Den tysta flykten

Efter en miljökatastrof finns de enda träden kvar i gigantiska växthus ombord på rymdskepp i omloppsbana ute i solsystemet. När ordern kommer att förstöra växthusen och återvända till jorden vägrar en astronaut och försöker rädda odlingarna.

Originaltitel Silent Running
Regissör Douglas Trumbull
Manus Deric Washburn, Michael Cimino, Steven Bochco
Genre Äventyr, Science Fiction, Drama, 70-tal
Skådespelare Bruce Dern, Ron Rifkin, Jesse Vint, Cliff Potts

Skapad 2019-10-30 av MoRBiD
Trädgårdsodling på hög nivå Det finns ett otal amerikanska filmer som försöker spela på känslorna och få oss att snyfta när den ack så godhjärtade huvudkaraktären råkar illa ut. I de a...   Läs mer »

Skapad 2015-07-22 av Apefar
Douglas Trumbull hyllas ofta som en pionjär inom specialeffekter, mycket tack vare sitt arbete med 2001: A Space Odyssey (1968), Close Encounters of the Third Kind (1977) och Blade Runner (1982). Kla...   Läs mer »

Skapad 2003-03-20 av Buster_clemons
Mänskliga robotar och existentialism Tre skepp i rymden på uppdrag av den amerikanska regeringen att odla och fortproducera den på Jorden utdöende flora i enorma kupolväxthus. Dessa skepp cirku...   Läs mer »

Starkbröl
2022-02-11
Trist, och vad var egentligen poängen?
hsimpson
2021-05-26
Sjukt tråkig, och Bruce Dern spelar ett sådant mähä att man bara vill att någon ska nita hans karaktär. Nej, inget att hänga i granen.
karlmats
2019-02-17
Det här var ganska tråkigt. Miljöpartiet gör rymdfilm men det finns inget riktigt driv i vad som händer och även om dialogen blixtrar till ibland så känns det aldrig speciellt engagerande. Robotarna skulle väl vara gulliga antar jag men de blir mest en gimmick. Sen är det ju alltid intressant att se hur man på äldre dar förutspådde framtiden men hur illa den stundande klimatkrisen än blir så har jag svårt att se nåt scenario där man skeppar iväg flygande skogar att cirkulera runt Saturnus. Summa summarum så saknar den både intressanta resonemang att fördjupa sig i och underhållningsvärdet för att engagera sig mer än till en stabil 2a. Förstår inte riktigt varför den blev lite av en klassiker.
jiemm
2017-07-30
Specialeffekterna har inte direkt åldrats som vin, men i övrigt en bra film. Bruce Dern är klockren.
ItalyErik
2015-05-04
Fantastiskt koncept. Scenografin, specialeffekterna, ja hantverket i sig är mästerligt. Uppenbart politisk - 70-talets verklighet döljer sig bakom kulisserna - men lika aktuell i dag. Wall-E har helt klart "inspirerats" av denna. Dern är kanske lite träig och filmens manus inte det starkaste, ändock en film man borde ha sett.
papabobadiof
2015-01-04
Intressant story och snygga rymdskepp a la Starwars! Blir dock väl töntig på sina ställen, och handlingen liksom stannar av utan några större överraskningar mot slutet... Joan Baez kunde de skippat å, kräks bara av att höra hennes påfrestande vibrato-sång.
Bomkia
2014-07-12
Inte riktigt en film för mig. Ganska segt och jag fastnar aldrig riktigt i filmen. Med en sämre skådis än Dern hade det kunnat slua riktigt illa. 2+
Noseman2005
2014-07-08
Mindre action än i "Beneath the Planet of the Apes" (som jag såg igår), men aggressivare framfört budskap. Tyvärr planar det ut i nästan ingenting och jag rycker lite lätt på axlarna när eftertexterna börjar rulla. 6/10
jeremy_jones
2013-11-30
Oh Dewey... slutscenen är en sentimental fullpoängare som kommer förfölja mig längre än väntat. Vägen dit är ömsom rätt töntig men ändå hyfsat intressant och annorlunda på ett förlåtande sätt. Genomförandet är inte särskilt lyckat dock, även om jag uppskattar den märkliga inneboende dagisbarns-logik som filmen verkar följa till fullo (med välmenande fröknar som odlar sin egen potatis, stickar alla leksaker, hatar imprealismen och säger ATOMKRAFT-NEJTACK).
DrT
2013-08-29
Tidig ekofilm som tyvärr inte har hållit för tidens tand och där det ekologiska budskapet konstigt nog inte heller har en framträdande roll utan bokstavligt talat mera fungerar som en kuliss, som så ofta vid den här tiden. En del sköna sjuttiotalsvibbar dock.