Det brinner, min sköna!

Tjeckisk film om brandkårsbal som urartar sedan de lastgamla brandmännen försökt ordna en skönhetstävling där miss brandkår ska utses.

Originaltitel Horí, má panenko
Alternativ titel The Firemen's Ball
Regissör Milos Forman
Manus Milos Forman, Jaroslav Papousek, Ivan Passer
Genre Drama, Komedi, 60-tal
Skådespelare Jan Vostrcil, Josef Sebánek, Josef Valnoha, Frantisek Debelka, Josef Kolb, Jan Stockl, Vratislav Cermak, Josef Rehorek, Václav Novotny, Frantisek Reinstein, Frantisek Paska, Stanislav Holubec, Josef Kutalek, Frantisék Svet, Ladislav Adam, Milada Jezková

hsimpson
2024-01-07
Fascinerande hur den här inte blev bannlyst. Det är en mycket underhållande och dräpande satir över kommunismen (och mänskligt beteende i största allmänhet).
KyLLo
2023-11-12
Parodi på skönhetstävling. Känns lite som Tjeckoslovakiens motsvarighet till den svenska klassikern Miss and Mrs Sweden. Men här är det också brandmän i form av äldre män som kämpar med att upprätthålla hedern och kollektivet. Svag trea.
Sheepy
2023-02-13
Underhållande bagatell med en handfull särskilt roliga scener. Tyvärr är helhetsupplevelsen inget speciell, men med tanke på filmens ringa längd har man egentligen ingen ursäkt att hoppa över denna småmärkliga film.
andmoreagain
2018-01-05
Subtil humor rakt up in my alley. Skrattade väldigt mycket och äv om det inte höll hela vägen så tycker jag det är synd att det inte görs sådana här fina och roliga filmer längre.
Ful_fisk
2017-07-03
Nja... hade nog väntat mig mer. Inte jätterolig, men ibland bränner det till en smula. Satiren har väl sin skärpa. Väldigt mycket medel, i sådana här lägen saknar jag extra mycket mer omfattande betygsskalor. En trea är lite för mycket, en tvåa lite för lite. Drar till med en trea, kanske färgat tack vare filmens klassikerstatus.
StureStenhög
2016-11-20
Nej du Milos, bra filmer har du gjort, men det här var mest bara tramsigt. Visst här finns några enstaka stunder av värde, och att det är en satir över det rådande systemet är lite intressant, men även som sådan känns den lite ostrukturerad. Med alldeles för mycket buskishumor, och varken story eller karaktärer som är värda att engagera sig i, så hinner det här bli rejält trist trots att filmen bara är 71 minuter lång
Roswall
2016-11-08
Nej, ofräsch, farsartad och inte kul alls.
Dele
2016-10-17
En historia där upplägget känns roligare än själva resultatet. En del ingredienser känns fortfarande relevanta och vissa är föråldrade. Slutresultatet är småroande utan att bjuda på några direkta toppar.
Hypostas
2016-03-16
Lite smårolig någon gång ibland, men sannerligen ingen omistlig film.
2015-09-25
Imponerar inte alls på samma sätt som En blondins kärleksaffär gjorde men den har en viss charm, bjuder på ett par riktigt goda skratt och satiren må inte vara så relaterbar eller stark för mig idag men tillsammans så räcker det till en trea.