Kom ihåg mig
Glömt lösenord Logga in
Ange din e-postadress så skickas du en länk där du kan återställa ditt lösenord...
Inloggning Skicka
BETYG
3.3
av 5

Den siste kejsaren


Vid tre års ålder utses Pu-Yi till kejsare av det tusenåriga riket. Han växer upp i den förbjudna staden i Peking och tillåts aldrig att lämna sin hemvist. Han har allt han någonsin kan önska och alla lyder hans minsta order. Hela tiden får han veta att han är kejsare över miljontals kineser men utanför den förbjudna staden pågår en värld i förändring. 1912 bildas republiken Kina och Pu-Yi avsätts bara sex år gammal men detta undgår honom på grund av hans isolation.


Originaltitel The Last Emperor
Regissör Bernardo Bertolucci
Manus Mark Peploe, Bernardo Bertolucci
Genre Drama, 80-tal, Biografi
Skådespelare Ric Young, Vivian Wu, Victor Wong, Joan Chen, John Lone, Cary-Hiroyuki Tagawa, Peter O'Toole, Dennis Dun, Ryuichi Sakamoto, Ying Ruocheng, Lisa Lu
Betygsätt Logga in eller bli medlem för att rösta
Betygsantal 4073
Filmnummer 3140

Recensioner

Filmen har inga recensioner ännu.

Kommentarer


Starkbröl
2023-03-20
Såg den långa versionen, intressant och hyfsat historiskt korrekt, men fungerar mest som en slags historielektion och inget mer.
JohnTron
2022-06-15
Detta håller inte riktigt. Jag får negativa Hollywood-vibbar av denna film. Kineserna (och japanerna) pratar engelska och storyn är lite smetigt tillrättalagd. Nä tack, då har Bertolucci gjort betydligt bättre filmer i sitt hemland.
ASSFACE
2021-04-03
Vuxna som dubbar barns röster, scener med sexuella anspelningar som får en att må lite dåligt, samt ett inhumant hanterande av djur = nog har Bertolucci varit i farten. Bortsett från dessa detaljer var filmen snygg och relativt intressant. Tyvärr blir mitten ganska seg och oengagerande.
Barneyk
2018-04-10
Bitvis snygg men mest tråkig och ingen karaktär känns på riktigt. Peter O'Toole är fantastisk men det är ju inte direkt en stor del av filmen. Dialogen är bitvis löjligt stel och styltig. Svårt att hålla mig intresserad.
Harford
2017-03-11
En enastående film som jag såg på bio 1987. Den är lika bra idag. 3.38h filmmagi. Pu Yis levnadsöde måste ha varit ett av de märkligaste under hela 1900-talet.
RustyFilm
2016-12-09
Det här är en lättillgänglig och vacker beskrivning av asiatisk 1900-tals historia. När man som jag är nollställd på ämnet känns en osäkerhet om beskrivningen är sann eller dikt, det stör mig. Men hur som helst så visas intressanta och exotiska miljöer, t.ex. förbjudna staden. Men visst är det segt
foppa99
2015-12-13
9 Oscars: haha. tråkig (även om den sista 20 min höjer sig).inte direkt dålig.. men enligt mitt tycke å smak så skulle Zhang Yimou göra det så mycket bättre. han får göra en ny version som vinner minst 10 Oscars.

2015-01-20
Føles lang men den er bra. -4.
Krille80
2015-01-04
Jag uppskattar det storlagna i filmen och produktionen liksom att filmen är väldigt attraktiv sett till det visuella. Sedan har vi ju Peter O'Toole som alltid är Peter O'Toole. Förvånande och på minussidan är hur lite denna film engagerar och lyckas beröra mig. Tittar man på de övriga nominerade filmerna under detta Oscars-år så kan man förstå varför denna film vann Oscarstatyetten men det var snarare de övriga nominerades brist på storhet än denna films egna storhet som gjorde att den vann.
MrPraline
2014-01-11
Hade bestämt mig att se om den här. För första gången jag såg den så fattade jag ingenting. Jag var inte alls så insatt i det politiska svängarna i Kina då. Men nu var jag bättre påläst och det gjorde ju filmen bättre och mer lättförstådd. En riktigt välgjord historisk film med riktigt bra skådespel, till och med imponerande barnskådespelare. Peter O'toole är ju som vanligt riktigt vass. Dock så känns den som någon skrev här nere stundtals oengagerande och lite för lång. Men en bra film är det! 3/5
Visa äldre kommentarer »