Den tysta jorden
En man vaknar och finner att han är ensam kvar i världen. Nästan ensam i alla fall...
Originaltitel | The Quiet Earth |
Regissör | Geoff Murphy |
Manus | Bill Baer, Bruno Lawrence, Sam Pillsbury |
Genre | Drama, Science Fiction, Mysterium, 80-tal |
Skådespelare | Bruno Lawrence, Alison Routledge, Pete Smith (II) |
Börjar riktigt bra men tappar tempot ordentligt mot mitten och slutet.
Utforskandet av den tomma världen är riktigt intressant. Karaktärsdramat är det inte. Så det tappar lite fart och blir lite forcerat i den senare hälften av filmen, men trots det är det en speciell och unik filmupplevelse. Soundtracket är ibland lite väl 80-taligt, men tidvis passpar det fantastiskt bra.
Planetens sämsta slyna. Bra första del av filmen.
Vacklar lite i sökandet efter logiken, och tidens tand märks tydligt på sina håll. Här finns dock flertalet fina scener, en härligt ödesmättad stämning och en slutscen som jag fortfarande tycker väldigt mycket om.
Under tonåren var det här en av mina favoriter. Idag tycker jag inte den är lika bra. Svag 2:a tack vare skådespelarna och specialeffekterna.
Alltid ett trevligt upplägg men filmen är ointressant med tråkiga karaktärer. Inget som föll mig i smaken direkt men det är heller inte dåligt.
Första halvan gillar jag skarpt. Bra kameraarbete, ger en skön känsla till filmen. Sista halvan tappar en hel del av hela poängen som gjorde den första halvan intressant. Det blir för vanligt. Slutet räddar de ändå.
Första halvan är väldigt intressant, och även mycket rolig. Senare blir det lite mer relationsdrama nästan, det håller inte alls samma klass. Men jag måste säga att musiken är riktigt, riktigt bra.
En man vaknar upp och upptäcker att allt annat liv på planeten är försvunnet... men är det verkligen så? och vad var det som hände egentligen? Rätt så mysko sci-fi där saker mest händer utan förklaringar om varför... den börjar rätt segt... men tar sig vartefter... En film där tittaren måste fundera lite är ju inte helt fel och även om den har en hel del brister så blir det här ganska bra till slut.
Intressanta humörsvängningar och mindre intressanta intriger, men väl värd en titt för en del diskussion.