3.5
3.5
Den osynlige mannen
En vetenskapsman kommer på ett sätt att göra sig själv osynlig, men som biverkning blir han galen. Han terroriserar landsbygden som en osynlig mördare.

Originaltitel | The Invisible Man |
Regissör | James Whale |
Manus | R C Sherriff |
Genre | Skräck, Science Fiction, 30-tal |
Skådespelare | Claude Rains, Gloria Stuart, William Harrigan, Henry Travers, Una O'Connor, Forrester Harvey, Holmes Herbert, E E Clive, Dudley Digges, Harry Stubbs, Donald Stuart, Merle Tottenham, Tom Ricketts |
H.G. Wells, författaren bakom klassiker som Tidsmaskinen, Världarnas krig och Doktor Moreaus ö, har även gett oss den klassiska berättelsen om Den osynlige mannen som år 1933 resulterade i filme... Läs mer »
Härlig gammal Universal-skräckis som i mina ögon överträffar Whales mer ihågkomna Frankenstein-filmer. Effekterna är helt fantastiska och det filmiska hantverket mycket elegant, och den oväntade humorn formade en härlig kontrast till den osynlige mannens alla illdåd. Den stora stjärnan vid sidan av effekterna är givetvis Claude Rains, som dominerar filmen fullkomligt trots sin konstanta maskering! Utsökt rollinsats. Filmen slutar precis som den ska också. Solklar fyra!
Väldigt bra och välgjord film. Först är den snarare rolig än otäck men den övergår till skräck efter ett tag. Bra skådespelare och snygga specialeffekter.
De har sannerligen en hel del charm de här gamla monsterrullarna. Den här är, på gott och ont, mer lättsam än vad som brukar vara fallet. Det blir lite väl farsartat på sina ställen, men den osynlige mannens svinande blir ändå väldigt roligt. Kul också att han blandar högt och lågt, i ena stunden vill han att världen ska kräla vid hans fötter, för att i nästa mest bara småjävlas. Claude Rains urflippade röstinsats bidrar mycket till att denna aspekt fungerar så bra. Men annars är det ju på det tekniska planet som det är som mest imponerande, och man lyckas sälja illusionen hyfsat väl även för en modern publik, och underhållande är den fortfarande
Häftiga effekter men jävligt jobbig huvudkaraktär som bara håller på att jävlas och förstör som värsta sortens as. Men filmen är rätt bra ändå. Som sagt effekterna är ju skithäftiga.
Charmfull och humoristisk och med den sedvanligt uppskruvade spelstil som Whales filmer excellerar i.
Mjaaa, svag trea. Har just läst boken och blev besviken över att den inte följde boken bättre!? Tycker att man lagt till och ändrat både karaktärer och händelser helt i onödan, vilket gör att man får föga sympati för huvudpersonen - som just blir bara en skurk. Boken har ett helt annat djup och huvudpersonen är betydligt mer sympatisk, även om han blir galen i den också. Väldigt fina effekter dock för att vara en så gammal film. Stör mig på skådespeleriet också som är så grymt överdrivet emellanåt från de kvinnliga karaktärerna. Men det får man väl kanske räkna till tidsandan.
Underbar skurk som ser riktigt tuff ut i sin förklädnad, mycket charmig stämning som sig bör och en rätt stor portion humor som inte får mig att skratta men som gör det till en jävligt mysig upplevelse. Bra fotad med trevlig scenografi. Specialeffekterna är riktigt imponerande, känns sjukt att den är gjord 1933!
Trodde inte att jag skulle dela ut en fyra till någon av Universals monsterfilmer, så det här var en trevlig överraskning. Det enda stora minuset är den skrikande kärringen som gärna hade fått dö.
Bra klassiker-skräck med, för sin tid, fantastiska effekter. Tycker dock det blir lite för mycket humoristiska inslag och "skojiga" biroller. Men Claude Rains är härligt galen i titelrollen och filmen är väldigt brutal för sin tid då dödssiffran landar en bra bit över hundra pers.
[rek. 4] En sann science fiction/skräck-klassiker. Filmen är som helhet genomarbetad med fantastisk regi av James Whale, en underbar Claude Rains och härliga specialeffekter, som för samtiden måste varit häpnadsväckande. Una O'Connor är dessutom en härlig cockney-tillgång. Tycker att detta är en mycket bra adaption av Wells' roman och anser faktiskt att de element som inte skulle lämpa sig för en filmatisering tas bort och handlingen görs mer kompakt och sammanhängande. Klassiker!!! Snudd på mästerverk!!! 4+/5-
En bra och underhållande skräckis med specialeffekter som är riktigt imponerande. Svårt att förstå att filmen är ifrån 1933. James Whale har även regisserat med säker hand. När det gäller skådespelet så varierar det från stabila insatser till några rent komiska prestationer. Det är dock en intressant och bra handling man bjuds på. 3+