2.5

Den perfekta stormen

Detta är berättelsen om svärdfiskefartyget Andrea Gail som med sin besättning är dödsdömt, fångat mitt i en Atlantstorm som meteorologerna kallar den perfekta stormen - där en sällsynt kombination av faktorer gav förutsättningar för att skapa århundradets värsta storm med 30 meter höga vågor.

Originaltitel The Perfect Storm
Regissör Wolfgang Petersen
Manus William D Wittliff
Genre Drama, Action, Thriller, Äventyr, 2000-tal
Skådespelare George Clooney, Mark Wahlberg, John C Reilly, William Fichtner, John Hawkes, Allen Payne, Diane Lane, Mary Elizabeth Mastrantonio, Karen Allen, Cherry Jones, Bob Gunton, Christopher McDonald, Michael Ironside, Rusty Schwimmer, Dash Mihok, Josh Hopkins

Skapad 2019-11-09 av Thos
Året var 1991 och svärdfiskebåten Andrea Gail och dess besättning hade misslyckats med de senaste raiderna på havet. De var nu tvungna att på säsongens sista fisketur att dra hem storkovan. Bå...   Läs mer »

Bokföringsprogrammet Mineko

Starkbröl
2023-04-26
Sentimental men funktionell med både bredd och djup i karaktärerna.
2018-01-20
Inte bra alls!!
Merwinna
2016-01-16
Jag har läst boken, och den var väldigt, väldigt bra. Mycket uttömmande; man lärde sig massor av alla tänkbara aspekter av det här (sanna) dramat, allt från meteorologiska förhållanden till svärdfisk-fiskets historia, till hur svärdfisk-fiske går till praktiskt, till hur fiskarna lever när de är i hamn, till vilka faktorer som får ett fartyg att kapsejsa, till vad som händer i kroppen när en människa drunknar... Där finns också en myriad av karaktärer. Filmen kunde av naturliga skäl bara få med en del av handlingen, och vissa förenklingar och utelämnanden måste göras. Första gången jag såg filmen hade jag inte läst boken, och då tyckte jag att den var rörig och hackig, svår att hänga med i och inte engagerade särskilt mycket. Men när jag såg om den efter att ha läst filmen tyckte jag att den var mycket bra, för att den ändå fångade så mycket av stämningen, essensen i boken. Man bör alltså ha läst boken först, och sedan se filmen som ett slags illustrationer till den i rörliga bilder.
picklessmulan
2015-03-02
En ganska bra film som dock har lite konstiga val. Varför skall man få följa segelbåten Mistral bitvis och dessutom piloterna i "Coast Guard" var det för att filmen inte fick vara 1,30 utan måste vara över 2 tim? Det är båten man vill följa och inget annat. Tycker dock att trots bristande manus och lite överdrivelse så fängslar filmen mig ganska bra. Får bli en solid 3a
kirseberg
2015-01-11
Musiken är överambitiös filmen igenom och sidospåren bland de mest onödiga och ointressanta jag sett på film. Bryr någon som ser filmen sig om piloterna eller gubben på den lilla båten drunknar eller inte?
2014-10-31
Denna film funkar. Även med dess lista av skådisar, så hjälper det inte. Den får en inte att bli engagerad i karaktärerna, eller i storyn. Bara för att nåt är baserat på verkliga händelser, så betyder det inte att det är bra bara lite mer intressant. 2+
myslas
2014-09-14
Spelar alldeles för mycket på de sentimentala strängarna. Kan tänka mig att det har lite att göra med succén Titanic hade några år tidigare. Men det här är en helt annan sorts film och hade man bara koncentrerat sig på att göra ett actionäventyr så hade det kanske kunnat bli bra för actionsekvenserna är riktigt spännande. Nu blir det lite varken eller.
LTT86
2014-05-20
Kändes som om jag tittade på en långfilm av "deadliest catch" serie.

2014-05-06
Tragisk men ändå vacker film som växer sig starkare genom historien.
TimBuckley
2014-03-15
(rek 3a) Filmen är genomgående ganska sevärd. Men den är genomgående så pompös så att det i längden blir lite väl uppblåst stämning. Sen blir jag lite trött på att visuellt plaska omkring i en Hollywood-bassäng i längden. Det sevärda kommer i form av en filmisk mysighet, av den typ där allt är övertydligt. Å detta kan vara ganska skönt ibland. Kravlöst om inte annat. Så en 2a. Absolut. Å närmre 3an än 1an.