blir kär i honom. När längtan efter ett annat liv till slut blir för svår bestämmer sig Ariel för att genomföra sin landstigningsplan... Baserad på den klassiska sagan "Den lille havfrue" av H.C. Andersen från 1837.
Originaltitel |
Howard Ashman, Ron Clements, Roger Allers, John Musker |
Genre |
Komedi, Animerad, Familjefilm, Romantik, Musikal, 80-tal |
Skådespelare |
Jodi Benson (röst), Christopher Daniel Barnes (röst), Pat Carrol (röst), Samuel E Wright (röst), Jason Marin (röst), Kenneth Mars (röst), Buddy Hackett (röst), Paddi Edwards (röst), Edie McClurg (röst), Will Ryan (röst), Ben Wright (röst) |
Betygsätt |
Logga in eller bli medlem för att rösta
Betygsantal |
15059 |
Filmnummer |
3405 |
Efter att ha haft en rad svåra år på åttiotalet, främst efter floppen med \"The Black Hole\", upplevde Walt Disney Studios ett uppsving i slutet av decenniet. Det var antingen \"Oliver och gänge... Läs mer »
80-talet var en tuff tid för Disney, flopp efter flopp för varje film tills 1988 när filmen \"Oliver och gänget\" kom så reste det upp sig igen. Men året efter, 1989, så kom den film som skulle... Läs mer »
Kanske inte Disney-fabrikens främsta men helt okej. Och krabban Sebastian (suveränt gestaltad i svenska versionen av Pelle Myran) tar priset. Sången Havet e djupt fick med rätta oscar och är filmens absoluta höjdpunkt.
Bra film. Manuset är välskrivet och tempot är rätt så bra, bortsett från precis i mitten av filmen, men inte allt för segt, det är nog mest låtarna som drar ner det. Något för många låtar. Något för mycket våld också.
Fånerier och fjanterier.... Disney är så duktiga på att första originalet med sitt Hollywood kladdande...
Mycket känns igen här: Sångnumren (inte speciellt minnesvärda), de lustiga bi-figurerna, vikten av att följa sina drömmar samt den mörka skurken. Storyn med sin mossiga syn på könsroller (den magiska kyssen, giftermålet med prinsen ("Henne ska jag gifta mig med" (trots att hon inte ens har blivit tillfrågad)) och huvudkaraktärernas stereotypa personligheter och utseenden) är dock stentrist att beskåda. Ingen av de bättre Disney.
Jag hade nog velat gilla den här filmen mer än vad jag riktigt kan göra. Lite småtrevlig är den onekligen, och jag gillar den undervattensvärld som man målar upp. Jag önskar därför att man hade fått se mer av den. Tyvärr är prinsen en stentrist karaktär, och jag har svårt att se det som romantiskt att han vill gifta sig med Ariel enbart baserat på att han tycker om hennes sångröst. Det är också mycket som känns lite för vagt och löst definierat, allt med Ursula känns t.ex. helt random. Den rationella delen av min hjärna vill dessutom ifrågasätta logiken i att alla djur talar utom hunden. Men just den sortens grejer kan jag tåla om allt hade fungerat bra i övrigt. Men tvåan är iaf stark, Ariel är ju en härlig tecknad figur ändå
helt suverän musik o så romantisk
Mysig disneyfilm med bra musik, inte den bästa tecknade jag sett men ändå ett hyfsat hantverk.
Den här är löjlig jämfört med H.C Andersens berättelse.
Höjer till fyra efter att ha sett en dålig Tingeling film. Dottern vill ge betyget "tusen".
Allmänt tråkig och ointressant.